لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۳۳

رونمایی از واکسن «فخرا» توسط جمهوری اسلامی؛ گزارش اسوشیتدپرس از کارزار ناکارآمد واکسیناسیون در ایران


رونمایی از واکسن داخلی «فخرا» با تزریق نخستین واکسن به پسر محسن فخری‌زاده (۲۶ اسفند ۱۳۹۹)
رونمایی از واکسن داخلی «فخرا» با تزریق نخستین واکسن به پسر محسن فخری‌زاده (۲۶ اسفند ۱۳۹۹)

مقامات بهداشتی ایران سه شنبه اعلام کردند که سومین واکسن تولید آن کشور به مرحله آزمایش‌های بالینی رسیده است. خبرگزاری آسوشیتدپرس تلاش‌های جداگانه نهادهای مختلف در ایران برای تولید دست‌کم شش واکسن متفاوت را نشان‌دهنده رقابت‌های جناحی گسترده در داخل ایران می‌داند.

واکسن «فخرا» توسط «سازمان پژوهش‌های نوین دفاعی» (سپند) وابسته به وزارت دفاع ایران تولید شده است. این واکسن در یک مراسم رونمایی، به فرزند محسن فخری‌زاده تزریق شد. محسن فخری‌زاده از مدیران ارشد برنامه‌های هسته‌ای و موشکی ایران بود که در هفتم آذرماه در نزدیکی تهران کشته شد. به گفته مقامات ایران، ۲۰ هزار داوطلب در تهران و دیگر شهرها واکسن جدید «فخرا» را دریافت خواهند کرد.

به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس، ایران تاکنون از کشورهای روسیه، چین، کوبا، و هند واکسن وارد کرده است که می‌تواند بیش از ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از جمعیت ۸۰ میلیونی کشور را پوشش دهد.

جزئیات تولید واکسن‌های ایرانی منتشر نشده است؛ اما دو واکسن دیگر تولید ایران نیز در مراحل آزمایش‌های بالینی قرار دارند که به گزارش اسوشیتدپرس پیشرفته‌ترین آنها یعنی واکسن «برکت» بر روی تنها ۳۰۰ نفر آزمایش شده است.

در همین حال، رسانه‌های داخل ایران از آغاز به کار کارخانه تولید واکسن ایرانی خبر دادند که به ادعای دولت قادر است روزی ۳ میلیون دز واکسن تولید کند. واکسن «فخرا» نیز مانند واکسن «برکت» از روشی سنتی برای تهیه واکسن بهره می‌برد و از ویروس کرونای غیرفعال برای تحریک سیستم ایمنی بدن استفاده می‌کند.

خبرگزاری اسوشیتدپرس، رویکرد نامنظم ایران در تولید واکسن داخلی و تلاش‌های جداگانه نهادهای مختلف برای تولید دست‌کم شش واکسن متفاوت را نشان‌دهنده رقابت‌های جناحی گسترده در داخل ایران می‌داند.

ایران، ماه گذشته با تزریق واکسن «اسپوتنیک وی» ساخت روسیه به کادر درمانی، کارزار واکسیناسیون در کشور را کلید زد.

پیشتر، آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی واردات واکسن‌های آمریکایی و بریتانیایی را ممنوع کرده بود.

با این حال، ایران اعلام کرد که بیش از ۴ میلیون دوز از واکسن تولید شده توسط دانشگاه آکسفورد و شرکت آسترازنکا را نیز از طریق برنامه سازمان بهداشت جهانی موسوم به «کواکس» دریافت خواهد کرد.

وزارت بهداشت ایران تعهد داده که تمامی بزرگسالان کشور را تا آخر تابستان واکسینه کند اما برنامه مشخصی برای رسیدن به این هدف بلندپروازانه وجود ندارد.

در حالی که جمهوری اسلامی، تحریم‌های اعمال شده از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا را مانعی بر سر راه تهیه واکسن عنوان می‌کند، روزنامه واشنگتن پست به نقل از یکی از سخنگوهای برنامه «کواکس» نوشت هیچ مانع قانونی برای خرید واکسن از سوی ایران وجود ندارد.

XS
SM
MD
LG