لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۵۰

واکنش مقامات و چهره‌های سیاسی ایرانی به پیروزی رئیسی و نرخ پایین مشارکت در انتخابات


 ابراهیم رئیسی - آرشیو
ابراهیم رئیسی - آرشیو

رای‌گیری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران در ساعت ۲ بامداد روز شنبه ۲۹ خرداد به پایان رسید. بنا بر اعلام وزارت کشور جمهوری اسلامی، ابراهیم رئیسی با کسب نزدیک به ۱۸ میلیون رای سه رقیب خود عبدالناصر همتی، محسن رضایی، و امیرحسین قاضی زاده هاشمی را با فاصله بسیار زیاد پشت سر گذاشت و به عنوان هشتمین رئیس جمهوری ایران انتخاب شد.

این در حالی است که طی هفته‌های گذشته اخبار حاکی از افزایش آمار شهروندان ایرانی بود که تمایلی به شرکت در این انتخابات نداشتند و سخن از تحریم انتخابات می‌زنند.

روز جمعه ۲۸ خرداد ماه،‌ در حالی تنها ۲۸.۸ میلیون رای در انتخابات ۱۴۰۰ از صندوق‌های رای بیرون کشیده شد که پیشتر اعلام شده بود حدود ۵۹ میلیون نفر در ایران واجد شرایط رای دادن در انتخابات ریاست جمهوری هستند. از سوی دیگر نرخ مشارکت در انتخابات این دوره ۴۸.۸ درصد اعلام شد که نسبت به دوره قبل ریزشی در حدود ۲۴ درصد داشته است که این حاکی از اثربخش بودن درخواست‌ها برای تحریم انتخابات دارد. لازم به ذکر است که حدود ۸ درصد رای‌های داده شده - یعنی نزدیک به سه میلیون و هفتصد هزار رای - باطله شناخته شده است.

شاهزاده رضا پهلوی، که پیشتر در گفتگوی اختصاصی خود با صدای آمریکا، کمپین «نه به جمهوری اسلامی» را یک کمپین مادر توصیف کرده بود، در توئیتر خود با اشاره به این که مردم ایران «یک صدا» به جمهوری اسلامی «نه» گفتند، نوشت: «مردم ایران در تحریم شجاعانه و تاریخی انتخابات تقلبی ۱۴۰۰، جنبش آزادسازی ایران را به مرحله نهایی رسانده‌اند.» وی در ادامه افزوده است: «دنیا نباید با این رژیم در حال فروپاشی تعامل کند.»


مریم رجوی، رئیس «شورای ملی مقاومت»، نیز پس از اعلام نتایج سیزدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران در واکنش به پیروزی ابراهیم رئیسی در بیانیه‌ای که نسخه‌ای از آن نیز به صدای آمریکا ارسال شده با اشاره به این که ابراهیم رئیسی «بايد در دادگاه بين‌المللی در برابر عدالت قرار بگيرد» گفت: «برغم رسوايی و كلان تقلب‌ها، ابعاد تحریم آنقدر گسترده بود كه سرانجام رژيم به مشاركت زير ۴۹ درصد رضايت داد و به روشنی اذعان كرد كه اكثريت مردم ايران انتخابات اين رژيم را تحريم كرده و آن را نامشروع می‌شناسند. تقلب‌های نجومی و ۵ برابر كردن ميزان مشاركت در تاريكخانه تجميع آراء كسی را در ايران نمی‌فريبد و در اين حقيقت تغييری نمی‌دهد.»

اما آیت‌الله علی خامنه‌ای،‌ رهبر جمهوری اسلامی، که بارها رسانه‌های خارج از ایران را «رسانه‌های معاند» خوانده است، در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «پیروز بزرگ انتخابات دیروز، ملت ایران است که بار دیگر در برابر تبلیغات رسانه‌های مزدور دشمن و وسوسه خام‌اندیشان و بدخواهان، قد برافراشت و حضور خود در قلب میدان سیاسی کشور را نشان داد.

اکانت توئیتری وبسایت محمود احمدی‌نژاد، ششمین رئیس جمهوری ایران، که دومین دوره ریاست جمهوری او نیز با اعتراضات گسترده در شهرهای مختلف ایران همراه بوده است نیز در حساب توئیتری خود با اشاره به آمار پایین مشارکت مردمی در انتخابات ۱۴۰۰ نوشت: «کسانی که رفراندوم ۹۸ درصدی جمهوری اسلامی درسال ۵۸ را به ۴۸ درصد تبدیل کرده‌اند نباید طلبکاری کنند بلکه بدهکار مردم و انقلاب هستند و باید پاسخگو باشند.»

از سوی دیگر سیدمحمد خاتمی،‌ پنجمین رئیس جمهوری ایران، نیز که می‌گوید یک روز پیش از انتخابات با نامزدهای لیست جمهور دیدار داشته با تشکر از مردم ایران در حساب رسمی توئیتر خود نوشت که در این دیدار ابراز امیدواری کرده است که «مردم همت کنند و در این انتخابات، طرحی که ریخته شده تا به هر قیمتی ولو با کنار زدن مردم و تعطیل کردن رای و آزادی جامعه، یک جریان حاکم شود را بر هم بزنند.»

انتخابات این دوره در حالی برگزار شد که فعلان مدنی و سیاسی در ایران و خارج از کشور بار دیگر از تحریم انتخابات دفاع کردند. به عنوان نمونه، گوهر عشقی که فرزندش ستار بهشتی در سال ۹۱ در بازداشتگاه پلیس کشته شد خطاب به کسانی که در پی رای دادن بودند گفت رای شما رای «به ویرانی بیشتر ایران» و «کشتار مردم بی دفاع است.» در ماه ها و هفته های گذشته شمار زیادی از فعالان مدنی و سیاسی، و نیز شهروندان ایرانی داخل و خارج از کشور اعلام کرده اند که انتخابات را در اعتراض به «نمایشی» بودن آن تحریم می کنند؛ رویکردی کم سابقه که باعث شده است فضای انتخاباتی نسبت به دوره های قبل سردتر و کم رونق تر باشد. ایرانیان خارج از کشور در همین روز نیز تجمعات اعتراضاتی را علیه روند انتخابات در ایران برگزار کردند.

مطابق آمار رسمی اعلام شده جمهوری اسلامی، ابراهیم رئيسی با کسب حدود ۱۷.۹میلیون رای پیروز سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در ایران معرفی شد و پس از او محسن رضایی با حدود ۳.۴ میلیون، عبدالناصر همتی ۲.۴ میلیون، و امیرحسین قاضی زاده هاشمی با ۹۹۰ هزار رای قرار گرفتند. همچنین نزدیک به چهار میلیون رای نیز باطله شناخته شد.

XS
SM
MD
LG