از نیمه ماه فروردین، آمار روزانه مبتلایان به ویروس کرونا در ایران بالای ۲۰ هزار مورد بوده است. همچنین از همان زمان، میزان مرگ و میر روزانه نیز بار دیگر سهرقمی شده و همچنان رو به افزایش است.
در حالی که بیشتر مقامات، مردم و سفرهای نوروزی را مقصر اصلی موج چهارم میدانند بسیاری معتقدند عدم اعمال محدودیتهای به موقع و روند کند واکسیناسیون به وخیم شدن اوضاع دامن زده است.
نقطههای سیاه نقشه و صفهای طولانی حلیم و زولبیا
رسانههای ایران از ظهور نقطههای سیاه بر نقشه رنگبندی شیوع کرونا خبر دادهاند. بر اساس این گزارشها، ۶۳ شهرستان در وضعیت سیاه قرار گرفتهاند.
کمیته مقابله با کرونا، محدودیتهای در نظر گرفته شده برای شهرهای پرخطر را تا پایان هفته آینده تمدید کرده است.
در عین حال، کاربران توییتر به تشکیل صفهای طولانی، به ویژه در موارد غیرضروری مانند خرید زولبیا یا حلیم، اشاره کردهاند.
چندی پیش، علیرضا زالی، فرمانده عملیات مدیریت کرونا در تهران، گفت تنها راه حل کنترل بیماری به ویژه در کلانشهری مانند تهران «رفتن به سمت لاکداون [تعطیلی کامل] واقعی» است. او گفت: «آن چه ما در سطح شهر میبینیم لاک داون نیست و ما داریم با الفاظ بازی میکنیم.»
دعوت به برپایی مراسم مذهبی به رغم وخیمتر شدن اوضاع
سعید نمکی، وزیر بهداشت، میگوید هفته آینده اوضاع از آن چه هست بدتر خواهد شد.
با این حال او همچنین گفته است که با رعایت پروتکلهای بهداشتی میتوان مراسم مذهبی را حتی در مناطق پرخطر نیز برگزار کرد.
آقای نمکی دعای مؤمنان را «بزرگترین حربه کارساز برای مدیریت بیماری» خواند و گفت «همه ایرانیها باید برای حفظ عزت اسلام و شیعه مراعات کنند و نگذارند دیگران بگویند مراسم شبهای قدر باعث تشدید موج بیماری کرونا در مناطقی شده است.»
پر شدن ظرفیت بیمارستانها؛ انتخاب بیماران بدحالتر
پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری، میگوید بیمارستانها پر شدهاند و از همین رو تنها برخی از بیماران را بستری میکنند.
به گفته آقای طبرسی، کاهش میزان مرگ و میر به این معنا نبود که شمار بیماران نیز کاسته شده است؛ چرا که روزانه ۸ هزار تا ۹ هزار بیمار به بیمارستان مراجعه میکردند، اما از آنجایی که جا برای آنها بود، زودتر درمان میشدند.
دکتر طبرسی تأکید کرده که این اتفاق میتواند به قیمت جان برخی از بیماران تمام شود.
دغدغه جدید روحانی؛ تأمین واکسن خارجی
حسن روحانی میگوید نمیتوان تا تابستان صبر کرد و منتظر واکسن داخلی شد. رئیس جمهوری ایران از شرکتهای خصوصی خواسته است که در صورت بروز کوچکترین مشکلی مستقیم با دفتر او تماس بگیرند.
پیشتر، محمود نجفیعرب، رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی ایران، به همشهری آنلاین گفته بود: «کشورهای متقاضی از قبل، نیاز خود را پیشخرید کردهاند و دیگر واکسنی وجود ندارد که شرکتهای خصوصی بخواهند آن را تهیه کنند.»
بر اساس آمار منتشر شده توسط وزارت بهداشت، تاکنون مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۴۶۷ هزار و ۸۷۱ دُز رسیده است.
آمار رسمی ایران
آمار وزارت بهداشت نشان میدهد از بیست و پنجم تا بیست و ششم فروردین ، ۲۵ هزار و ۷۸ بیمار جدید مبتلا به کرونا شناسایی شده است و طی ۲۴ ساعت ، ۳۲۱ بیمار جان خود را از دست دادند.
بسیاری نسبت به صحت آمار رسمی تردید دارند و حتی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نیز اعلام کرد که آمار واقعی ابتلا و مرگ چند برابر آمار رسمی است. سازمان نظام پزشکی ایران نیز با توجه به بررسیهای میدانی پیشبینی کرده آمار واقعی قربانیان حداقل سه برابر آمار اعلام شده باشد.