لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۴۳

جنجال تایید واکسن روسی کرونا در ایران ادامه دارد؛ واکسنی که خود مقامات هم نسبت به آن تردید دارند


تخلیه واکسن روسی اسپوتنیک وی از هواپیما در بولیوی
تخلیه واکسن روسی اسپوتنیک وی از هواپیما در بولیوی

همزمان با نزدیک شدن زمان ورود واکسن روسی به ایران برای آغاز واکسیناسیون در برابر ویروس کرونا، اظهارات متناقض مقام‌های بهداشت و درمان ایران درباره این واکسن به نگرانی‌ها دامن زده است.

در حالیکه برخی از چهره‌های علمی از جمله مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا، در روزهای اخیر واکسن روسی را فاقد مطالعات کامل و تاییدیه سازمان بهداشت جهانی دانسته بودند، کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو که این واکسن را تایید کرده است شنبه ۱۱ بهمن به روزنامه جهان صنعت گفت دکتر محرز «شأنی برای ارزیابی واکسن‌های دیگر‌ ندارند».

مینو محرز نیز جایگاه سازمان غذا و دارو ایران را درباره تایید این واکسن زیر سوال برده و گفته بود: «وقتی دارو یا واکسنی هنوز مورد تایید هیچ منبعی نیست، سازمان غذا و داروی داخلی نمی‌تواند آن را تایید و توزیع کند. وقتی هنوز هیچ اطلاعاتی از واکسن درز نشده، بر حسب چه فرآیندی آن را تایید می‌کنند؟»

عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا، همچنین واردات واکسن کرونای روسی را از «شانس بد مردم ایران» دانسته و تاکید کرده بود که از این انتخاب راضی نیست و به عنوان یکی از اعضای کادر درمان این واکسن را تزریق نمی‌کند.

در همین رابطه، محمد رضا هاشمیان، فوق‌تخصص بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان مسیح دانشوری، نیز از واردات این واکسن ابراز تعجب کرد و گفت که ۶ ماه پیش که واکسن روسی ساخته شد از مسئولان وزارت بهداشت خواسته بود که تعدادی از این واکسن را برای کادر درمان تهیه کنند اما وزارت بهداشت با این درخواست مخالفت کرده بود. او گفت که اکنون تعجب می کند که چطور سازمان غذا و دارو ناگهان این واکسن را تایید کرده است.

در این بین، حسینعلی شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز اعلام کرده است که او هم واکسن روسی را نمی‌زند.

او به اعتماد آنلاین گفت: «وقتی از انجام مراحل کامل کارآزمایی بالینی واکسن اطمینان نداریم، نباید آن واکسن روی مردم ما آزمایش شود.»

خبر تایید واکسن روسی برای تزریق در ایران، هفته گذشته ابتدا توسط وزیر خارجه ایران که به مسکو سفر کرده بود، اعلام شد. در پی آن سخنگوی سازمان غذا و داروی ایران نیز اعلام کرد که این سازمان مجوز اضطراری استفاده از واکسن «اسپوتنیک وی» تولید روسیه را صادر کرده است.

نگرانی از تاثیرات واکسن روسی تنها به داخل ایران باز نمی‌گردد و پارلمان اوکراین نیز تایید و واردات واکسن روسی را ممنوع کرده است. این کشور در پی تامین واکسن از کشورهای آمریکا، اتحادیه اروپا، چین، هند و مکزیک است.

تایید ناگهانی واکسن روسی در ایران به دنبال آن صورت گرفت که رهبر جمهوری اسلامی استفاده از واکسن های تولید آمریکا و بریتانیا را ممنوع کرده است. در پی این مخالفت و اظهارات منتاقض مسئولان درباره ورود واکسن، تعدادی از کارشناسان از مقامات جمهوری اسلامی خواستند که سلامت مردم را با مسائل سیاسی گره نزنند.

در این رابطه، دکتر امیرحسین گنج‌بخش، رئیس بخش بیوفتونیک انستیتوی ملی بهداشت آمریکا، در گفتگو با صدای آمریکا گفت که سیاست اتخاذ شده جمهوری اسلامی در قبال واکسن کرونا موجب می‌شود که تعداد بیشتری از مردم ایران به ویروس کرونا مبتلا شوند و جان خود را بر اثر ابتلا به این ویروس از دست بدهند.

در حال حاضر واکسن‌های فایزر و مدرنا ساخت آمریکا و واکسن آسترازنکا ساخت بریتانیا مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار گرفته‌اند.

XS
SM
MD
LG