در حالی که هنوز از جزئیات قرارداد ۲۵ ساله چین و ایران، اطلاعاتی در دست نیست و این موضوع همچنان یکی از بحثهای داغ در فضای مجازی است، روز دوشنبه معامله چین با امارات متحده عربی برای تولید خط مشترک واکسن در دنیا خبرساز شد. قراراست چین، میلیونها دز از واکسن سینوفارم خود را برای تولید به امارات بدهد.
به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، بر اساس این قرارداد، شرکت «جی ۴۲» مستقر در ابوظبی سالانه ۲۰۰ میلیون دز واکسن تولید خواهد کرد.
تولید واکسن چینی در امارات در حالی است که در ایران، کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و داروی جمهوری اسلامی در توییتر گفته بود که بر اساس سند همکاری ایران و چین، این دو کشور در زمینههای مرتبط با سلامت از جمله مبارزه با کرونا همکاری خواهند کرد.
این در حالی است که متن سند به طور رسمی منتشر نشده است و نگرانیهای زیادی در مورد ماهیت آن و سودهای اقتصادی یکطرفه برای چین مطرح شده است.
پیشتر، جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده در واکنشی کوتاه به همکاری جمهوری اسلامی و چین، آن را نگران کننده توصیف کرده بود. روز دوشنبه علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، این توافق با چین را «مقاومت فعال» در برابر غرب خواند. ادعایی که با واکنش برخی مقامات پیشین دولت روحانی مواجه شد. حمید ابوطالبی، مشاور پیشین دولت حسن روحانی در واکنش به توییت نوشت: «تلاش کنیم چینیها را خوب بشناسیم؛ آنها دنبال منافع واقعی هستند، نه مقاومت فعال یا تقابل راهبردی با دیگران به ویژه با غرب.»
از همین رو، حتی چشمانداز روشنی برای دریافت واکسن بیشتر از چین و سرعت بخشیدن به روند واکسیناسیون در ایران دیده نمیشود.
محسن مصلحی، دبیر شورای عالی نظام پزشکی ایران میگوید واکسیناسیون گروه های اولویت دار در ایران به دلیل ورود دوز کم واکسن تا این لحظه با سرعت کندی پیش رفته است. او همچنین گفت «قولهایی داده شده که هر دو هفته یکبار، محموله واکسن وارد کشور شود تا واکسیناسیون سرعت گیرد.»
جمهوری اسلامی ایران پس از دستور ممنوعیت واردات واکسن آمریکایی و بریتانیایی از سوی آیتالله خامنهای، از کشورهای چین، روسیه، کوبا و هند واکسن دریافت کرده است که بنا بر آمارهای رسمی حدود ۱.۲ میلیون نفر از جمعیت ۸۰ میلیون نفری کشور را پوشش میدهد.
آمار جهانی تخمین میزند در ایران، مجموع واکسیناسیون انجام شده به ازای هر ۱۰۰ نفر ، ۰.۱۵ بوده است.
در امارات متحده عربی، سازمان ملی مدیریت بحران و حوادث اضطراری در توییتی اعلام کرد که تاکنون ۸ میلیون و ۱۳۴ هزار دز واکسن در کشور تزریق شده است که به ازای هر ۱۰۰ نفر حدود ۸۲ دوز میشود.