لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۰۰

بایدن احتمالا به سیاست قاطع و اتخاذ مواضع سخت علیه چین ادامه می‌دهد


شی جینپینگ، رئیس جمهور چین، در تالار بزرگ خلق چین با جو بایدن، معاون ریاست جمهوری ایالات متحده، دست می دهد. آرشیو.
شی جینپینگ، رئیس جمهور چین، در تالار بزرگ خلق چین با جو بایدن، معاون ریاست جمهوری ایالات متحده، دست می دهد. آرشیو.

بخش انگلیسی صدای آمریکا ـ روابط ایالات متحده و چین، به دنبال مناقشات بر سر تجارت و ویروس کرونا در زمان روی کار بودن دولت پرزیدنت دونالد ترامپ در پایین‌ترین سطح خود طی سال‌ها قرار دارد. این امر توجه بسیاری را به سیاست‌های جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، در برابر پکن جلب کرده است.

ناظران سیاسی در واشنگتن می‌گویند بایدن احتمالا به اتخاذ مواضعی سخت در برابر چین ادامه خواهد داد، اما ممکن است به همکاری با متحدان ایالات متحده برای اعمال فشار بر پکن توجه بیشتری نشان دهد.

بایدن در یکی از مناظره‌های انتخابات مقدماتی حزب دموکرات گفته بود بیش از هر رهبر دیگری در جهان با شی جینپینگ، رهبر چین، وقت گذرانده است. اما این که این امر چگونه شکل‌ دادن به سیاست او ایفای نقش خواهد کرد، روشن نیست.

بایدن مشخص نکرده است در برابر چین چه گام هایی برخواهد داشت. او در سخنرانی پیروزی‌اش اشاره چندانی به سیاست خارجی نکرد و بسیاری از ناظران جدی‌ترین چالش‌های او را امور داخلی - شامل ویروس کرونا، احیای اقتصادی، برابری نژادی، و تغییرات اقلیمی - می‌دانند.

در تارنمای ستاد انتخاباتی بایدن مقاله‌ای در باره رهبری ایالات متحده در جهان منتشر شده است که می‌گوید بایدن در سال نخست ریاست جمهوری خود یک اجلاس سران را با حضور رهبران کشورهای دموکراتیک تشکیل خواهد داد.

هدف از این اجلاس تهیه یک دستور کار مشترک برای رسیدگی به چالش های متوجه ارزش های دموکراتیک است. در این مقاله چند بار نام چین به چشم می خورد و بر استفاده ایالات متحده از قدرت اقتصادی دموکراسی های جهان به عنوان اهرم فشار برای شکل دادن به مقررات آتی در حوزه سیاست های تجاری، حریم خصوصی داده ها، و دیگر مسائل تاکید شده است.

بایدن در ماه ژوئیه بیانیه جامعی را درباره سیاست خارجی خود منتشر کرد و در آن از یک تعهد تازه به دیپلماسی چند جانبه خبر داد. وی گفت: «موثرترین راه برای مقابله با آن چالش، ایجاد جبهه‌ای متحد از دوستان و شرکا برای به چالش کشیدن رفتار آزاردهنده چین است.»

صفحه اول روزنامه های چین با تیتر درشت پیروزی بایدن در یک دکه روزنامه فروشی در پکن. ۹ نوامبر ۲۰۲۰
صفحه اول روزنامه های چین با تیتر درشت پیروزی بایدن در یک دکه روزنامه فروشی در پکن. ۹ نوامبر ۲۰۲۰

بردلی بومن، مدیر ارشد مرکز قدرت نظامی و سیاسی در بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، به صدای آمریکا گفت که انتظار می‌رود دولت بایدن تلاش‌ها برای ساخت قابلیت‌های دفاعی ایالات متحده در اقیانوس هند و آرام را برای مهار تخاصم پکن دنبال کند.

شن دینگلی، استاد موسسه مطالعات بین المللی دانشگاه فودان، می‌گوید از دولت بایدن انتظار می‌رود در آینده بر سر موضوعات سین کیانگ، هنگ کنگ، و تایوان فشار بیشتری را بر چین اعمال کند؛ اما استفاده بایدن از مقررات چند جانبه می‌تواند به تنش بین دو کشور دامن بزند. او گفت دولت بایدن ممکن است صرفا «راهبرد ترامپ» در برابر چین را بدون پرزیدنت ترامپ دنبال کند.

مایکل هانزکر، استادیار دانشگاه جرج میسون، معتقد است که در واشنگتن یک اجماع دو حزبی نسبت به قدرت فزاینده چین شکل گرفته است.

XS
SM
MD
LG