لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۴

واکنش مایک پمپئو به قطعنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی: در صورت عدم همکاری ایران، جامعه جهانی باید آماده انجام اقدامات بیشتر باشد


Secretary of State Mike Pompeo speaks during a press briefing at the State Department on Wednesday, May 20, 2020, in Washington. (Nicholas Kamm/Pool Photo via AP)
Secretary of State Mike Pompeo speaks during a press briefing at the State Department on Wednesday, May 20, 2020, in Washington. (Nicholas Kamm/Pool Photo via AP)

وزیر خارجه ایالات متحده در واکنش به قطعنامه صادره توسط شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، با اشاره به ادامه پنهان‌کاری‌های ایران در زمینه توسعه برنامه هسته‌ایش، بار دیگر بر عزم راسخ ایالات متحده در جلوگیری از دستیابی ایران به جنگ‌افزارهای هسته‌ای تاکید کرد.

آقای پمپئو در این بیانیه که روز جمعه ۳۰ خرداد منتشر شد، گفته است: «امروز شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با تصویب قطعنامه‌ای از ایران خواست هرگونه اطلاعات مورد درخواست بازرسان آژانس و هر مکانی که آنها خواستار بازرسی از آن هستند و ایران متعهد به ارائه آن است را در اختیار آن بازرسان قرار دهد.»

آقای پمپئو گفت:‌ «ایران تاکنون هیچ قصدی برای توقف گسترش برنامه‌ هسته‌ای خود نشان نداده و ماه‌ها است که از پاسخ دادن به پرسش‌‌های آژانس و اعطای امکان دسترسی [به مکان‌های] لازم برای انجام دادن ماموریت بسیار مهم راستی‌آزمایی آژانس، خودداری کرده است. همان طور که شورای حکام آژانس امروز روشن کرد، ایران باید بی‌درنگ به تعهدات خود در مورد ضمانت‌های آن کشور به آژانس، عمل کند و همکاری کاملی با آژانس داشته باشد.»

آقای پمپئو هشدار داد: «چنان‌چه ایران همکاری نکند، جامعه جهانی باید برای انجام اقدامات بیشتر آماده باشد.»

ایالات متحده همچنان نسبت به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای متعهد است و از طریق شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ارائه حمایت لازم به آن آژانس جهت حل این مسائل جدی ادامه می‌دهد. ایران قانوناً موظف است به پرسش‌های آژانس پاسخ داده و اجازه دسترسی لازم را ارائه دهد.»

آقای پمپئو در پایان گفت: ‌«با توجه به سابقه فعالیت‌های هسته‌ای مخفیانه ایران، بسیار مهم و اساسی است که ایران، به شکلی قابل راستی‌آزمایی، نشان دهد که آن گونه فعالیت‌ها را کنار گذاشته است. ما به دنبال یک راه‌حل دیپلماتیک جامع برای رسیدگی به نگرانی‌های هسته‌ای در [ارتباط با] ایران هستیم؛ راه‌حلی که باید بر اساس راستی‌آزمایی موثر بنا شود.»

روز جمعه ۳۰ خرداد، شورای حکام آژانس بین‌الملی انرژی اتمی قطعنامه‌ای را در انتقاد از ایران و نقض تعهداتش در توافق هسته‌ای سال ۱۳۹۴ با قدرت‌های جهانی تصویب کرد.

پیش از این، سفیر آمریکا در آژانس بین اللملی انرژی اتمی می‌گوید ایالات متحده از قطعنامه روز جمعه آژانس حمایت می‌کند و ایران باید تعهد خود را نشان دهد.

ساعاتی پیش نیز،‌ در نخستین واکنش به قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه جمهوری اسلامی،‌ برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه ایالات متحده در امور ایران، گفت که اگر جمهوری اسلامی چیزی برای مخفی کردن ندارد، باید به بازرسان این آژانس اجازه بازرسی بدهد.

آقای هوک این سخنان را در جریان یک کنفرانس تلفنی که روز جمعه ۳۰ خرداد با حضور مقامات دولت آمریکا توسط وزارت خارجه ایالات متحده برگزار شده بود، بیان کرد. در این کنفرانس تلفنی علاوه بر آقای هوک، کریستوفر اشلی فورد مدیرکل وزارت خارجه آمریکا در امور امنیتی و منع سلاح‌های کشتار جمعی، و جکی ولکات سفیر آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نیز حضور داشتند.

آقای هوک گفت که طبق اعلام اژانس بین المللی انرژی اتمی، جمهوری اسلامی ایران هنوز حاضر نشده به پرسش‌ها در مورد فعالیت‌های قبلی پاسخ دهد. وی افزود: «ایران یک سال است که به سوال‌های آژانس پاسخ نداده و به بازرسان اجازه حضور نمی‌دهد. اگر جمهوری اسلامی ایران چیزی را پنهان نمی‌کند،‌ باید [به آژانس] اجازه بازرسی بدهد.»

قطعنامه آژانس علیه جمهوری اسلامی ایران بعد از ۸ سال

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز جمعه قطعنامه‌ای را در انتقاد از ایران و نقض تعهداتش در توافق هسته‌ای سال ۱۳۹۴ با قدرت‌های جهانی تصویب کرد.

خبرگزاری فرانسه نوشت، این نخستین بار از سال ۲۰۱۲ میلادی به این طرف است که شورای حکام چنین قطعنامه‌ای علیه جمهوری اسلامی صادر می‌کند. وال استریت جورنال نیز نوشت از سال ۲۰۱۲ قطعنامه‌ای درباره عدم همکاری ایران صادر نشده بود.

رویترز نیز نوشت که این قطعنامه از زمان توافق هسته‌ای در سال ۹۴ سابقه نداشت. به نوشته این خبرگزاری این قطعنامه با ۲۵ رای موافق تصویب شد و روسیه و چین به آن رای منفی دادند.

همچنین این قطعنامه از تهران می‌خواهد امکان دسترسی به دو سایت را برای بازرسان آژانس فراهم کند تا فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی در آنها بررسی شود.

در این قطعنامه همچنین از ایران خوسته شده است که با آژانس همکاری کامل داشته باشد و بدون تاخیر بیشتر به درخواست‌های آن نهاد بین‌المللی، از جمله دسترسی فوری آژانس به محل‌های مدنظرش، عمل کند.

پیشتر اعلام شد که ایران به بازرسان آژانس اجازه بازرسی نداده است.

XS
SM
MD
LG