یک فعال محیط زیست در ایران از شرایط بحرانی در بخش بزرگی از دشت مرودشت، شامل قلمرو بزرگ پاسارگاد، تخت جمشید، نقش رستم خبر داد و تاکید کرد که این مناطق با فرونشست بیش از ۱۵ الی ۲۰ سانتی متری مواجه هستند.
محمد درویش روز سه شنبه اول اسفند، در گفتگویی با خبرگزاری ایلنا افزود که هیچ چشمانداز روشنی برای مقابله با وضعیت بحرانی در این منطقه متصوررنیست، چرا که مسئولان هیچ اقدامی در جهت پلمپ کردن چاهها در اطراف تخت جمشید و پاسارگاد و پرداخت خسارت به کشاورزان انجام ندادهاند.
به گفته آقای درویش، فرونشست ۲۰ سانتیمتری در این منطقه در شرایطی است که باید با رسیدن فرونشست زمین به بالای ۴ میلی متر، ستاد بحران تشکیل شود.
این فعال محیط زیست اضافه کرد که مسئولان برای اینکه گردشگران و مردم متوجه فرونشست زمین اطراف دشت مرودشت و تخت جمشید نشوند، آنها را با کامیون پر میکنند.
پیشتر مدیرکل ژئودوزی و نقشه برداری زمینی سازمان نقشه برداری روز هفتم آذر گفته بود: «ایران پنج برابر نرخ جهانی فرونشست دارد و باید این زنگ خطر جدی گرفته شود.»
عبدالرضا سعادت میرمقدم تاکید کرده بود که فرونشست زمین به داخل شهر اصفهان نفوذ کرده و در شهری مانند اراک نیز از اطراف درحال پیشروی است که لازم است.
روزنامه جوان نیز در ۲۷ تیر ماه در گزارشی نوشته بود که فرونشست در ایران ۴۰ برابر میانگین جهانی است و ۴۰ میلیون تن از جمعیت کشور در محدوده تحتتأثیر این پدیده زندگی میکنند.
جوان همچنین اعلام کرده بود فرونشست به پایتخت ایران هم رسیده و بافت فرسوده مناطق جنوب شهر در کنار عبور سیستم حمل و نقل ریلی از این منطقه، برخی از مناطق تهران را بیش از پیش مستعد وقوع فرونشست کردهاست.
مهمترین عامل بروز فرونشست در مناطق مختلف خالی شدن سفرههای آبهای زیرزمینی است که در ایران ناشی از سومدیریت و برداشت بی رویه از منابع زیر زمینی است.