لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۲ ایران ۱۵:۳۱

شهرنوش پارسی پور، زنی که از ۱۶ سالگی کار نویسندگی را شروع کرد


شهر نوش پارسی پور نخستین نفر از سمت چپ و شیرین نشاط سومین نفر از سمت چپ
شهر نوش پارسی پور نخستین نفر از سمت چپ و شیرین نشاط سومین نفر از سمت چپ

نویسنده کتاب « زنان بدون مردان» در سایر زمینه های انسانی و فرهنگی همیشه فعال بوده است، زنی که با پیچ و خم قلم خود نکته های مهم و جالبی از فرهنگ آن سرزمین را نگاشته است.

شهرنوش پارسی پور در ۲۸ بهمن ۱۳۲۴ – ۱۷ فوریه ۱۹۴۶ - در تهران زاده شد . پدرش یکی از وکلای وزارت دادگستری بود که از شیراز شهر حافظ و سعدی نسب داشت و شاید به همین سبب بود که دختر نویسنده شد. هنگامی که ۲۸ سال داشت، نگارش نخستین رمان خود را با نام سگ و زمستان بلند به پایان رساند، کتابی که کمی بعد به زبان روسی ترجمه شد.

... و در همان سال بود که با اعتراض به شکنجه و اعدام ۲ فعال شاعر روزنامه نگار در ایران توسط ساواک برای ماه ها به زندان رفت.

شهرنوش وقتی از زندان آزاد شد برای پژوهش در فلسفه، تمدن و فراگیری زبان چین به فرانسه مهاجرت کرد و آن را در دانشگاه سوربن پاریس ادامه داد و در همان جا بود که وی دومین نوول خود بنام « ماجرای ساده و کوچک روح درخت» را به نگارش در آورد.

شهرنوش تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته جامعه شناسی در سال ۱۳۵۲ خورشیدی در دانشگاه تهران به پایان رسانده بود.

با این همه وی با توجه به مشکلات مرتبط به نا آرامی ها و پس از آن انقلاب ۲۲ بهمن ماه سال ۱۳۵۷ ایران نتوانست به اقامت خود در فرانسه ادامه دهد و به ایران بازگشت و پس از چندی به بازداشت گاه جمهوری اسلامی ایران رفت. بازداشتی که ۴ سال و هفت ماه بطول انجامید. اما شهرنوش پارسی پوری که به زندان رفته بود پس از گذشت این ۴ سال و ۷ ماه در زندان کتاب دیگری را منتشر کرد با سبکی دیگر، « طوبا و مفهوم شب»، کتابی که به زبان آلمانی ترجمه شد.

... و شهر نوشی که نخستین داستان های کوتاهش در اواخر سال ۱۹۶۰ میلادی – آذر ۱۳۴۹ خورشیدی – انتشار یافته بود هنگامی که در اواخر سال ۱۹۸۰ میلادی – آذر ۱۳۵۹ خورشیدی – داستان ها و مصاحبه مطبوعاتی اش در مجله دنیای سخن به چاپ رسید، در حلقه های ادبی تهران بگونه ای قابل ملاحظه مورد توجه قرار گرفت.

... و به محض آن که از زندان بیرن آمد به مناسبت آن که در یکی از کتاب هایش به نام زنان بدون مردان به مسئله باکره بودن اشاره کرده بود، مجدداً به زندان افتاد. این کتاب بعد ها به زبان های انگلیسی، سوئدی، اسپانیائی، ایتالیائی، هلندی و فرانسه ترجمه شد.

... و باز هم نوول دیگری را درست قبل از رفتن به زندان به رشته نگارش در آورد، «زنان بدون مردان»، داستان های کوتاهی که حدود ۲۰ سال پیش از آن نگاشته بود.

اما پس از چاپ این کتاب بود که دولت ایران آن را ممنوع اعلام کرد و به نویسنده آن فشار آورد تا چنین داستان هائی را دیگر به رشته تحریر در نیآورد.

کتاب شهرنوش پارسی پور بنام زنان بدون مردان بهترین جوائز مربوط به مدیر تهیه فیلم را در فستیوال فیلم ونیز از آن خود کرد. این کتاب به عنوان نخستین فیلم برجسته شیرین نشاط هنرمند عکاس و فیلم ساز ایرانی بود که جایزه شیر نقره ای را در ۶۶ اُمین فستیوال فیلم ونیز از آن خود کرد.

فیلم زنان بدون مردان، فیلمی است که کودتای سال ۱۹۵۴ سی آی اِ را در ایران از دیدگاه کاملاً متفاوت ۲ زن نشان می دهد.

برخی از کتاب های وی – زنان بدون مردان و طوبا و معنای شب – به ترتیب در هند و در ایالات متحده با برگردان مالایالام و انگلیسی به چاپ رسیده است.

برای تهیه این زندگی نامه از منابع گوناگون از جمله منابعی که در ذیل آورده می شود؛ استفاده شده است:

Wikipedia

Womenwithoutmenfilm.com

Bazkhan.com

XS
SM
MD
LG