لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۵

تمهیدات پاکستان و افغانستان در مقابله با تهدید «دولت اسلامی»


جزوه «دولت اسلامی» در دست یکی از اهالی پیشاور - این جزوه ها به زبان دری و پشتو و دیگر زبان های محلی چاپ و منتشر شده است.
جزوه «دولت اسلامی» در دست یکی از اهالی پیشاور - این جزوه ها به زبان دری و پشتو و دیگر زبان های محلی چاپ و منتشر شده است.

سفیر افغانستان در اسلام‌آباد می‌گوید برای آن که پس از خروج نیروهای بین‌المللی پای«دولت اسلامی» به پاکستان و افغانستان باز نشود، باید همکاری دوجانبه و منطقه‌ای علیه داعش را تقویت کنیم.

نشانه‌هایی در دست است که سازمان تروریستی موسوم به «دولت اسلامی» (داعش) قصد دارد دامنه تاخت و تاز خود را به شبه‌نظامیانی که در پاکستان فعالیت می‌کنند، گسترش دهد.

طالبان پاکستان به تازگی با «دولت اسلامی» بیعت کرده است. اما مقامات امنیتی آن کشور می‌گویند با تجربه‌ای که در ده سال گذشته در زمینه مبارزه با تروریسم کسب کرده‌اند، برای مقابله با تهدید داعش آمادگی دارند.

جزوه‌های تبلیغاتی دولت اسلامی به زبان‌های محلی در ایالت‌های مرزی پاکستان و افغانستان مشاهده شده؛ و این نگرانی را برانگیخته که گروه در صدد گسترش نفوذ خود به منطقه‌ای است که طعم شورش‌های اسلامگرایان را چشیده است.

مقامات ایالات متحده و پاکستان تا کنون با گزارش‌های مربوط به فعالیت «دولت اسلامی» در منطقه به مثابه اقدامات فردی اشخاصی تحت نفوذ شبکه‌های اجتماعی برخورد کرده‌اند؛ و می‌گویند هنوز ردپای داعش در افغانستان و پاکستان سندیت ندارد.

مقام‌های امنیتی پاکستان می‌گویند حملات نظامی اخیر، به ویژه در وزیرستان شمالی در مرز افغانستان با هدف جلوگیری از نفوذ شبکه‌های تروریستی مثل «دولت اسلامی» در منطقه و کمک به پیکارجویان طالبان، افزایش یافته است – به‌ویژه آن که بیشتر نیروهای ائتلافی به رهبری آمریکا از افغانستان خارج شده‌اند.

ژنرال عاصم سلیم، سخنگوی ارتش پاکستان به صدای آمریکا گفته از نهادهای امنیت ملی خواسته شده تا مراقب باشند تحولات خاورمیانه تلاش‌ها در مبارزه با شورشیان را برباد ندهد:

«در دنیای امروز – که همه چیز جهانی شده – هر اتفاقی تأثیر زنجیره‌ای دارد؛ می‌تواند به هر کجا و در سراسر دنیا گسترش پیدا کند. ما به دقت تمام تحولات منطقه و ماوری منطقه‌ای که خود در آن به سر می‌بریم را زیر نظر داریم، و براساس این تحولات اقدام می‌کنیم.»

ژنرال سلیم افزود نمی‌گذاریم فعالیت‌های تروریستی در داخل کشور صورت پذیرد، یا از خاک پاکستان برای فعالیت در نقاط دیگر استفاده شود.»

گروه کوچکی از طالبان پاکستان با «دولت اسلامی» بیعت کرده، ولی کل گروه که با القاعده مرتبط است، بیعت بعضی از اعضا را قبول ندارد.

مولوی فضل‌الله، رهبر فراری طالبان پاکستان، این هفته در بیانیه‌ای جنگ «دولت اسلامی» در سوریه و عراق را ستود و وعده داد که اگر «برادران مسلمان» داعش درخواست کمک کنند، به یاری آن‌ها بشتابد.

با این حال، مولوی فضل‌الله تأکید کرده که همچنان در بیعت با ملا محمد عمر، رهبر طالبان افغانستان باقی می‌ماند. وی از پیکارجویان «دولت اسلامی» خواسته که در معرفی افراد مرتد و اعدام آن‌ها شتاب نکنند.

زاهد حسین، ژورنالیست پاکستانی، می‌گوید گروه «دولت اسلامی» عمدتاً با بهره‌گیری از وضعیت هرج و مرج حاکم و سقوط پایه‌های حکومت در کشورهای عراق و سوریه، مقاصد خود را پیش برده است. آقای حسین می‌گوید پاکستان ساختار امنیتی قدرتمندی دارد که نگذاشته القاعده، طالبان، گروه موسوم به «تحریک طالبان پاکستان» و دیگر گروه‌های شبه‌نظامی اسلامگرا عقاید افراطی خود را بر کشور تحمیل کنند:

«القاعده مدتی بسیار طولانی در پاکستان فعالیت داشته و علیه دولت مرکزی اعلام جنگ کرده است. اما دولت پاکستان همچنان قوی است و می‌تواند این چالش را هم از سر بگذراند.»

منقتدان بر این باورند که کشورهایی مثل پاکستان اگر استراتژی بلندمدتی برای مقابله با تروریسم نداشته باشند، همچنان در معرض مداخله نیروهای افراطی مثل شورشیان «دولت اسلامی» قرار دارند.

جنان موسی‌زی، سفیر افغانستان در اسلام‌آباد، گفته می‌داند که پس از خروج نیروهای بین‌المللی، پای گروه «دولت اسلامی» به افغانستان باز شود، چه عواقب مصیبت‌باری در انتظار آن کشور خواهد بود.

آقای موسی‌زی تأکید کرد برای آن که به چنان سرنوشتی دچار نشویم و از شر تهدید سرطان‌وار گروه‌های تروریستی در امان بمانیم، باید همکاری دوجانبه و منطقه‌ای علیه داعش را تقویت کنیم.

دو کشور همچنین معتقدند باید در زمینه زدودن افراطگرایی از اذهان مردم اقدامات بیشتری صورت گیرد.

XS
SM
MD
LG