یک ماه بعد از تحریم های نفت و گاز آمریکا علیه جمهوری اسلامی، حسن روحانی رییسجمهوری ایران گفته است که اگر صادرات نفت ایران متوقف شود، آنگاه هیچ نفتی از خلیج فارس به دیگر نقاط دنیا صادر نخواهد شد.
به گزارش ایسنا، روحانی سهشنبه ۱۳ آذر (چهارم نوامبر) در جریان یک سخنرانی در شهر شاهرود، با اشاره به اینکه دولت آمریکا به دنبال ممانعت از فروش نفت و منزوی کردن ایران از تجارت با جهان است، گفت: «آمریکا بداند ما نفتمان را خواهیم فروخت.»
رییسجمهوری ایران اضافه کرد که آمریکا قادر نخواهد بود مانع از صادرات نفت ایران شود و اگر این اتفاق رخ دهد «نفتی از خلیج فارس صادر نخواهد شد.»
آقای روحانی به جزئیات این که چطور ایران مانع صدور نفت از خلیج فارس می شود، اشاره نکرد؛ اما چند ماه پیش او تهدید کرده بود که ایران تنگه هرمز را خواهد بست.
عربستان، قطر، بحرین، و کویت برای فروش نفت خود باید از آب های آزاد تنگه هرمز عبور کنند و جمهوری اسلامی تاکنون چند بار به بستن این تنگه تهدید کرده است؛ تهدیدی که با واکنش تند آمریکا روبرو شده است.
تابستان سال جاری هم حسن روحانی در تهدیدی ضمنی گفته بود که در صورت قطع صادرات نفت ایران «تنگههای زیادی داریم؛ تنگه هرمز فقط یکی از آنها است.» این سخنان روحانی با واکنش مثبت و تحسین رهبر ایران و همچنین قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، مواجه شده بود.
رییسجمهوری ایران پاییز سال جاری و در دیداری با «مدیران رسانههای آمریکایی» هم گفته بود محروم کردن ایران از فروش نفت خود «بسیار خطرناک» خواهد بود، هرچند او توضیح بیشتری در اینباره نداد.
تنگه هرمز یک گذرگاه عمده برای تجارت نفت به شمار رفته و حدود ۲۰ درصد نفت خامی که از مسیر آبراههای جهان معامله میشود و همچنین بخش عمده نفت صادراتی عربستان از تنگه هرمز عبور میکند.
تهدید مسئولان ایرانی به بستن تنگه هرمز با واکنش مقامهای آمریکایی مواجه شده بود. از جمله مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا، در واکنش به تهدید مقامهای ایرانی برای بستن تنگه هرمز در صفحه توییتر خود نوشت: «جمهوری اسلامی ایران تنگه هرمز را کنترل نمیکند. تنگه هرمز یک آبراه بین المللی است. ایالات متحده با همکاری شرکای خود در راستای تضمین آزادی کشتیرانی و تردد آزاد تجاری در آب های بین المللی ادامه خواهد داد.»
پس از تهدیدهای مقامهای ایران، «بیل اربن» سخنگوی فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا گفته بود که نیروهای آمریکایی و متحدان منطقهای این کشور «آماده تضمین آزادی تردد دریایی و گردش آزاد تجارت حسب مجوزهای قوانین بینالملل هستند.»
دولت دونالد ترامپ اردیبهشت ماه سال جاری از توافق هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ خارج شد و در دو بازه زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه تحریمها علیه ایران را بازگرداند. دور دوم این تحریمها از آبان ماه آغاز شد و صادرات نفت و گاز ایران را هدف میگیرد.
مقامهای دولت آمریکا گفتهاند هدف آنها در اعمال دور دوم تحریمها رساندن فروش نفت و گاز ایران به صفر است. مسئلهای که با واکنش مسئولان جمهوری اسلامی مواجه شده و گفتهاند در این صورت دست به اقدامهای مختلفی خواهند زد؛ مواردی چون احتمال خروج از برجام یا بستن تنگه هرمز.