ست فرانتسمن، مدیر اجرایی «مرکز گزارش و تجزیه و تحلیل خاورمیانه»، تحلیلگر ارشد امور خاورمیانه برای جروزالم پست، و نویسنده کتاب «جنگهای پهپادی: پیشگامان، ماشینهای کشتار، هوش مصنوعی، و نبرد برای آینده» در مقالهای در پایگاه اینترنتی هفتهنامه نیوزویک مینویسد شهر مرزی «ابو کمال» یا البوکمال، از سال ۲۰۱۷ و پس از شکست داعش در این منطقه به یک محل کلیدی نقل و انتقال شبهنظامیان هوادار ایران تبدیل شده است.
گروههای وابسته به جمهوری اسلامی در سال ۲۰۱۸ اعلام کردند بر اثر یک حمله هوایی، که آنها به آمریکا و اسرائیل نسبت دادند، ۲۲ از اعضای آنها در این محل کشته شدند.
فرانتسمن مینویسد اهمیت استراتژیک ابو کمال به دلیل موقعیت مکانی آن در کنار رود فرات است. این شهر از مدتها پیش محل رفت و آمد گروههای تروریستی بین سوریه و عراق بوده است. حمایت از حکومت صدام حسین در این منطقه و در هر دو سوی رود فرات بسیار شدید بود. بعد از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳، حکومت اسد در سوریه به جنگجویان اجازه میداد از این طریق، به عراق بروند. بعد از شکست داعش بود که حکومت ایران آن منطقه را به عنوان بخشی از تمایل خود برای داشتن مسیری از تهران به بیروت از طریق عراق و سوریه مد نظر قرار داد، و گروههای شبهنظامی وابسته به خود - از جمله کتائب حزبالله و تیپ ۱۴ کتائب سیدالشهدا، که هردو به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نزدیک هستند - را به حراست از آن گماشت.
نویسنده این مقاله مینویسد حکومت ایران در سال ۲۰۱۸ روند انتقال موشکهای بالیستیک به عراق و احداث پایگاهی در ابوکمال برای تسهیل بخشیدن به انتقال تسلیحات را آغاز کرد. این امر تهدیدی برای اسرائیل محسوب میشد. این پایگاه بارها مورد حملات هوایی قرار گرفت و رسانههای سوریه آن حملات را به اسرائیل نسبت دادند.
حملات به ابوکمال همزمان با بالا گرفتن تنش در عراق میان آمریکا و گروههای هوادار حکومت ایران انجام شد. این تنشها با دهها حمله موشکی به نیروهای آمریکایی، کشته شدن یک پیمانکار آمریکایی، و حملات هوایی ژانویه ۲۰۲۰ توسط دولت ترامپ که به کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه، و ابومهدی المهندس، رهبر کتائب حزب الله منجر شد، به اوج خود رسید.
کاخ سفید و وزارت دفاع، استفاده نیروهای مستقر در ابوکمال از پهپاد برای حمله به هدفهای آمریکایی را به عنوان انگیزههای اصلی هدف قرار گرفتن ابوکمال معرفی کردند.
ست فرانتسمن، که کتاب «جنگ پهپادها» به قلم او از سوی انتشاراتی سایمون اند شوستر منتشر شده است، مینویسد حمله به ابوکمال نشان داد که استفاده ایران از سوریه، لبنان، عراق و یمن به عنوان پایگاههایی برای حملات خود در منطقه، چالش بزرگی برای آمریکا و شرکای آمریکا در منطقه، از جمله کشورهای سنی خلیج فارس، محسوب میشود و معلوم نیست حکومت عراق بتواند جلوی این گروهها را که مانند اختاپوس روی دولت و نهادهای کشوری چنگ انداختهاند، بگیرد. او مینویسد، وقتی توانایی محو آنها وجود ندارد، حمله هوایی علیه عملیات قاچاق اسلحه توسط ایران و پایگاههای پهپادی آنها تنها راه مهار جمهوری اسلامی است.
* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.