در حالی که نظامیان ایالات متحده بعد از بیست سال افغانستان را ترک میکنند، یک سیاستمدار ارشد آمریکایی با برشمردن دستاوردهای حضور آمریکا در آن کشور و تاثیر درازمدت و غیرقابل بازگشتی که جنگ افغانستان بر سیاست و فرهنگ و اجتماع آمریکا بر جای گذاشته، به درسهایی پرداخته است که نمیتوان فراموش کرد.
لئون پانهتا، که چهار سال در مقام رئیس سازمان «سیا» و وزیر دفاع آمریکا بر جزئيات عملیات آمریکا در افغانستان نظارت داشت، با انتشار مقالهای در پایگاه اینترنتی شبکه سی.ان.ان. مینویسد: «آمریکا در افغانستان موفقیتهایی داشت، از جمله تاسیس دولت دموکراتیک، گسترش حقوق زنان، بهسازی آموزش، و عملیات موفقیتآمیزی که به از میان برداشتن هسته رهبری القاعده و اجرای عدالت در حق اسامه بن لادن انجامید. و آمریکا خسارات زیادی را تحمل کرد، تلفات ۲ هزار و ۲۰۰ رزمنده آمریکایی در عملیات جنگی و کشته شدن هفت افسر سازمان سیا بر اثر حمله انتحاری در سال ۲۰۱۰ و مرگ تعداد بیشماری غیرنظامی در این جنگ طولانی و مایوسکننده.»
آقای پانهتا که اندیشکدهای برای تحقیق در باره سیاستگذاری دولت در واشنگتن تاسیس کرده است، بعد از اشاره به پیشرویهای طالبان در افغانستان، این گروه را در امور مربوط به تروریسم غیرقابل اعتماد میداند و مینویسد رئیس جمهوری آمریکا میتواند از تواناییهای قابلملاحظه نظامی، دیپلماتیک، و اطلاعاتی که در اختیار دارد، برای کمک به افغانستان در این مقطع خطرناک، استفاده کند.
آقای پانهتا هشدار میدهد که در غیاب آمریکا، ارتش افغانستان ممکن است در مقابله با نیروهای باانگیزش طالبان، به زحمت بیافتد و به همین جهت، او کمک نظامی «معنیدار» به نیروهای امنیتی افغانستان را ضروری میبیند، و از سوی دیگر، به آمریکا توصیه میکند که عملیات ضدتروریستی را متوقف نکند، شبکههای اطلاعاتی را حفظ کند، حضور دیپلماتیک نیرومندی در این کشور داشته باشد، و سرانجام از افغانهایی که همراه نیروهای آمریکا جنگیدند حراست کند.
پانهتا مینویسد: «ما به بازماندگان قربانیان حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر و تمام کسانی که در جنگهای بعد از آن جان باختند، وامدار هستیم که نگذاریم حادثه مشابهی تکرار شود.»
* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.