دو عضو شورای ملی ایرانیان آمریکا (نایاک) طی مقالهای در مجله «نیوزویک»، دیپلماسی را تنها مسیر عملی بهبود حقوق بشر در ایران توصیف میکنند.
جمال عبدی و سینا طوسی در این مقاله با اشاره به پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری مینویسند، اکنون لحظهای است که دیپلماسی با ایران بیشتر از گذشته اهمیت خواهد داشت.
نویسندگان این مقاله میگویند که تقارن تحکیم قدرت در دستگاههای مذهبی و امنیتی راستگرای افراطی در ایران، و مجادله آمریکا و حکومت ایران بر سر احیای توافق مهم برجام تصادفی نیست؛ بلکه این نتیجه چهار سال اجرای سیاست «فشار حداکثری» آمریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ است که به نظر آنها، به قدرت گرفتن محافظهکاران افراطی در هر دو کشور منجر شد.
آنها به پرزیدنت بایدن توصیه میکنند که با دنبال کردن دیپلماسی، به مردم ایران کمک کند، از تنشها بکاهد و از این طریق، به طور غیرمستقیم، مقتضیاتی فراهم کند که مردم ایران خودشان از درون، حقوق بشر و آمال دمکراتیک خود را دنبال کنند.
عبدی و طوسی تداوم تحریمهای آمریکا و سرکوب شدید داخلی توسط دولت ایران را پدیدههایی میدانند که یکدیگر را تقویت میکنند. جامعه مدنی وادار میشود که به جای تلاش برای دستیابی به حقوق بشر و اصلاحات سیاسی، بر نیازهای انساندوستانه مردم تمرکز کند.
آنها مینویسند، برای هر کسی که به دموکراسی و حقوق بشر در ایران امید دارد، نقشی که ابرقدرتی مثل آمریکا باید ایفا کند روشن است. آمریکا باید بکوشد تنشهای ژئوپولیتیک و خطر جنگ را که دستگاههای امنیتی داخلی را تقویت میکنند کاهش دهد، سیاستهایی را دنبال کند که مردم ایران را از نظر اقتصادی تقویت میکند، و به جای آن که بگذارد نیروهای سرکوبگر ایرانیان را منزوی نگه دارند امکان ارتباط بیشتر میان آنها و جهان خارج را فراهم کند.
بهترین کمک آمریکا به مردم ایران از دید نویسندگان مقاله این است که «یک قدرت زیانبار» نباشد و آرمانهای مردم ایران را در کانون سیاست خود قرار دهد.
* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.