با اعلام تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برای خروج از توافق هسته ای با ایران و اعمال «بیشترین سطح» تحریم ها علیه این کشور عضو سازمان کشورهای صادر کننده نفت، اوپک، قیمت نفت نیز به بالاترین حد خود در سه سال و نیم گذشته رسید.
دونالد ترامپ روز سه شنبه درخواست متحدان نزدیک آمریکا در اروپا را نادیده گرفت و گفت ایالات متحده از برجام خارج می شود؛ اقدامی که به نوشته رویترز خطر درگیری در خاورمیانه را افزایش می دهد و عرضه نفت را در زمانی که میزان عرضه و تقاضا در بازار تقریبا برابر است، به خطر می اندازد.
نفت خام برنت که در نوامبر ۲۰۱۴ به قیمت هر بشکه ۷۷ دلار و ۲۰ سنت رسیده بود، در روز سه شنبه به بالاترین سطح خود از آن زمان رسید. در این روز هر بشکه نفت خام با ۲.۴ درصد یا ۱ دلار و ۸۰ سنت افزایش به قیمت ۷۶ دلار و ۶۵ سنت معامله شد.
یک تحلیلگر بازار نفت و مدیر شرکت مشاور تریفکتا به رویترز گفته است صادرات نفت خام ایران به آسیا و اروپا قطعا در سال جاری و ۲۰۱۹ کاهش می یابد و کشورهای دیگر برای پیشگیری از بروز مشکل با آمریکا به دنبال جایگزین های دیگر خواهند بود.
ایران بار دیگر در پی توافق برجام در سال ۲۰۱۶ به یکی از صادرکنندگان عمده نفت تبدیل شده بود و صادرات روزانه آن در ماه آوریل امسال به ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز رسید و به این ترتیب پس از عربستان و عراق سومین صادر کننده نفت در اوپک بود.
خروج آمریکا از برجام به این معنی است که تحریم های آمریکا علیه ایران بعد از ۱۸۰ روز دوباره باز می گردد مگر آنکه پیش از آن توافق دیگری حاصل شود.
رویترز می گوید طبق نظر تحلیلگران صادرات نفت ایران ممکن است به میزان ۲۰۰ هزار بشکه تا ۱ میلیون در روز کاهش یابد که بیشترین کاهش در سال ۲۰۱۹ احتمالا صورت می گیرد، چرا که اعمال تحریم ها زمان می برد.
چندین پالایشگاه نفت در آسیا روز چهارشنبه اعلام کردند که به دنبال جایگزین های دیگری برای نفت ایران هستند.
عربستان سعودی لحظاتی بعد از اعلام تصمیم رئیس جمهوری آمریکا برای خروج از برجام گفت برای کاهش تاثیر بازگشت تحریم ها علیه ایران در بازار نفت، با دیگر تولید کنندگان نفت همکاری می کند، که یعنی تلاش می کنند سهم ایران را در بازار نفت بگیرد.