لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۳۰

چشم انداز اقتصاد کشورهای حاشیه خلیج فارس با تداوم سقوط قیمت نفت


وضعیت اقتصاد برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس با توجه به تداوم سقوط قیمت نفت، نگران کننده به نظر می‌رسد.

در حالیکه عرضه بیش از تقاضا، بازارهای نفتی جهان را اشباع کرده است، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در رقابت با دیگر تولید کنندگان نفت همچنان به افزایش تولید و صادرات نفتی خود ادامه میدهند. این در حالیست که جمهوری اسلامی ایران نیز بارها اعلام کرده است که در نظر دارد نه تنها صادرات نفتی خود را هرچه زودتر به پیش از تحریم ها برساند، بلکه، می‌خواهد بدون در نظر گرفتن قیمت نفت، حدود ۵۰ - ۶۰ میلیون بشکه نفت انبار شده در نفتکش‌هایش را به بازارهای جهانی عرضه کند.

از این رو جای شگفتی نیست که شرکت خدمات مالی و بانکداری آمریکائی گلدمن ساکس پیش بینی کرده است که تا ۱۵ سال دیگر قیمت نفت افزایش نخواهد یافت و در حدود بشکه‌ای ۵۰ دلار داد و ستد خواهد شد. گلدمن همچنین پیش‌بینی کرده است که در ماه‌های اکتبر و مارس آینده، که معمولاً پالایشگاه‌های نفتی آمریکا برای تعمیر، مرمت و بازآرائی موقتاً بسته خواهند بود، قیمت نفت ممکن است به بشکه ای ۲۰ دلار برسد.

نوسانات قیمت نفت در بازارهای نفتی جهان، که بارها از جمله دردهه های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ شاهد سقوط قیمت نفت بوده اند، رویداد جدید محسوب نمی‌شوند، اما این بار که قیمت نفت از اواسط سال گذشته تا بحال نیمی از ارزش خود را از دست داده، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، مانند عربستان سعودی، کویت، امارات و قطر را مجبور ساخته تا با توسل به اندوخته های مالی خود با سقوط قیمت نفت مقابله کنند.

این در حالیست که کشور جنگ زده عراق، که بیش از ۹۵ درصد بودجه اش را درآمدهای نفتی تشکیل می‌دهد، بیش از هر زمان نیاز به پول نفت دارد تا بتواند به نبرد خود با نیروهای اسلامی افراطی داعش ادامه دهد، جنگی که بودجه ۱۰۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیوندلاری این کشور را در ماه گذشته با ۲۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار کسری مواجه ساخته است.

از سوی دیگر، جمهوری اسلامی ایران نیز که پس از توافق هسته‌ای با شش کشور قدرتمند جهان، در موقعیت ورود به بازارهای جهانی قرار گرفته است، نیاز مبرمی به پول نفت دارد تا بتواند در اقتصاد شکننده و صنعت فرسوده نفت خود سرمایه گذاری کند و سطح تولید خود را به پیش از تحریم‌ها برساند.

بسیاری از تحلیلگران با توجه به امکان افزایش عرضه نفت، پیش‌بینی کرده‌اند که قیمت نفت در سال آینده از این هم که هست پائین‌تر برود. حتی اگر اوپک با همکاری سایر کشورهای عمده غیراوپک صادر کننده نفت تصمیم بگیرند تا برای افزایش قیمت نفت، سطح تولید خود را کاهش دهند، کارشناسان می‌گویند که بالا رفتن قیمت باعث خواهد شد که تولید کنندگان نفت غیرمتعارف در آمریکا دوباره سطح تولید خود را بالا ببرند. این امر باعث خواهد شد تا قیمت نفت برای سالیان سال همچنان پائین نگهداشته شود.

XS
SM
MD
LG