باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا پس از نیمروز جمعه در کاخ سفید از نوری المالکی نخست وزیر عراق استقبال کرد. انتظار می رفت مالکی کمک بیشتری آمریکا برای مهار خشونت در کشورش را درخواست کند.
خبرگزاری فرانسه درگزارشی می گوید دیدار دو رهبر نزدیک دو سال پس از خروج آخرین سربازان آمریکایی از عراق و درحالی صورت می گیرد که موج حملاتی که عموما به القاعده نسبت داده می شود، جامعه شیعه کشور را به هراس انداخته است.
خشونت همچنین براین هراس دامن می زند که عراق ممکن است درگردابی که جنگ در سوریه آن را عمیق تر می سازدT فرو رود.
آمار و ارقام وزارت های بهداری، کشور و دفاع عراق نشان می دهد ماه اکتبر با ۹۴۶ کشته و ۱۶۰۰ مجروح، مرگبارترین ماه از آوریل ۲۰۰۸ در این کشور بود. اکثریت کشته شدگان غیرنظامی بودند.
در گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از جیمزجفری، که تا سال پیش سفیر آمریکا در عراق بود واینک در موسسه سیاست خاورمیانه در واشنکتن کارمی کند، گفته می شود «وضع امنیتی در کشور نه فقط بداست، نه فقط می تواند تمام دستاوردهای ۲۰۰۸ را خنثی کند، بلکه اگر مالکی و آمریکا به سرعت دست به کار نشوند، کشور تکه تکه خواهد شد.»
ژنرال دیوید پترائس، فرمانده سابق نیروهای آمریکا درعراق، در مقاله ای در فارین پالسی هشدار می دهد وضع اینک چنان بد است که ممکن است تمام فداکاری های سربازان آمریکایی نقش برآب شود.
مالکی، که برخی از ناظران عراق او را مسئول خشونت های فرقه ای جاری می دانند، فهرستی از تجهیزات نظامی برای کمک به ارتش نامجهز خود در نبرد با شورشیان همراه دارد.
تحلیلگران می گویند بازگشت عراق به خشونت، پرسش هایی را درباره عاقلانه بودن خروج کامل آمریکا، شیوه رهبری دولت مالکی از آن زمان و آینده مناسبات آمریکا با کشوری که در سال ۲۰۰۳ به آن حمله کرد، مطرح ساخته است.