لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۵۹

نیویورک تایمز: در «بدترین ناآرامی‌» ۴۰سال اخیر ایران دست کم ۱۸۰ نفر کشته شدند


تصاویر مربوط به اعتراضات به گرانی بنزین در شهرهای مختلف ایران - شیراز، چهار راه زند
تصاویر مربوط به اعتراضات به گرانی بنزین در شهرهای مختلف ایران - شیراز، چهار راه زند

روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی از اعتراضات اخیر در ایران که با سرکوب گسترده حکومتی روبرو شده است، آمار معترضان کشته شده را دست کم ۱۸۰ نفر اعلام کرد.

روزنامه نیویورک‌تایمز روز یکشنبه ۱۰ آذرماه در گزارشی اعتراضات اخیر ایران را «بدترین ناآرامی‌» در ایران طی ۴۰ سال گذشته توصیف کرده است که دست کم ۱۸۰ نفر در اعتراضات آبان ماه کشته شدند.

این روزنامه آمریکایی، با اشاره به گران شدن ناگهانی نرخ بنزین، نوشت که معترضان خشمگین در ۷۲ ساعت در شهرهای بزرگ و کوچک خواستار پایان دادن به جمهوری اسلامی و سقوط رهبران آن بودند.

در این گزارش آمده است که به گفته شاهدان عینی و براساس ویدئوهای منتشر شده، در بسیاری نقاط نیروهای امنیتی با آتش گشودن به روی معترضان غیرمسلح، عمدتا متشکل از مردان جوان بیکار یا کم درآمد ۱۹ تا ۲۶ ساله، به اعتراضات پاسخ دادند.

بنابر این گزارش تنها در شهر ماهشهر، شاهدان و کادر پزشکی، از کشته‌شدن ۴۰ تا ۱۰۰ معترض به‌دست نیروهای سپاه، خبر داده‌اند.

نیویورک تایمز در بخش دیگری از گزارش خود می نویسد که بنا به گفته سازمان‌های بین المللی حقوق بشری و گروه های مختلف همچنین روزنامه نگاران محلی « در مجموع بین ۱۸۰ تا ۴۵۰ نفر و احتمالا بیشتر در این اعتراضات کشته شده باشند.» همچنین این روزنامه آمار زخمی شدگان را دست کم «دو هزار نفر» و بازداشت شدگان را «هفت هزار نفر» اعلام کرده است.

در ادامه این گزارش آمده است که «به نظر می رسد بیشتر ناآرامی های سراسر کشور در محلات و شهرهایی متمرکز شده بود که از خانواده های کم درآمد و طبقه کارگر بوده‌اند.»

این روزنامه آمریکایی با تعدادی از شهروندان و ساکنان ماهشهر نیز گفت‌وگو کرده است.

بنابر این گزارش و به گفته این ساکنان، «معترضان به مدت سه روز موفق شده بودند، کنترل بیشتر ماهشهر و حومه آن را به دست آوردند و راه اصلی شهر و مجتمع پتروشیمی صنعتی مجاور را مسدود کردند. وزیر کشور ایران هم در یک مصاحبه تلویزیونی تأیید کرد که معترضان هفته گذشته کنترل ماهشهر و جاده های آن را به دست آورده بودند ، اما دولت ایران در روزهای اخیر در مورد قتل های گسترده در این شهر به سؤالات پاسخ مشخصی نداده است.»
این روزنامه همچنین به نقل از یک خبرنگار محلی ماهشهر نوشت که «تعداد كشته شدگان در سه روز ناآرامی در این منطقه به ۱۳۰ نفر رسیده است. از جمله این کشته شدگان در نیزار هستند.»

نیویورک تایمز نوشت که براساس گزارش‌‌های حقوق بشری و فیلم های ارسال شده توسط شاهدان ، در شهرهای دیگر مانند شیراز و شهریار، نیز ده ها نفر در ناآرامی ها در نتیجه تیراندازی نیروهای امنیتی به معترضان غیرمسلح، کشته‌شده‌اند.

این روزنامه نوشت که بسیاری از ایرانیان، ناراضی و حیرت‌زده از شرایط، خشم خود را به‌طور مستقیم متوجه علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی کرده‌اند. فردی که سرکوب‌ها را پاسخی موجه به توطئه دشمنان داخلی و خارجی توصیف کرده‌است.

اعتراضات در ایران که ابتدا از گرانی بنزین آغاز شد از همان روزهای اول مردم معترض در شهرهای مختلف ضمن بستن جاده‌ها و خیابان‌ها علیه حکومت جمهوری اسلامی شعار دادند.

در پی افزایش ناگهانی قیمت بنزین، ایران شاهد اعتراضات گسترده مردم علیه جمهوری اسلامی بود. یک روز بعد از آغاز اعتراضات، جمهوری اسلامی شنبه شب ۲۵ آبان اینترنت را تقریبا به طور کامل قطع کرد و مورگان اورتگاس سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در واکنش به این اقدام رژیم ایران گفت: «ما تلاش ها برای قطع اینترنت را محکوم می کنیم. بگذارید آنها [مردم] حرف‌شان را بزنند!»

عفو بین الملل در آخرین گزارش خود اعلام کرد که در اعتراضات اخیر ایران دست‌کم ۱۶۱ نفر توسط ماموران جمهوری اسلامی ایران کشته شده‌اند.

پرزیدنت دونالد ترامپ روز پنجشنبه ۳۰ آبان در نخستین موضع‌گیری علنی درباره اعتراضات مردم ایران گفت: ایران آنقدر بی‌ثبات شده است که رژیم تمام سیستم اینترنتی را قطع کرد تا مردم خوب ایران نتوانند درباره خشونت شدیدی که در داخل آن کشور جریان دارد، صحبت کنند.

کاخ سفید عصر یکشنبه ۲۶ آبان در بیانیه‌ای در حمایت از مردم معترض در ایران اعلام کرد ایالات متحده استفاده از نیروی مرگبار و محدود کردن شدید ارتباطات علیه تظاهرکنندگان را محکوم می‌کند.

مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده در نخستین واکنش به اعتراضات گسترده در ایران، روز شنبه ۲۵ آبان، خطاب به مردم ایران نوشت ایالات متحده در کنار شما است.

آمریکا می‌گوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم، صرف حمایت از گروه‌های تروریستی و بی ثبات سازی در خاورمیانه می‌کند.

ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت دارایی‌های خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است. از جمله چندی پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در چند توئیت درباره مقام‌های جمهوری اسلامی گفته بود که آنها به جای کمک به مردم درگیر فساد شده‌اند.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG