لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۳۷

ابراز بدبینی قانونگذاران کنگره به مذاکرات اتمی با ایران


سناتور رابرت منندز، رئیس کمیسیون روابط خارجی سنا (چپ) در کنار سناتور باب کورکر
سناتور رابرت منندز، رئیس کمیسیون روابط خارجی سنا (چپ) در کنار سناتور باب کورکر

مذاکره کنندگان اتمی با ایران در دولت باراک اوباما، روز سه شنبه در دو جلسه کنگره با بدبینی قانونگذارانی از هر دو حزب جمهوری خواه و دموکرات روبرو شدند که خواستار تایید یا رد هرگونه توافق نهایی با ایران در کنگره هستند. مقامات دولت اوباما در این جلسه اشاره کردند که نیت چندانی برای عملی کردن این درخواست قانونگذاران ندارند.

به گزارش نیویورک تایمز، اختلافات آنجایی ظاهر شد که وندی شرمن، معاون وزیر امورخارجه آمریکا و مذاکره کننده مطرح اتمی با ایران، از تمدید گفتگوها با ایران به مدت چهار ماه دیگر دفاع کرد و دلیل آن را «پیشرفت قابل توجه در اتاق مذاکرات» خواند. وندی شرمن به طور مشخص از پیشرفت در مذاکرات برای ایجاد تغییرات در راکتور پلوتونیوم سخن گفت که سوختی با کاربرد تسلیحاتی تولید نکند و همچنین به پیشرفت در مذاکرات برای تغییر کاربری سایت غنی سازی اورانیوم فردو اشاره کرد.

خانم شرمن تصدیق کرد که ایران جزئیات کمی در مورد تلاش هایش که گفته می شود برای طراحی تسلیحات اتمی است، به بازرسان بین المللی داده و او همچنین به این سوال که برای رسیدن به یک توافق قابل قبول با ایران، چه میزان از ظرفیت غنی سازی اورانیوم ایران باید کاسته شود، پاسخی مبهم داد.

ماه جاری میلادی، محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران در مصاحبه ای با نیویورک تایمز پیشنهاد تعلیق تولید سوخت اتمی به مدت سه تا هفت سال را مطرح کرد و گفت پس از آن ایران بتواند بدون مانع به تولید سوخت ادامه داد. اما خانم شرمن تاکید کرد که هر توافق اتمی با ایران باید دارای مدتی بسیار طولانی باشد که به گفته آمریکایی ها عمر آن دست کم یک دهه خواهد بود.

اما بیشترین اختلافات میان وندی شرمن و قانونگذاران کنگره این بود که در مورد شکل توافق اتمی با ایران، چه کسی حرف آخر را می زند: رئیس جمهوری یا کنگره؟ این سوال بخشی از نبرد کنونی داخل واشنگتن بر سر تلاش های آقای اوباما در دور زدن کنگره در حوزه های مختلف است، از امور مهاجرتی گرفته تغییرات آب و هوایی. او، همچون دولت جورج بوش، تاکید دارد که رئیس جمهوری اختیار دارد امور روابط خارجی را با انجام کمترین مشاورت با کنگره مدیریت کند.

در مورد ایران، آقای اوباما احتمالا می تواند تا پایان دوره ریاست جمهوری اش از کنگره اجتناب کند. هر توافقی با ایران، اگر حاصل شود، یک پیمان رسمی نخواهد بود، بنابراین از سنا خواسته نخواهد شد که آن را به طور رسمی تایید کند. توافقی که در دراز مدت اجرا شود، نهایتا به برداشتن برخی از تحریم هایی که کنگره آنها را تصویب کرده نیاز خواهد داشت، اما مقامات دولت باراک اوباما می گویند آنها می توانند از طریق «فرمان ریاست جمهوری» برخی از تحریم ها را به حالت تعلیق در آورند و یا از آنها چشم پوشی کنند - که به آنها این امتیاز را می دهد که بتوانند در صورتی که ایران به تعهداتش عمل نکند، دوباره تحریم ها را اعمال کنند.

یک مقام ارشد کابینه گفت: «ما در مورد هر گونه توافق جامع [اتمی با ایران] چندین سال به دنبال مصوبه ی کنگره نخواهیم بود.» این مقام ارشد با صراحتی که خانم شرمن از آن برای آرام کردن اعضای بدبین و عصبانی کنگره خودداری می کرد، گفت: «تعلیق اولیه [تحریم ها] با فرمان ریاست جمهوری خواهد بود.»

خانم شرمن سعی کرد اختلاف با اعضای کنگره را با اطمینان دادن به آنها کم کند که اگر آقای اوباما به خواهد به طور یک جانبه هر تحریمی را با فرمان ریاست جمهوری خنثی کند، «ما آن را بدون صحبت با کنگره انجام نخواهیم داد.»

سناتور جمهوری خواه باب کورکر، از ایالت تنسی، که پیوسته منتقد مذاکرات دولت باراک اوباما با ایران بوده، نارضایتی خود را از اظهارات شرمن اینطور بیان کرد: «تا الان صحبت ها [در این جلسه کنگره] اینگونه بوده: این کاری است که ما می خواهیم انجام دهیم.» او گفت: این وضعیت برای ما خیلی نامطلوب است.

دیگر اعضای کنگره نیز خواهان گنجاندن موضوعاتی در مذاکرات جامع اتمی با ایران شدند که اکنون شامل گفتگوها نیست. برخی از آنها اصرار می کردند که روی توانایی های موشکی ایران محدودیت گذاشته شد. برخی دیگر در مورد متوقف کردن ایران از تهیه راکت برای حماس سخن گفتند که خانم شرمن به تندی تصدیق کرد که ایران منبع بیشتر قدرت راکتی حماس، در حمله به اسرائیل است.

قانونگذاران از دیوید کوهن، معاون وزیر خزانه داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی پرسیدند آیا می تواند به کنگره اطمینان دهد که بیش از ۲ میلیارد دلار از دارایی های ایران که بیرون از ایالات متحده نگهداری می شود، و ایران قرار است طبق توافق تمدید مذاکرات اتمی به آنها دسترسی داشته باشد، برای کمک به حماس استفاده نخواهد شد؟ دیوید کوهن در پاسخ گفت نمی تواند تضمینی بدهد. اما او تاکید کرد که تحریم های اعمال شده توسط آمریکا و اروپا آنقدر موثر بودند که اقتصاد ایران را ۲۵ درصد از آنچه باید باشد، کوچکتر کرده است.

مقامات دولت اوباما سخترین زمان خود را به توضیح در مورد هدف دراز مدت برنامه اتمی ایران پرداختند.

جواد ظریف، در مصاحبه ای درباره ایرانی سخن گفته که برای چند سالی با محدودیت ها کنار خواهد آمد و پس از آن اجازه می یابد تاسیساتی اتمی، به هر اندازه ای که بخواهد، در سطحی صنعتی بسازد، شبیه کاری که ژاپن یا کره جنوبی می کنند. خانم شرمن از صحبت درباره استراتژی آمریکا در مورد این تقاضای ایران، دست کم در جلسه علنی کنگره خودداری کرد، اما واقعیت این است که هر توافقی محدودیت زمانی خواهد داشت و زمانی که مدت آن توافق تمام شود، ایران، به جز برای اجازه دادن به بازرسی های اتمی، با تعهدات کمتری روبرو خواهد بود.

زمان گریز هسته ای - زمانی که ایران پس از تصمیم گرفتن برای تولید یک سلاح اتمی نیاز دارد تا آن را تولید کند - موضوع دیگری که خانم شرمن در جلسه کمیسیون روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا و کمیسیون روابط خارجی مجلس سنا مطرح کرد. او گفت بر اساس برآورد های غیرمحرمانه سازمان های غیردولتی، زمان گریز هسته ای ایران اکنون ۲ ماه است. جان کری، وزیر امورخارجه آمریکا امسال گفت او مایل است این زمان به یک سال افزایش یابد. خانم شرمن که چندان صریح نبود، اما گفت زمان فعلی گریز اتمی ایران فرصت هشدار کافی را برای آمریکا یا اسرائیل و دیگران ایجاد نمی کند و باید افزایش یابد.

XS
SM
MD
LG