بازارهای سهام در جهان روز چهارشنبه ۱۴ شهریور در پی افت شدید ارزش سهام بخش فناوری و پیشبینی کاهش رشد اقتصادی در جهان سقوط کرد، قیمت نفت به پایینترین سطح خود در چند ماه اخیر رسید، و بهای اوراق قرضه افزایش یافت.
بازارهای بزرگ بورس در لندن، پاریس، و فرانکفورت بین ۶ دهم درصد تا ۹ دهم درصد کاهش یافتند. در این بین، شرکتهای تولید تراشه و نیمه هادیها بزرگترین بازنده در بازارهای بورس بودند به طوری که ارزش سهام هولدینگ «اِیاماسال» بیش از ۵ درصد کاهش یافت.
پس لرزههای سقوط بازار در اروپا روز چهارشنبه به وال استریت هم سرایت کرده است. تا زمان تنظیم این مطلب سهام «اس اند پی ۵۰۰» و «نزدک» به ترتیب ۴ دهم درصد و ۵ دهم درصد کاهش نشان میدهد.
وال استریت روز سهشنبه ۱۳ شهریور با کاهش شدید قیمت سهام بسته شده بود. شرکت هوش مصنوعی انویدیا با ۲۷۹ میلیارد دلار افتِ ارزش نگرانی شدید سرمایهگذاران در زمینه سهام مرتبط با هوش مصنوعی را به همراه داشت.
بر اساس این گزارش، شهریور ماه بدی برای سهام بوده است. با این حال، تحلیلگران عوامل دیگری را هم در سقوط بازار سهیم میدانند؛ از جمله دادههای ضعیف در زمینه تولید در ایالات متحده، و نوسانات فزاینده بازار.
قیمت معاملات آتی نفت برنت با ۶ دهم درصد کاهش به ۷۳ دلار در هر بشکه رسید، و نفت خام آمریکا هم با کاهش مشابه، به پایینتر از ۷۰ دلار سقوط کرد.
نگرانی در مورد کُندی رشد اقتصادی در چین، که بزرگترین وارد کننده نفت جهان است، و احتمال کاهش رشد جهانی که به معنای کاهش تقاضای سوخت است، به کاهش قیمت نفت دامن زده است.
به نوشته رویترزُ سهام فناوری در آسیا هم آسیب دیده است. سازنده تجهیزات تست تراشه ژاپنی ادونتیست، تأمین کننده انویدیا نزدیک به ۷ درصد از ارزش خود را دست داد.
ویشنو واراتان، رئیس تحقیقات کلان در آسیا، گفت «موارد زیادی در سقوط بازار نقش داشت: انویدیا، فناوری، دادههای اقتصادی آمریکا و وضعیت نامعلوم رشد اقتصادی در چین.» با این همه، نرخ برابری ارزش دلار در بازارهای آسیا ثابت بود.
ناظران بر این باورند که با توجه به تمرکز بانک مرکزی بر بازار کار، چشم انداز دادههای اقتصادی آمریکا، که روز جمعه ۱۶ شهریور منتشر میشود و آمار و ارقام مربوط به فرصتهای شغلی، متقاضیان دریافت کمکهای بیکاری و گزارش حقوق و دستمزد غیرکشاورزی را دربرمیگیردُ میتواند تعیین کند که آیا نرخ بهره وامهای بانکی در این ماه به طور منظم کاهش خواهد یافت یا نه.
اقتصاددانان شرکتکننده در یک نظرسنجی رویترز گفتهاند انتظار میرود که اقتصاد آمریکا در مرداد ۱۶۰ هزار شغل ایجاد کرده باشد و نسبت به تیر افزایش نشان دهد.