کره جنوبی میگوید همسایه شمالی آن کشور روز یکشنبه دو موشک بالستیک به آبهای ساحلی پرتاب کرده است؛ اقدامی که بیانگر خشم دولت پیونگ یانگ از عدم موفقیت در گفتگوها برسر دریافت کمک خارجی، و رزمایش نظامی آمریکا و کره جنوبی است.
یک مقام کره جنوبی گفت موشکهای آزمایش شده – که به نظر میرسد از نوع موشکهای اسکاد بوده – از شهر کائه سونگ در نزدیکی مرز کره جنوبی پرتاب شده و تا ۵۰۰ کیلومتر برد دارد.
کارشناسان امور کره شمالی میگویند پرتاب موشک از شهری در ۲۰ کیلومتری مرزهای پر از استحکاماتی که دو کره را از یکدیگر جدا میکند، اقدامی بسیار غیرمعمول است. کره شمالی بطور معمول موشکهای آزمایشی را از شهر بندری وانسون در شرق، که تقریباً ۱۳۰ کیلومتر از مرز فاصله دارد، پرتاب میکند.
پروفسور ینگ مو جین استاد مطالعات کره شمالی در دانشگاه سئول میگوید «نکته قابل توجه این است که موشکها از کائه سونگ، شهری که نماد همکاری میان دو کره است، پرتاب شدهاند.» مجتمع صنعتی کائه سونگ، که مشترکاً اداره میشود، شرکتهای متعلق به کره جنوبی و نیروی کار کره شمالی را زیر یک سقف قرار میدهد. به گفته آقای ینگ، «چنین اقدامی میتواند تنشها را بالا ببرد، چون این موشکها میتوانند تمام شبه جزیره کره را هدف قرار دهند.
کره شمالی مرتباً در حال آزمایشهای موشکی است؛ اما امسال این آزمایشها به طور غیرمعمول افزایش یافته است. مقامهای کره جنوبی از اسفند ماه تاکنون ۹۰ مورد آزمایش موشک، راکت و توپ را تأیید کردهاند؛ از این میان ۱۰ مورد مربوط به آزمایش موشکهای بالستیک بوده است.
کره شمالی اخیراً به همسایه جنوبیاش فشار آورده تا پیشنهادهایی را که میگوید به کاهش تنشهای دوجانبه کمک میکند، بپذیرد – از جمله لغو رزمایشهای نظامی سئول با واشنگتن، که پیونگ یانگ مصرانه آن را آمادگی برای حمله به شمال قلمداد میکند.
کمیسیون دفاع ملی پیونگ یانگ روز شنبه در بیانیهای از رزمایش دریایی مشترک کره جنوبی و آمریکا – که قرار است از روز چهارشنبه در آبهای کره انجام شود – به شدت انتقاد کرد. این کمیسیون همچنین گفته است ورود ناوگان نظامی جورج واشنگتن به بندر بوسان کره جنوبی بخشی از «باج سبیل و تهدید اتمی جنون آمیز» آمریکاست: «به محض آن که نشانهای از بهبود روابط میان شمال و جنوب و تنش زدایی در شبه جزیره کره دیده شود، آمریکا به مداخلات شیطانی و مانع تراشی متوسل میشود.»
بسیاری از صاحبنظران در کره جنوبی، صداقت دولت فقرزده پیونگ یانگ در تلاش برای تنشزدایی را به دیده تردید مینگرند، و تحلیلگران نیز میگویند هدف آن دولت از فشار آوردن برای بهبود روابط این است که در نهایت به کمکها و سرمایهگذاری خارجی، که پیونگ یانگ به شدت به آن نیاز دارد، دست یابد. کره جنوبی پیشنهاد کره شمالی را رد کرده و گفته پیونگ یانگ اگر واقعاً خوهان صلح است باید اول نشان دهد که درباره خلع سلاح هستهای جدی است.
کره شمالی احتمالاً زرادخانه کوچکی از بمب اتمی فرآوری نشده در اختیار دارد و تلاش میکند تا زرادخانهای از موشکهایی با کلاهک اتمی قادر به هدفگیری خاک آمریکا بسازد.
دو کره رسماً هنوز در وضعیت جنگی هستند چون جنگ ۵۳ ۱۹۵۰ در شبه جزیره کره با قرار متارکه جنگ پایان یافت و هرگز توافق صلحی میان آن دو امضا نشد.