لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۹ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۰۲

ملاله: جایزه نوبل ارج گذاری به کودکان بی صدا است


ملاله یوسف زی فعال پاکستانی می گوید انتخاب شدنش برای دریافت جایزه صلح نوبل، نه فقط به خاطر خود او، بلکه برای ارج گذاری به همه کودکانی است که صدایشان را کسی نمی شود.

ملاله که روز جمعه در پی اعلام برندگان جایره صلح نوبل با خبرنگاران سخن می گفت، اظهار داشت پیام او به کودکان در سراسر جهان این است که برای حقوق خود به پاخیزند. او افزود میل دارد روزی را ببیند که همه کودکان به مدرسه بروند.

ملاله همچنین از کایلاش ساتیارتی، مدافع هندی حقوق کودکان و برنده مشترک جایزه نوبل تجلیل کرد و گفت از فعالیت های او علیه بردگی کودکان الهام گرفته است.

ملاله، که ۱۷ سال دارد، به عنوان جوان ترین برنده جایزه نوبل تاریخ ساز شد، و ساتیارتی نخستین هندی است که به کسب این جایزه نائل می شود.

ملاله گفت انتخاب یک مسلمان پاکستانی و یک هندوی هندی برای تقسیم جایزه، پیام عشق و دوستی بین دو کشور و دو مذهب است.

ملاله گفت در گفت و گوی تلفنی که با ساتیارتی داشت، هردو تصمیم گرفتند نه فقط در زمینه آموزش، بلکه در زمینه پیش برد صلح بین دو ملت فعالیت کنند. ملاله گفت از ساتیارتی خواسته است از نارندرا مودی نخست وزیر هند درخواست کند در مراسم اهدای جوایز نوبل در اسلو در ۱۰ دسامبر شرکت کند، و خود او نیز از نواز شریف نخست وزیر پاکستان خواستار حضور یافتن در این مراسم می شود.

کمیته نروژی نوبل هنگام اعلام برندگان در روز جمعه گفت جایزه به خاطر « پیکار با سرکوب کودکان و جوانان و دفاع از حق تمام کودکان به برخورداری از آموزش» به آنها اهدا می شود.

بیش از شش سال پیش، پیکارجویانی از افغانستان به مینگورا زادگاه ملاله در دره سوات پاکستان رخنه کردند، و برای مدتی جامعه زیر نفوذ طالبان پاکستانی قرار گرفت. آنها دادگاه هایی برپا کردند، به اعدام ساکنان پرداختند و مدارس را بستند. ملاله در یکی از آنها درس می خواند.

او وقتی در وبلاگی با نام مستعار به شرح چگونگی زندگی زیر سلطه طالبان پرداخت، مشهور شد. و در زمانی که بنظر می رسید دولت با اسلام گرایان تندرو گرم گرفته است، علیه پیکار جویان سخن می گفت و بر آموزش دختران تاکید می گذاشت.

روز ۹ اکتبر ۲۰۱۲، مردان مسلح طالبان به اتوبوس مدرسه که ملاله در آن بود حمله کردند، از فاصله نزدیک گلوله ای به سر و سینه او شلیک کردند و دو نفر از همکلاسی هایش را مجروح کردند.

ملاله در پاکستان تحت درمان قرار گرفت، تا آن که امارات متحده عربی یک آمبولانس هوایی برای انتقال او به بریتانیا فراهم آورد. در آنجا پزشکان بخش هایی از جمجمه اش را ترمیم کردند.

ملاله آنقدر بهبود یافت تا شانزده سالگی اش را در ژوئیه ۲۰۱۳ با سخنرانی پرهیجانی در سازمان ملل متحد درنیویورک جشن بگیرد. او خواهان آمورش اجباری رایگان برای تمام کودکان شد.

ملاله به بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد و نزیک یک هزار دانش آموز که در یک مجمع بین المللی جوانان در مقر سازمان ملل متحد جمع شده بودند گفت آموزش تنها راه برای بهبود زندگی مردم است.

کلیلاش ساتیارتی شکل های گوناگون اعتراضات و تظاهراتی را ، که همه صلح جویانه بوده و بر مبارزه با بهره برداری از کودکان برای مقاصد مالی متمرکز بوده هدایت کرده است. او همچنین به برپایی کنوانسیون های بین المللی در مورد حقوق کودکان کمک کرد.

بسیاری از انتخاب ملاله و ساتیارتی بی درنگ استقبال کردند. از جمله جان کری وزیر امور خارجه آمریکا که آن را «عالی» توصبف کرد. عفو بین الملل گزینش را ستود، اما یکی از کارشناسان ارشد آن به صدای آمریکا در لندن گفت «امروز نباید به عنوان یک پایان ، یا فقط شناخت کوشش های آنها تا این نقطه دیده شود. حقوق کودکان عمیقا در خطر است، و مردم باید تشخیص دهند که لازم است بر کوشش برای حفظ آنها افزوده شود. »

XS
SM
MD
LG