وقوع بلایای طبیعی در سال ۲۰۱۰ یکی از مرگبارترین سال های تاریخ معاصر نسل بشر را رقم زد.
زلزله، سیل، موج گرمای شدید، کولاک و طوفان های بسیار شدید، رانش زمین و قحطی در سال ۲۰۱۰ میلادی، جان بیش از دویست و پنجاه هزار انسان را در کشورهای مختلف جهان گرفت.
تعداد قربانیان فجایع طبیعی سال ۲۰۱۰ میلادی در سراسر جهان، بیش از شمار افرادی است که طی چهل سال گذشته بر اثر حمله های تروریستی کشته شدند.
بنا به گزارش «سازمان بهداشت جهانی»، پس از مرگ و میر ناشی از خشکسالی و قحطی اتیوپی در سال ۱۹۸۳، زمین در ۲۰۱۰ شاهد بیشترین تلفات فجایع طبیعی بود.
شرکت بیمه سوئیسی «Re» گزارش داده است تا پایان ماه نوامبر سال ۲۰۱۰، ۲۶۰ هزار انسان بر اثر وقوع فجایع طبیعی کشته شدند. شمار قربانیان بلایای طبیعی در سال ۲۰۰۹، ۱۵ هزار نفر بود.
وقوع زلزله در هائیتی، سیل در پاکستان و موج گرمای شدید در روسیه بیشترین تلفات انسانی را به همراه داشت.
بنا به گزارش وزارت امور خارجه ایالات متحده و «لابراتوار ملی لارنس لیورمور»، از سال ۱۹۶۸ تا ۲۰۰۹، کمتر از ۱۱۵ هزار انسان در حوادث تروریستی کشته شدند.
جهان در سال ۲۰۱۰ صحنه وقوع زلزله در ترکیه، شیلی، چین و اندونزی بود و محققان معتقدند کره زمین سالی سرشار از زمین لرزه های قوی و بی سابقه را پشت سر گذاشت.
دانشمندان و کارشناسان بررسی فاجعه معتقدند عملکرد ضعیف انسان در ساخت و ساز و ناکارآمدی روند توسعه شهری، مهمترین عوامل افزایش آمار مرگ و میر ناشی از وقوع زلزله هستند.
پژوهشگران معتقدند اقامت جمعیت فقیر در ساختمان های آسیب پذیر در شهرهای پرجمعیت به این معنا است که هنگام وقوع زمین لرزه، افزایش سطح آب دریاها و طوفان های استوایی تعداد بیشتری از ساکنان این مناطق جان خود را از دست خواهند داد.
دانشمندان براین باورند تغییرات اقلیمی حاصل از فعالیت های بشر، عامل مهمی در تغییرات جوی بسیار شدید و غیرمترقبه، و در نتیجه وقوع فجایع طبیعی همچون موج گرمای شدید و سیل قلمداد می شود.
«سازمان بهداشت جهانی» گزارش داده است در هشت ماه اول سال ۲۰۱۰، بیش از ۶۳۰۰ نفر بر اثر وقوع سیل در ۵۹ کشور جهان، از جمله ایتالیا، شیلی، هند، کلمبیا و چاد کشته شدند.
کارشناسان ارزیابی فجایع معتقدند سال ۲۰۱۰ سالی است که نمی توان فجایع طبیعی آن را به عنوان یک استثنا قلمداد کرد، بلکه باید رویدادهای اقلیمی و فجایع طبیعی متعدد و بسیار مصیبت بار این سال را به طور جدی و عمیق مطالعه کرد.
موج گرمای شدید روسیه در سال ۲۰۱۰ به ۴۴ درجه سانتیگراد افزایش یافت که در تاریخ این کشور بی سابقه بود. دانشمندان معتقدند افزایش بی سابقه دمای هوا در چنین منطقه جغرافیایی، بدون گرمایش جهانی حاصل از فعالیت بشر، هر صد هزار سال یک بار به وقوع می پیوندد.
دباراتی سپیر، کارشناس «سازمان بهداشت جهانی» در این مورد گفته است انتقام جویی سیاره زمین غالباً ثمره تصمیم های اشتباه بشراست.
براساس گزارش «سازمان جهانی هواشناسی»، وقوع طوفان های شدید و بارش برف و بوران فلج کننده و افزایش غیرقابل پیش بینی دمای هوا در فصل تابستان، یکی از بی سابقه ترین تغییرات اقلیمی تاریخ زمین بود و ۲۰۱۰ را به عنوان گرم ترین سال این کره خاکی به ثبت رساند.
فجایع طبیعی سال ۲۰۱۰ حدود ۲۲۲ میلیارد دلار خسارت مالی به کشورهای جهان وارد کرد.
فوران آتشفشان در ایسلند، گواتمالا، اکوادور، فیلیپین، اندونزی و گنگو نیز زندگی مردم مناطق مختلف این کشورها را برای مدتی در سال ۲۰۱۰ فلج کرد.