لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۹

درگیری نیروهای حافظ‌ صلح ناتو در کوزوو با معترضان صرب


درگیری پلیس با معترضان صرب در مقابل شهرداری شهر زوچان. ۲۹ مه، ۲۰۲۳.
درگیری پلیس با معترضان صرب در مقابل شهرداری شهر زوچان. ۲۹ مه، ۲۰۲۳.

در پی روی کار آمدن شهرداران آلبانیایی‌تبار در منطقه صرب‌نشین شمال کوزوو در انتخاباتی که صرب‌ها آن را تحریم کرده بودند، تنش‌ها در این منطقه به شدت افزایش یافته است.

رویترز به نقل از شاهدان گزارش داد که در شهر زوچان، پلیس کوزوو به معترضان که از حضار امنیتی عبور کرده بودند و می‌خواستند به زور وارد ساختمان شهرداری شوند گاز فلفل پاشید. صرب‌ها سال گذشته این شهر را ترک کردند و اکنون نیروهای پلیس از آلبانیایی‌تبارها تشکیل شده است.

به گزارش رویترز حدود ۲۵ سرباز حافظ صلح ناتو که از سه تالار شهر در شمال کوزوو دفاع می‌کردند، روز دوشنبه در درگیری با معترضان صرب زخمی شدند.

معترضان صرب در این شهر به سوی نیروهای ناتو گاز اشک آور و نارنجک‌های صوتی پرتاب کردند. صرب‌ها با اسپری روی خودروهای ناتو حرف «زد» نوشتند؛ حرفی که به علامت روسی مورد استفاده در جنگ در اوکراین اشاره دارد.

در لپوساویچ، نزدیک به مرز با صربستان، نیروهای حافظ‌صلح ایالات متحده با تجهیزات ضد شورش، اطراف تالار شهر را سیم‌ خاردار کشیدند تا از مقامات شهر در برابر صدها صرب خشمگین محافظت کنند.

معترضان به سمت خودروی پارک شده شهردار جدید لپوساویچ تخم مرغ پرتاب کردند.

وزیر دفاع صربستان به خبرنگاران گفت، الکساندر ووچیچ، رئیس جمهوری این کشور، که فرمانده کل نیروهای مسلح صربستان هم است، آمادگی رزمی ارتش را به بالاترین سطح ارتقا داد.

ووچیچ بدون اشاره به جزئیات گفت: «این بدین معنی است که بلافاصله قبل از ساعت ۱۲ به وقت گرینویچ، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح صربستان دستورالعمل‌های اضافی را برای استقرار واحدهای ارتش در مواضع مشخص و تعیین‌شده صادر کرد.»

شاهدان گفتند که نیروهای ناتو همچنین ساختمان شهرداری در شهر زوبین پوتوک را مسدود کردند تا از صرب‌های محلی خشمگین محافظت شود.

یکی از رهبران بزرگترین حزب صرب‌های کوزوو مورد حمایت بلگراد، موسوم به «حزب فهرست»، نخست وزیر کوزوو را به دامن زدن به تنش ها در شمال متهم کرد.

او به خبرنگاران در زوچان گفت: «ما به صلح علاقه‌مندیم. آلبانیایی‌هایی که در اینجا زندگی می کنند به صلح علاقه‌مند هستند و تنها او نخست وزیر می خواهد هرج و مرج ایجاد کند.»

صرب‌ها که اکثریت را در شمال کوزوو تشکیل می‌دهند، هرگز اعلامیه استقلال سال ۲۰۰۸ از صربستان را نپذیرفتند و هنوز هم بلگراد را بیش از دو دهه پس از قیام آلبانیایی‌های کوزوو علیه حاکمیت سرکوبگر صربستان پایتخت خود می‌دانند.

آلبانیایی‌های تبارها بیش از ۹۰ درصد از جمعیت کوزوو را تشکیل می‌دهند، اما صرب‌های شمال مدت‌هاست که خواستار اجرای توافقنامه سال ۲۰۱۳ با میانجی‌گری اتحادیه اروپا برای ایجاد انجمنی از شهرداری‌های خودمختار در منطقه خود هستند.

صرب‌ها از شرکت در انتخابات محلی در ماه آوریل خودداری کردند و نامزدهای آلبانیایی تبار با مشارکت ۳.۵ درصدی در چهار شهرداری با اکثریت صرب پیروز شدند.

صرب ها از دولت کوزوو می‌خواهند که شهرداران آلبانیایی تبار را از شهرداری‌ها برکنار کند و به ادارات محلی که بودجه آنها توسط بلگراد تامین می شود اجازه دهد کار خود را از سر بگیرند.

در تهیه این مطلب از گزارش رویترز استفاده شده است

XS
SM
MD
LG