گروهی از نهادهای دانشجویی و دانشآموزی از سراسر ایران در بیانیهای با اشاره به «قتل سپهر شیرانی» در آستانه سفر سه روزه ندا النشیف، معاون کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل به ایران، جمهوری اسلامی را «حکومت جنایتکاران» نامیدند.
در این بیانیه مشترک که امضای نهادها و تشکلهای مختلف دانشجویی و دانشآموزی را دارد و روز یکشنبه ۱۵ بهمن منتشر شده، خطاب به ندا النشیف تأکید شده است: «ما شک نداریم حکومت در تلاش است تا با سوءاستفاده از حضور شما در ایران، روی جنایتهای متعددش سرپوش بگذارد.»
امضاکنندگان این بیانیه گفتهاند: «صدای ما دانشجویان و میلیونها نفر از مردم تحت ستم و سرکوب در ایران را در شرایطی میشنوید که رژیم جمهوری اسلامی امروز توسط ما و اکثریت مردم به عنوان یک رژیم قاتل، متجاوز و اشغالگر شناخته میشود، ما در حال مبارزه هر روزه با این حکومت هستیم، مبارزه در ابعاد مختلفی که از حق پوشش تا حق زندگی را شامل میشود.»
بیانیه این دانشآموزان و دانشجویان، جمهوری اسلامی را «حکومت جنایتکاران» دانسته که «جنایت و ارتکاب به قتل شهروندان در خیابان به وسیله گلوله جنگی، نابینا کردن چشم معترضان و به خصوص معترضان زن به صورت هدفمند با گلوله ساچمهای، تجاوز به کودکان و زنان در زندانها، اعدام مخالفان و معترضان سیاسی، تحمیل حجاب اجباری به زنان به زور شلاق و ضرب و شتم» از نمونه اقدامات آن «بهویژه در ۱۶ ماه گذشته» است.
امضاکنندگان این بیانیه افزودهاند: «آنچه که این ادعای ما را تأیید میکند، این است که حتی در طول نگارش نامه حاضر رو به شما و جمعآوری امضا از جمعهای مبارز دانشجویی، متأسفانه خبردار شدیم که سپاه پاسداران جمهوری اسلامی یک دانشجوی معترض به نام سپهر شیرانی که به دلیل فعالیت در اینستاگرام در بازداشت اطلاعات سپاه بوده، به قتل رسانده و برای خودکشی وی در بام خانه خانواده ایشان صحنهسازی کرده است!»
همچنین، در این نامه به اعدام شماری از معترضان و «در صف اجرا و یا دریافت حکم اعدام» بودن شماری دیگر از آنان اشاره شده است.
امضاکنندگان این بیانیه تأکید کردهاند: «ما از شما و سازمانتان توقع داریم که هیچ اعتمادی به حکومتی که خود سازماندهنده تمام این جنایتها است، نداشته باشید. شما با رسوا کردن این جنایتها رو به مجامع بینالمللی، به نوبه خود میتوانید نقش موثری در تغییر این وضعیت ضدانسانی در ایران ایفا کنید.»
دیدار معاون کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل با خانوادههای دادخواه از جمله خانواده مهسا امینی و آرمیتا گراوند، زندانیان سیاسی و یا خانوادههای آنان، و همچنین دیدار با «با خانوادههای محکومان به اعدام » و یا «دیدار خصوصی با وکلای انتخابی آنها در محیط امن» از جمله خواستههای امضاکنندگان این بیانیه است.
در این بیانیه همچنین بر ضرورت دیدار ندا النشیف معترضان آسیبدیده، نقص عضو شده، و افرادی که «مورد تجاوز قرار گرفتهاند»، و همچنین دانشجویان و دانشآموزان محروم شده از تحصیل در جریان اعتراضات «زنزندگی آزادی» تأکید شده است.
نهادها و تشکلهای دانشآموزی و دانشجویی امضاکننده این بیانیه خطاب به ندا النشیف افزودهاند: «ما میخواهیم که حضور شما در ایران همراه باشد با دیدار شما با افرادی که شاکیان اصلی جمهوری اسلامی هستند و مورد سرکوب سیستماتیک این رژیم جنایتکار قرار دارند.»
اعتراضهای گستردهای به سفر سه روزه ندا النشیف به ایران، که قرار است با هدف بررسی وضعیت «اعدام» و «حقوق زنان» صورت بگیرد، انجام شده است.
از جمله، گروهی از خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس۷۵۲ روز شنبه در اعتراض به سفر خانم ندا النشیف در مقابل دفتر این سازمان در تهران تجمع کردند و با برخورد نیروهای حکومتی مواجه شدند.
بنا بر اعلام پیشین، ندا النشیف قرار بود روز سوم فوریه، ۱۴ بهمن، برای بررسی دو موضوع حقوق بشری در زمینه «اعدام» و «حقوق زنان» به ایران سفر کند، اما اطلاعی از انجام سفر این مقام سازمان ملل به ایران در دست نیست.
در آستانه سفر ندا النشیف، موج اعدامها در ایران شدت گرفته و دستکم شش زندانی سیاسی در زندان قزلحصار، اعدام شدند.
در روزهای پیشین، رضا سلمانزاده، عضو خانوادههای دادخواه و زندانی سیاسی، در پیامی خطاب به ندا النشیف، خواستار بازدید معاون کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل، از زندانهای ایران بهویژه تهران و کرج و دیدار غیرگزینشی و مستقیم با زندانیان شناختهشده و خانوادههای جانباختگان اعتراضات خیابانی شده بود.
همچنین، ۲۵ نهاد حقوق بشری در نامهای هشدار داده بودند که مقامات جمهوری اسلامی تلاش خواهند کرد از سفر خانم النشیف بهعنوان ابزاری تبلیغاتی برای تضعیف گزارشهای حقوق بشری علیه جمهوری اسلامی استفاده کنند.
این نهادهای حقوق بشری با اشاره به دو محور« اعدام» و «حقوق زنان» در ماموریت ندا النشیف از این سفر، هشدار دادند که مقامات ایرانی «هیچ نشانهای از اراده سیاسی برای رسیدگی به این مسائل دیرینه نشان ندادهاند.»