لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۴۹

تایید «مالچ‌پاشی» در دریاچه ارومیه؛ «احتمالا» تداوم خواهد داشت


دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی موضوع «مالچ‌پاشی» در گوشه‌ای از دریاچه ارومیه را تایید کرد و گفت که «احتمالا این اقدام تداوم خواهد داشت.»

مجید رستگاری روز ۲۳ دی با اعلام این موضوع از برداشت «کربنات سدیم» برای تامین مواد اولیه مورد نیاز به‌منظور «تولید شیشه» از بستر دریاچه ارومیه خبر داد.

این تایید در حالی است که علی سلاجقه، رئیس «سازمان حفاظت محیط زیست» در دولت ابراهیم رئیسی، چهارشنبه ۲۰ دی در حاشیه جلسه هیات دولت به این موضوع واکنش نشان داده و گفته بود که «مالچ‌پاشی» در دریاچه ارومیه کاملا کذب است و از نظر علمی در هیچ کجای دنیا وجود ندارد.

سیروس داوودی، مدیرکل منابع طبیعی آذربایجان شرقی، نیز بیستم دی در واکنش به تصاویر منتشر شده از این اقدام گفته بود که طرح اجرایی به نام «مالچ‌پاشی» حوضه دریاچه ارومیه نداریم و در این خصوص نیز هیچ اعتباری تاکنون نداشته‌ایم.

سازمان حفاظت محیط زیست اما در واکنش به این موضوع در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که طرح «مالچ‌پاشی» با «هدف تثبیت شن‌های روان به‌صورت آزمایشی» و «فقط در ۶۰ متر مربع از بستر دریاچه که فاقد پوشش گیاهی است، انجام می‌شود.»

ادعای آزمایشی بودن این اقدام با اظهارات امروز مدیرعامل شرکت شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی مبنی بر احتمال تداوم «مالچ‌پاشی» زیر سوال رفته است.

پیش‌تر نیز پس از انتشار تصاویری مبنی بر فعالیت ماشین آلات سنگین در داخل دریاچه خشک شده ارومیه، ادعایی مطرح شده بود که این کامیون‌ها، در حال استخراج «لیتیوم» از کف بستر خشک دریاچه ارومیه به نفع «دولت چین» هستند.

محمد درویش، کارشناس محیط زیست مرداد ماه سال جاری به وب‌سایت «انتخاب» گفته بود که «یک همایش در دهه هفتاد در دانشگاه تبریز برگزار شد که موضوع آن این بود که چگونه می‌توانیم از شر دریاچه ارومیه خلاص شویم.»

به گفته این فعال محیط زیست آن موقع سطح آب بالا می‌آمد و همه نگران بودند که این دریاچه تاسیسات را زیر آب می‌برد و «همایش گذاشتند که چگونه این خطر را رفع کنیم.»

بنابر اظهارات درویش اقداماتی نیز در آن همایش برای «از بین بردن» دریاچه ارومیه مطرح شده بود. مرور اقدامات مطرح شده نشان می‌دهد که همان عوامل هستند که موجب خشک شدن دریاچه ارومیه شده‌اند.

منصور سهرابی، کارشناس محیط زیست و بوم‌شناسی، پیشتر در گفت‌و‌گو با صدای آمریکا نوع مدیریت چهار دهه گذشته در حوزه آبریز را مسبب وضع کنونی دریاچه ارومیه دانست و گفت که دریاچه ارومیه در بدترین شرایط خود در تاریخ به سر می‌برد و خشکی کامل آن محتمل است.

XS
SM
MD
LG