دانشگاه «اوبرلین» در ایالت اوهایو آمریکا، محمد جعفر محلاتی، سفیر پیشین جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد، را که در این مرکز آموزشی تدریس میکرد، به «مرخصی نامحدود» فرستاده است.
«نیویورک پست» گزارش داد که این مقام سابق جمهوری اسلامی در پی افشای اتهامات آزار جنسی علیه او و همچنین سخنانش در حمایت از گروه حماس و سخنان ضد یهودی تعلیق شده است.
این گروه شبه نظامی فلسطینی از سوی ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا، ژاپن، کانادا، و شمار دیگری از کشورها در فهرست گروه های تروریستی قرار گرفته است.
صدای آمریکا در تماس با دانشگاه اوبرلین علت تعلیق محلاتی را جویا شده است. اما اوبرلین تا زمان تنظیم این گزارش، پاسخی ارائه نکرده است.
پیشتر، شماری از فعالان حقوق بشر ایرانی با انتشار نامهای سرگشاده خطاب به ریاست دانشگاه اوبرلین، خواستار انجام تحقیقات مستقل در مورد سابقه محمدجعفر محلاتی شده بودند.
آنها این موضوع را مطرح کرده بودند که او پس از اعدامهای جمعی زندانیهای سیاسی در مرداد و شهریور ۱۳۶۷ تلاش زیادی برای انکار وقوع این کشتار در زندانهای جمهوری اسلامی انجام داد.
همزمان، جمعی از ایرانیان مقیم ایالات متحده در کارزاری با عنوان «کمیته عدالت برای قربانیان» با تجمع مقابل دانشگاه اوبرلین، خواستار اخراج محمدجعفر محلاتی از این دانشگاه شده بودند.
لادن بازرگان، فعال سیاسی که برادرش بیژن بازرگان از اعدامشدگان دهه ۱۳۶۰ است و خود نیز در ۱۶ سالگی به زندان افتاد، در واکنش به این موضوع در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «زحمات سه ساله ما نتیجه داد.»
او افزود: «پس از پنج تظاهرات در جلوی کالج اوبرلین، تظاهرات در مقابل کسب و کار اعضای هیئت مدیره اوبرلین در برلین، لندن، نیویورک، آتلانتا، واشنگتن دی سی و اورنج کانتی، و همچنین مقالات بی شمار، چندین نامه، مصاحبه، سخنرانی و کمک از فارغ التحصیلان اوبرلین، دانشجویان و استادان کالج اوبرلین، سازمان های حقوق بشری و اندیشکده ها، کمپین عدالت برای قربانیان محلاتی موفق شد او را از پست خود برکنار کند.»
سازمان عفو بینالملل در گزارشی در بهمن سال ۱۴۰۱ اشاره کرده بود که محمدجعفر محلاتی به عنوان نماینده دائم جمهوری اسلامی در مقر سازمان ملل در نیویورک در سال ۱۳۶۷، نقش فعالی در تلاش برای زیر سوال بردن گزارشهای معتبر گزارشگر ویژه وقت سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران و عفو بینالملل ایفا کرد.
بر اساس این گزارش، او در آذر ۱۳۶۷، گزارشهای مربوط به اعدامهای دستهجمعی را در جلسهای با گزارشگر سازمان ملل رد کرد و همچنین قطعنامه سازمان ملل را که در مورد اعدامهای مرداد و شهریور ۶۷ ابراز نگرانی میکرد، «ناعادلانه» خواند.
محمدجعفر محلاتی پیشتر در گفتوگو با مسیح علینژاد در برنامه «تبلت» صدای آمریکا این اتهامات را رد کرده بود.
او همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا خواستار مجازات ابراهیم رئیسی و علی خامنهای به خاطر سرنگونی هواپیمای اوکراینی و جنایت علیه بشریت است یا خیر، گفته بود که «چرخه باطل انتقام» به جایی نخواهد رسید و افزوده بود که «موضوع، محاکمه یک نفر یا دو نفر نیست بلکه تغییر نگاه جنگمحور است.»
«نیویورک پست» در گزارش خود نوشت که تعلیق محلاتی پس از آن انجام شد که اسناد دادگاه مربوط به دهه ۹۰ میلادی که نشان میداد او زمانی که استادیار دانشگاه کلمبیا بود، متهم شده بود که در ازای رابطه جنسی به یک دانشجوی فارغ التحصیل که ۱۱ سال از خودش کوچک تر بود، وعده نمرات خوب داده بود، منتشر شد.
مشخص نیست که دانشگاه اوبرلین چه زمان از اتهامات آزار جنسی علیه محلاتی مطلع شد، ولی مسئول روابط عمومی این دانشگاه به «نیویورک پست» گفت که اتهامات مربوط به آزار و اذیت جنسی را «بسیار جدی» میگیرند و هرگز در صورتی که بدانند کسی چنین سابقهای دارد، او را استخدام نمیکنند.»
لادن بازرگان در واکنش به این که اتهام آزار جنسی دلیل تعلیق آقاق محلاتی بوده است در حساب کاربری خود در شبکه «ایکس» نوشته است که این شکایت که علیه محلاتی از طرف ویدا شماس، دانشجوی دانشگاه کلمبیا در سال ۱۳۷۶ در دادگاه نیویورک ثبت شد، پس از یک سال و نیم مختومه اعلام شد و طرفین در خارج از دادگاه به توافق رسیدند.
«نیویورک پست» همچنین گزارش داد که محلاتی پاییز امسال تحت تحقیقات فدرال قرار گرفت؛ زمانی که دفتر حقوق مدنی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد که تحقیقات گستردهتری را در مورد «یهودستیزی» در کالج اوبرلین آغاز کرده است.
در این تحقیقات، شکایت یک دانشجوی سابق که حالا مدیر یک سازمان غیرانتفاعی برای پایان دادن به یهودستیزی است، مبنی بر اینکه محلاتی به دانشجویان «حمایت از حماس و تروریسم» را آموزش میدهد نیز مورد بررسی قرار گرفت.
این دانشجوی سابق، شکایاتی را از وقایع ضد یهودی و ضد اسرائیلی بین سالهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۶ به وزارت آموزش و پرورش آمریکا ارسال کرد که در آنها به این موضوع نیز اشاره شده است که محلاتی در سال ۱۳۹۵، به دانشجویان خود گفته بود که اسرائیل «یک کشور استعمارگر» است.
اوبرلین آبان سال جاری ضمن ابراز انزجار از یهودستیزی، به نقل از محلاتی اعلام کرد که او به حق همه مردم برای زندگی در صلح معتقد است و راه حل دو دولتی را تأیید میکند.