نتایج یک گزارش نشان میدهد که استفاده از پهپادهای مسلح در خاورمیانه که به طور گسترده از سوی چین به فروش رسیده است، در سال های اخیر رشد چشمگیری در منطقه داشته است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز دوشنبه ۲۶ آذر بر اساس گزارشی از موسسه «خدمات متحد سلطنتی» نوشت که فروش این پهپادها به کشورها و گروههای درگیر در منطقه برای استفاده در درگیری های مرگبار افزایش یافته است.
به نوشته این خبرگزاری، چین توانسته است با قیمت پائینتر و بدون شروط سیاسی – که آمریکا معمولا در نظر میگیرد - در رقابت فروش پهپادها در منطقه خاورمیانه برنده شود.
زمستان سال گذشته نیز خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشته بود که کشورهای خاورمیانه خرید پهپاد از آمریکا را متوقف کرده و جذب دلالان چینی شدهاند؛ دلالانی که تلاش دارند نفوذ چین را در این منطقه مهم برای منافع امنیتی آمریکا، گسترش دهند.
این گزارش جدید به استفاده از پهپادهای مسلح چینی در میادین نبرد در خاورمیانه، از جمله توسط امارات در جنگ یمن، اشاره کرده است. ایران نیز با پهپادهای مسلح از راه سوریه به حریم هوایی اسرائیل تجاوز کرد، که واکنش آن کشور را در پی داشت.
گزارش موسسه خدمات متحد سلطنتی می گوید که پکن با سرمایه گذاری و پر کردن خلاء موجود در بازار منطقه در سالهای اخیر، پهپادهای مسلح را با قیمتی پائینتر از محصولات آمریکایی به کشورهای منطقه که اجازه خرید پهپاد از آمریکا را ندارند، عرضه کرده است.
نتیجه این گزارش نشان میدهد که هر یک از کشورهای خریدار پهپادها چگونه از آنها استفاده کرده و چگونه به این وسیله قدرت نیروی هوایی خود را تقویت کرده اند. این تحقیق همچنین دریافته است که ایران، ترکیه، و امارات چگونگی به خدمت گرفتن نیروی هوایی را، پس از خرید پهپادهای مسلح، تغییر دادهاند.
ترکیه و امارات از پهپادها در عملیاتی استفاده میکنند که نمی خواهند هواپیماهای متعارف را به خاطر آن به خطر بیاندازند. ایران برنامه پهپادهای خود را از پایه آغاز کرده و توسعه داده است؛ به ویژه برای فعال سازی آن فراتر از بهره گیری نیروی هوایی، که با تحریم ها زمینگیر شده است.
دولت پرزیدنت ترامپ بهار امسال به تولیدکنندگان پهپاد مجوز بازاریابی و فروش انواع مسلح آن را داد؛ هر چند فروشندگان، همچنان باید تائید دولت را هنگام فروش بگیرند.
انیسه بصیری تبریزی، یکی از نویسندگان این گزارش، گفته است که به نظر نمی رسد با وجود تغییری که دولت آمریکا ایجاد کرده، رواج پهپادهای مسلح در خاورمیانه متوقف شود.
او گفت که در دو سال گذشته فروش پهپادهای مسلح به شدت افزایش یافته و به نظر می رسد که به احتمال زیاد رشد بیشتری داشته باشد؛ به ویژه در مواردی که کشورها خود ظرفیت و توان تولید آن را نداشته باشند.