لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۳۶

پایان تدوین فرهنگ واژگان تمدن های باستانی بین النهرین پس از ۹۰ سال


پایان تدوین فرهنگ واژگان تمدن های باستانی بین النهرین پس از ۹۰ سال
پایان تدوین فرهنگ واژگان تمدن های باستانی بین النهرین پس از ۹۰ سال

بخش فرهنگ های باستانی دانشگاه شیکاگو می گوید: فرهنگ واژگان جهان باستان پس از نود سال کار مداوم به پایان رسیده است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس گروه کوچکی از پژوهشگران زبان های تمدن باستانی سرزمین بین النهرین (میانرودان) دانشگاه شیکاگو از سال ۱۹۲۱ کار شناسایی و گردآوری واژگان زبان های باستانی سومری، آکدی، آشوری و... را آغاز کردند و سرانجام توانستند در آغاز ماه ژوئن کار خود را به پایان برده و کتاب را برای چاپ و انتشار در اختیار دانشگاه قرار دهند.

این گروه از پژوهشگران از آغاز کار در پی آن بودند تا از رازهای هزاران ساله ارابه ها، معشوقه ها، سرنوشت خاندان پادشاهی، روزنگاشت های بزرگان جامعه و نمادهای خوش یمن آن روزگار رازگشایی کنند.

زبان به کار گرفته شده در الواح سومری و آشوری به دست آمده از عراق کنونی، ایران، سوریه و ترکیه که به مدت بیش دو هزار سال غیر قابل خوانش بود، به کمک این پژوهشگران رازگشایی شد.

پس از نود سال سرانجام فرهنگ ۲۱ جلدی واژگان آشوری دربرگیرنده زبان های سومری، آکدی، به کلی سامی از جمله آشوری با بیش از دومیلیون فیش آماده چاپ و انتشار شده است. این فرهنگ برگرفته از الواح اداری و درباری، مذهبی، نامه های عاشقانه، شعرها و داستان ها، اظهارنامه مالیاتی، و دیگر اسناد اشخاص است.

گیل استاین، مدیر بخش خاورشناسی دانشگاه شیکاگو درباره ضرورت تدوین چنین فرهنگ واژگان می گوید: «فرهنگ واژگان آشوری کلید ورود به نخستین تمدن جهان باستان را در اختیار ما می گذارد. هر آنچه پایه های زندگی امروزی ماست، برگرفته از فرهنگ باستانی بین النهرین است. ریشه تمدن شهرنشینی، کشورداری و اختراع چرخ و اندازه گیری زمان و مهمترین آنها اختراع خط نوشتاری برگرفته از تمدن باستانی این منطقه است.»

این استاد همکار در تدوین زبان آشوری می افزاید: «اگر بخواهیم ریشه و خاستگاهمان را بشناسیم، باید این نخستین تمدن بشری را بشناسیم.»

ترجمه متن الواح میخی تمدن های باستانی منطقه رازگشایی از فرهنگی ناشناخته است که مردمش همچون مردم امروزی از زایش بچه ای شادمان شده و از خشکسالی و یا کم محصولی و دیگر فاجعه های طبیعی و اجتماعی اندوهگین می شدند.

به گفته مارتا روت، ویراستار فرهنگ واژگان آشوری با اشاره به پیچیدگی باورهای مذهبی و ارتباط آنان با طبیعت که رشد خرافات را دامن می زده است ریشه در تمایل آشوریان در تسلط بر جهان داشته است. او در این باره می گوید: «همچون مردم امروزی، شهروندان آن تمدن ها نیز می خواسته اند جهان باستانی را زیر سلطه خود درآورند. از این رو کشیدن خط فاصلی میان باورهای واقعی و طبیعت سخت دشوار است.»

بخش خاورشناسی دانشگاه شیکاگو که این فرهنگ واژگان را تدوین کرده، هزاران لوح گلی به دست آمده از تخت جمشید را برای بازخوانی و ترجمه در اختیار دارد که به گفته آنان یکی از منابع ارزشمند و مهم در تدوین این فرهنگ واژگان بوده است.

XS
SM
MD
LG