لینکهای قابل دسترسی

پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۰۸

ابراز نگرانی اسرائیل و آلمان از گسترش غنی‌سازی در ایران؛ اذعان جمهوری اسلامی به عبور از برجام


نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، در دیدار با انگلا مرکل، صدر اعظم آلمان. (۱۸ مهر ۱۴۰۰)
نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، در دیدار با انگلا مرکل، صدر اعظم آلمان. (۱۸ مهر ۱۴۰۰)

صدر اعظم آلمان و نخست وزیر اسرائیل روز یکشنبه نسبت به جهش در برنامه هسته‌ای ایران و عبور هرچه بیشتر آن از تعهدات برجامی ابراز نگرانی کردند.

نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، روز ۱۸ مهر در دیدار با انگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، در اسرائیل، ضمن ابراز مخالفت دولتش با احیای برجام، گفت: «تلاش برای سازش با نظام حاکم بر ایران هیچ فایده‌ای ندارد، چون آنها سازش را ضعف می‌دانند. آنها به فریب دادن جامعه بین المللی و اتلاف وقت، و در عین حال به غنی‌سازی اورانیوم و بر هم زدن ثبات منطقه، ادامه داده‌اند.»

نخست وزیر اسرائیل در ادامه با اشاره به این که جهان در انتظار تصمیم تهران برای آمدن به میز مذاکره در وین و عمل کردن دوباره آن به توافق هسته‌ای برجام است، افزود، متاسفانه ایرانی‌ها در سه سال گذشته، در زمینه غنی سازی اورانیوم جهش بزرگی داشته‌اند و برنامه هسته‌ای ایران در پیشرفته‌ترین حالت خود است.

وی گفت، در حالی که جهان منتظر است، «ایرانی‌ها زمان را به عقب می‌اندازند و سانتریفیوژها در حال چرخش هستند. »

وی در ادامه به مقامات جمهوری اسلامی هشدار داد و گفت: «مسئولیت اسرائیل این است که در عمل، و نه در حرف، اطمینان حاصل کند که ایران هرگز سلاح هسته‌ای نخواهد داشت. سلاح‌های هسته‌ای در دست چنین نظام افراطی و خشونت‌ورزی، چهره منطقه و جهان را به طور نامطلوب تغییر خواهد داد. برای ما، این یک مشکل راهبردی نیست، بلکه یک امر وجودی است.»

آنگلا مرکل نیز در این نشست با اشاره به این که آلمان اجرای کامل برجام را راه حل مناسبی برای مقابله با برنامه هسته‌ای ایران می‌داند، از روسیه و چین خواست برای متقاعد کردن ایران به بازگشت مجدد به میز مذاکره از نفوذ خود بر تهران استفاده کنند.

آنگلا مرکل با اشاره به افزایش روزانه تولید اورانیوم غنی سازی شده گفت: «این، وضعیتی بحرانی است که باید در مذاکرات ۳ به علاوه ۳ درباره آن صحبت کنیم. من همچنین مسئولیتی برای روسیه و چین در این مذاکرات می‌بینم؛ زیرا اگر برجام نتواند به آن هدفی که باید محقق شود برسد، کار بسیار دشوار می‌شود. بنابراین ما اکنون در هفته‌های بسیار تعیین کننده‌ای برای احیای توافق هستیم.»

هشدار و اعلام نگرانی این دو کشور در حالی ابراز می‌شود که محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، می‌گوید، ذخیره‌سازی اورانیوم با غنای ۲۰ درصد در آن کشور از رقم ۱۲۰ کیلو عبور کرده‌ است.

ایران در چارچوب برجام مجاز است تا سقف ۲۰۲ کیلوگرم اورانیوم غنی شده با غلظت سه و هفت دهم درصد در اختیار داشته باشد.

آمریکا به ایران هشدار داده که فرصت بازگشت به مذاکرات نامحدود نخواهد بود و با توجه به عدم پایبندی تهران به تعهدات خود در توافق و پیشرفت‌هایی که در حوزه هسته‌ای می‌کند، ممکن است بازگشت به برجام منافع حاصل از آن را دیگر تامین نکند.

  • 16x9 Image

    فرهاد پولادی

    متولد تهران در مهرماه ۱۳۵۱، پس از هشت سال تدریس زبان انگلیسی در کانون زبان ایران؛ از سال ۱۳۷۷ خبرنگار ایرنا شد.
    از سال ۱۳۸۲ خبرنگار خبرگزاری فرانسه در تهران بود. ماموریت خبری فرانس پرس فرصت سفر به عراق، عربستان سعودی، لبنان، استانبول، مسکو و آلماتی را برای او فراهم کرد.

XS
SM
MD
LG