همزمان با دومین سالگرد کشته شدن مهسا امینی و آغاز اعتراضات سراسری که سرکوب آن توسط مقامات جمهوری اسلامی صدها کشته بر جا گذاشت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران گفت به فکر خانوادههای معترضانی است که «عزیزانشان» را از دست دادهاند.
مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران، روز دوشنبه ۲۶ شهریور در شبکه اجتماعی ایکس به فارسی نوشت: «در فکر خانوادههای معترضانی هستم که عزیزانشان را در جریان جنبش زن زندگی آزادی از دست دادهاند.»
او با اعلام «همبستگی با زنان و دختران در ایران»، تأکید کرد: «با وجود تلاشها برای خاموش کردن صدای زنان و محرومیت بیشتر آنها از حقوقشان، همچنان شاهد مقاومت بیوقفه زنان و دختران هستیم.»
همچنین، سازمان عفو بینالملل در بیانیهای کوتاه با بیان این که «دو سال از جنبش زن زندگی آزادی در ایران میگذرد»، اعلام کرد: «عفو بینالملل در همبستگی با بازماندگان، خانوادههای قربانیان و همه کسانی است که هنوز عواقب ویرانگر سرکوب وحشیانه مقامات ایرانی را تحمل میکنند.»
این نهاد حقوق بشری بینالمللی خواهان «اقدام جهانی برای حقیقت و عدالت» در چارچوب قوانین بینالمللی در مقابل «مصونیت سیستماتیک برای جنایات در ایران» شد.
همچنین، دفتر مسائل جهانی زنان، وابسته به وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد: ایالات متحده همچنان در کنار مردم ایران در مبارزه برای حقوق اولیه بشر ایستاده است.
معاون نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران نیز گفته که حقوق بشر و حمایت از مردم محور رویکرد دولت ایالات متحده در قبال حکومت ایران است و واشنگتن به پاسخگو کردن جمهوری اسلامی در قبال رفتارهای بیثبات کننده در داخل و خارج از کشور ادامه میدهد.
مهسا (ژینا) امینی چند روز پس از بازداشت توسط گشت ارشاد، در ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ در بیمارستان کسری در تهران جان باخت و کشته شدن او موج گستردهای از اعتراضات در سراسر ایران را در پی داشت که تا ماهها در خیابانها، دانشگاهها و مدرسهها ادامه یافت.
در جریان سرکوب اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ به دست نیروهای حکومتی، صدها شهروند کشته شدند و هزاران تن مجروح و بازداشت شدند.
علاوه بر این، مقامات قضایی جمهوری اسلامی کمتر از سه ماه از آغاز اعتراضات سراسری مسالمتآمیز، اعدام شماری از معترضان بازداشتشده را آغاز کردند.
قوه قضاییه جمهوری اسلامی تاکنون محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، محمدمهدی کرمی، محمد حسینی، صالح میرهاشمی، سعید یعقوبی، مجید کاظمی، میلاد زهرهوند، محمد قبادلو، و رضا رسایی، از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ را اعدام کرده و شماری دیگر از معترضان نیز همچنان در خطر اعدام قرار دارند.