لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۵۰

واکنش‌ها به ادعای مطرح شده درباره تلاش ژنرال آمریکایی برای پیشگیری از حمله احتمالی ترامپ به چین


در کتابی که رابرت کاستا و باب وودوارد، دو روزنامه‌نگار مطرح آمریکایی، از آخرین روزهای ریاست جمهوری دونالد ترامپ ، نوشته‌اند و قرار است هفته آینده در اختیار عموم قرار بگیرد، ادعا شده است که یک مقام ارشد ارتش آمریکا به همتای چینی خود قول داده بود در صورتی که دونالد ترامپ تصمیم بگیرد به آن کشور حمله کند، این مقام آمریکایی به آنها هشدار خواهد داد.

در این کتاب ادعا شده است که ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا، در دو تماس تلفنی محرمانه به لی زوا چنگ، همتای چینی خود، اطمینان داد که ایالات متحده به آنها حمله نخواهد کرد.

به گزارش بخش انگلیسی صدای آمریکا، در کتاب «خطر» (Peril) عنوان شده است که ژنرال میلی یکی از تماس‌ها را در ۳۰ اکتبر ۲۰۲۰ ، چهار روز پیش از شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا انجام داد. تماس دیگر در ۸ ژانویه سال ۲۰۲۱، دو روز پس از حمله صدها طرفدار آقای ترامپ به ساختمان کنگره ایالات متحده و تلاش نافرجام برای جلوگیری از تأیید پیروزی جو بایدن در انتخابات، صورت گرفت.

بر اساس این کتاب، ژنرال میلی به همتای چینی خود گفت: «من می‌خواهم به شما اطمینان دهم که دولت آمریکا با ثبات است و همه چیز خوب پیش می‌رود. ما علیه شما حمله یا هرگونه اقدام نظامی انجام نخواهیم داد.»

در تماس دوم نیز به ژنرال چینی گفت: «همه چیز خوب است. اما دموکراسی گاهی اوقات متزلزل می شود.»

این موضوع بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های آمریکا داشته است و واکنش تعدادی از چهره‌های سیاسی این کشور را از دو طیف دموکرات و جمهوریخواه به همراه داشته است.

سناتور جمهوریخواه تد کروز از ایالت تگزاس این گزارش را «بسیار نگران‌کننده» خواند و به خبرنگاران در کنگره گفت: «اولین قدم این است که ژنرال میلی به این پرسش پاسخ دهد که دقیقاً چه گفته است.»

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، در بیانیه‌ای تند ضمن تأکید بر این که هرگز قصد حمله به چین را نداشت، گفته است: «اگر این گزارش صحت داشته باشد، تصور می‌کنم که او ]ژنرال میلی[ به دلیل خیانت در دادگاه محاکمه شود. چرا که پشت سر رئیس جمهوری، با همتای چینی خود به توافق می‌رسد که به چین در مورد حمله هشدار دهد.»

الکساندر ویندمن ، سرهنگ بازنشسته ارتش، از ژنرال میلی خواسته است که از مقام خود کناره‌گیری کند. آقای ویندمن، که به عنوان مدیر امور اروپایی در شورای امنیت ملی فعالیت می‌کرد و در روند استیضاح آقای ترامپ در رابطه با اوکراین نیز نقش پررنگی داشت، در توییتی گفته است که اگر ادعاهای مطرح شده در این کتاب واقعیت داشته باشد، ژنرال میلی باید به دلیل عدم رعایت سلسله مراتب و نقض اصل «کنترل غیرنظامی بر ارتش » استعفا دهد.

سناتور جمهوریخواه رند پال از ایالت کنتاکی نیز دیدگاه مشابهی را مطرح کرده است و می‌گوید نقض سلسله مراتب و تبانی با چین دقیقا چیزی است که نباید از سوی هیچ مقام نظامی دیده شود.

اما سخنگوی ژنرال میلی با انتشار بیانیه‌ای در واکنش به این موضوع گفت: «رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به طور منظم با فرماندهان ارتش در سراسر جهان از جمله با چین و روسیه ارتباط برقرار می کند.»

به گفته دیو باتلر، «این مکالمات برای بهبود درک متقابل از منافع امنیت ملی ایالات متحده آمریکا ، کاهش تنش‌ها ، شفاف‌سازی و اجتناب از عواقب ناخواسته یا درگیری ضروری است.»

سخنگوی ژنرال میلی گفته است که او همچنان در محدوده اختیارات خود در چهارچوب قانون «کنترل غیرنظامی ارتش» و سوگند خود به قانون اساسی عمل می‌کند.

جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به پرسشی در رابطه با ادعاهای مطرح شده در کتاب گفت نمی‌تواند در مورد تجربه و نگرش رئیس جمهوری پیشین نسبت به ژنرال میلی اظهار نظر کند اما گفت: «رئیس جمهوری کنونی آمریکا که از قانون اساسی پیروی می کند و شورش به پا نمی کند، به ادامه فعالیت ژنرال میلی در این سمت اطمینان کامل دارد.»



نویسنده‌های کتاب «خطر» توضیح می‌دهند که ژنرال میلی تماس دوم را با همتای چینی خود انجام داد چون معتقد بود آقای ترامپ از شکست انتخاباتی سرخورده و دچار افت روحی شده است. او این موضوع را با نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، نیز در میان گذاشت و نویسنده‌های کتاب، متن مکالمه آنها را به دست آورده‌اند.

باب وودوارد و رابرت کاستا در کتاب «خطر» همچنین عنوان کرده‌اند که میلی، افسران ارشد ارتش را احضار کرد تا پروسه فعال کردن سلاح‌های هسته‌ای را بررسی کنند. میلی گفت که تنها رئیس جمهور ی، به عنوان فرمانده کل قوا می‌تواند دستور حمله هسته‌ای را صادر کند، اما او نیز باید در این امر مشارکت داشته باشد و از آنها خواست تا نقش «تحت سوگند» او را متوجه باشند.

تد لو، نماینده دموکرات کنگره، در توییتی نوشته است: «سرنوشت جهان نباید به یک ژنرال – در این مورد مارک میلی- بستگی داشته باشد تا جلوی یک رئیس جمهوری بی‌ثبات را بگیرد.»

این قانونگذار آمریکایی خواستار تصویب لایحه‌ای شده است که بر آن اساس، هرگونه حمله هسته‌ای نیاز به تأیید کنگره داشته باشد.

نشریه نیویورکر نیز چندی پیش در مطلبی به شرح جزئیاتی از تنش میان دونالد ترامپ و ژنرال مارک میلی در روزهای پایانی دولت پیشین آمریکا پرداخت.

به نوشته نیویرکر، ژنرال میلی نگران آن بود که دونالد ترامپ، که در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر شکست خورده بود، از حمله نظامی به ایران به عنوان بخشی از کارزار خود برای لغو نتایج انتخابات و باقی‌ماندن در قدرت استفاده کند. او همچنین نگران بود که حمله دونالد ترامپ به منافع ایران، به نبردی تمام عیار در منطقه منجر شود.

XS
SM
MD
LG