لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۰

«کلنل» دولت آبادی تسلیم شد


محمود دولت آبادی «زوال کلنل» را نزدیک به سی سال پیش نوشت.
محمود دولت آبادی «زوال کلنل» را نزدیک به سی سال پیش نوشت.
«کلنل» آفریده محمود دولت آبادی که جناح اصولگرای حاکم بر ایران در برابرش سنگر گرفته بود، بدون شلیک حتی یک گلوله، تسلیم شد. بر پایه خبرهای رسیده از تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، زیر رگبار انتقاد اصولگرایان، سر فرو آورد و خبر انتشار این داستان بلند را نادرست خواند.

خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) می نویسد: دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پروانه ای برای انتشار این آثار صادر نکرده است.
معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، پیشتر، در گفت و گویی با خبرگزاری «فارس»، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، حاضر به تایید یا تکذیب خبر انتشار این اثر ادبی نشده بود.

همزمان، آنجنان که «ایرنا» گزارش می دهد، خبر صدور پروانه برای تجدید چاپ کتاب های صادق هدایت، نامدارترین داستان نویس ایرانی نیز تکذیب شده است.

آثار صادق هدایت در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، از سال ۸۶ در شمار نوشته های «ممنوع الانتشار« جای گرفته است. با این حال، بیشتر کتاب های او، بخصوص «توپ مرواری» که نقد تندی بر اسلامگرایی قشری، خرافات و موهومات است، در بازار سیاه، و نیز در اینترنت در دسترس همگان است.

جناح اصولگرای حاکم بر ایران، در روزهای اخیر، بر شدت مخالفت های خود با هر گونه تغییری در موضع و سیاست های دولت، بخصوص در زمینه گفت و گوهای هسته ای، و مسائل فرهنگی و هنری افزوده اند.

محمود دولت آبادی داستان بلند «زوال کلنل» را در نخستین سال های دهه ۱۳۶۰ به پایان برد اما هرگز نتوانست آن را در ایران منتشر کند. برگردان آلمانی رمان «زوال کلنل» نخستین بار، با نام مختصر «کلنل» پنج سال پیش، در سویس منتشر شد.

سنگر گیری جناح اصولگرا در برابر احتمال انتشار «زوال کلنل»، هفته گذشته، هنگامی آغاز شد که خبر رفع تعلیق از «نشر چشمه» انتشار یافت. «نشر چشمه» پیشتر برای چاپ «زوال کلنل» بزبان اصلیش، فارسی، از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پروانه دریافت کرده بود اما خود، به اتهام نشر کتا ب هایی که جناح اصولگرای جمهوری اسلامی آن ها را از جمله غیر اخلاقی می داند، گرفتار حکم تعلیق شد.

حسن کیاییان، مدیر این سازمان انتشاراتی، هفته گذشته، در یادداشتی از پایان یافتن دوران تعلیق «نشر چشمه» یاد کرد. در پی انتشار این یادداشت، توپخانه جناح اصولگرا «نشر چشمه» و «زوال کلنل» را که احتمالاً چاپ خواهد شد، زیر رگباری از انتقاد گرفت.

خبرگزاری «فارس»، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی»، برای آن که به این احتمالات پایان دهد، روز دوشنبه گذشته، خبرنگارش را نزد مسوول صدور پروانه انتشار در وزارت ارشاد فرستاد.

خبرنگار «فارس» از عباس صالحی، معاون وزارت ارشاد می پرسد: "واکنش شما به خبر احتمال انتشار داستان کلنل چیست؟"

آقای صالحی خبرنگار «فارس» را با این پاسخ در تنگنا می گذارد که "وقتی لازم باشد، خبرش منتشر می شود."

خبرنگار که از این پاسخ چیزی به دست نیاورده است، می کوشد تا آقای معاون را متقابلاً در تنگنا بگذارد، پس پرسشش را تکرار می کند، و می پرسد:

" آیا این کتاب منتشر می شود [یا نه؟]، نظر شما به عنوان معاون فرهنگی چیست؟"

«فارس» می افزاید: " [آقای معاون] تنها دست های خود را به نشانه بی اعتنایی تکان داد و سکوت اختیار کرد."

به زبان ساده تر یعنی: "این هم که «جوابی» نفرستند، «جواب» است.

معاون فرهنگی - اجتماعی سپاه پاسداران نیز گفته است: "بنده اطلاعات کاملی از آنچه در حال وقوع است، ندارم اما برخی از این اتفاقات باعث نگرانی جامعه مومن و انقلابی کشورمان شده است."

حمیدرضا مقدم‌فر در گفت‌وگویی با سایت «تهران‌پرس» به محمود دولت آبادی تاخت و تاکید کرد:

"اشخاصی مانند دولت‌آبادی که مواضع و رفتارشان بیانگر شخصیتشان است و از طرف جریان رسانه‌ای در داخل، پیوند عمیقی با خارج از کشور دارند، چرا باید به عنوان یک نویسنده برتر مورد توجه قرار بگیرند و رمانی که باید گفت ضدانقلابی‌ترین رمان بعد از پیروزی انقلاب است، مجوز بگیرد؟"

آقای مقدم فر روشن نساخت که «زوال کلنل» منتشر نشده در ایران را چه گونه خوانده یا آن را بزبان آلمانی بررسی کرده است.

«زوال کلنل» داستان مردی را در آغاز انقلاب اسلامی در ایران باز می گوید که از افسران میهندوست ارتش شاهنشاهی است. این کلنل یا سرکار سرهنگ پنج فرزند دارد که در گیر و دار انقلاب هر یک به راهی رفته اند و جذب این یا آن گروه شده اند.

تمامی داستان تنها در یک شبانروز فشرده شده اما بازگشت های به گذشته آن را شیرینتر و جذابتر ساخته است. محمود دولت آبادی در این کتاب، با نگاهی دوخته بر رویدادهای ایران در قرن گذشته میلادی، از ایرانیان می گوید و این که چه گونه برای دستیابی به زندگی آزاد و آسوده، امروزی و پیشرفته، از دیرباز رنج های بسیار برده اند.

محمود دولت آبادی، زاده دولت آباد شهرستان سبزوار، دهم مردادماه ۱۳۱۹، در پی پرداختن به پیشه های گوناگون، از جمله بازیگری تئاتر، کار پیگیر نویسندگی را در سال ۱۳۴۱ با «ته شب» آغاز کرد.

«کلیدر» اثر ده جلدی او با بیش از سه هزار صفحه، برای نخستین بار نشان داد که زبان فارسی برای آفرینش نثر داستان های بسیار بلند هم ظرفیت دارد.

آن چه محمود دولت آبادی را در میان اصولگرایان ایران به نویسنده ای بدل کرده که ستیز با او و آثارش را ضروری تر ساخته، شرکت او در کنفرانس خبرساز و بحث انگیز نوزدهم تا بیست و یکم فروردین ماه ۱۳۷۹در«برلین»، و پشتیبانی آشکار او از نامزدی میرحسین موسوی در انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در سال ۱۳۸۸ است.
XS
SM
MD
LG