لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۰۷

شواهد از قاره ای که در اقیانوس هند غرق شده است


افلاطون، فیلسوف یونان باستان، در یکی از رساله های خود به سرزمینی افسانه ای به نام «آتلانتیس» اشاره کرده بود که پس از شکست مردم آن در جنگ با آتن ایده‌آل افلاطون، به زیر آبهای اقیانوس اطلس می رود. اما اینبار، دانشمندان موفق شده اند عملا شواهی از یک قاره پیدا کنند که در زیر آبهای اقیانوس هند غرق شده است.

بنا به تحقیقات جدید، دانشمندان شواهدی از یک «قاره گمشده» پیدا کرده اند که در زیر آبهای اقیانوس هند و مجمع الجزایر موریس قرار گرفته است. این قاره که زمین‌شناسان آنرا «موریسیه» نامیده اند، بخشی از هند و ماداگاسکار امروزی بوده که گفته می شود احتمالا حدود ۸۴ میلیون سال پیش در اقیانوس هند غرق و ناپدید شده است.

لوئیس اشول، پروفسور علوم زمین‌شناختی دانشگاه Witwatersrand در آفریقای جنوبی، نویسنده اصلی این تحقیقات است و در اینباره می گوید: «ما در حال مطالعه پروسه جدا شدن این قاره ها از یکدیگر هستیم.» او افزود که این مطالعه کمک خواهد کرد به درک تاریخ زمین‌شناختی کره زمین.

بنا به مطالعه اخیر که در ژورنال Nature با چاپ رسیده، شواهد به این اشاره می کنند که قاره «موریسیه» بخشی از ابرقاره «گوندوآنا» بوده و به تدریج از آن جدا شده است. زمین شناسان معتقدند گوندآنا ابرقاره ای است که در دوره تریاسه، حدود ۲۰۰ میلیون سال پیش، شروع به ترک‌خوردن کرد. به دنبال شکاف این ابرقاره، چهار قاره جنوبگان، آفریقا، استرالیا، و آمریکای جنوبی شکل گرفته و از هم جدا شدند.

سرنخی که دانشمندان را به این نتیجه گیری سوق داد یک سنگ معدنی بود که در جزیره موریس پیدا شده است. در حالی که جزیره موریس تنها چند میلیون سال بیشتر عمر ندارد، دانشمندان لایه هایی بر روی این سنگ معدنی پیدا کرده اند که بسیار قدیمی بوده و نمی تواند متعلق به بافت طبیعی جزیره موریس باشند. تعدادی از سنگ های معدنی پیدا شده بر روی این جزیره چند میلیون سالی، حتی تا سه میلیارد سال عمر دارند.

دانشمندان ابراز امیدواری کرده اند که با تحقیقات بیشتر بتوانند بخش های دیگر این قاره غرق شده را بیابند.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG