لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، روز سه شنبه ۶ مهر به همراه ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا، و ژنرال فرانک مکنزی، رئیس ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، با حضور در کمیته نیروهای مسلح سنای ایالات متحده به پرسشهای سناتورها درباره مسائل مربوط به خروج آمریکا از افغانستان پاسخ داد.
آقای آستین طی سخنان آغازین خود در سنای آمریکا، از عملیات خروج از افغانستان دفاع کرد و گفت دلیل این که آمریکا توانست این عملیات را «با سرعت بالا» انجام دهد، این بود که از پیش برای انجام چنین طرحی در صورت ضرورت، برنامهریزی کرده بود و از فصل بهار، برای خروج غیرنظامیان طرحریزی شده بود.
آقای آستین روز سه شنبه ۶ مهر ماه خطاب به گروهی از سناتورها گفت نیروهای مسلح آمریکا در طول جنگ، در زمان کاهش نیروها، و در دوران خروج از افغانستان، فوق العاده ماهرانه و حرفهای عمل کردند.
او گفت در طول طولانی ترین جنگ آمریکا، ۲۴۶۱ نفر از آمریکاییها جان خود را از دست دادند و بیش از ۲۰ هزار نفر دیگر هم مجروح شدند که برخی از این آسیبها درونی است و قابل مشاهده نیست.
لوید آستین با تاکید بر این که آمریکا برای انجام عملیات خروج از افغانستان آماده بود، گفت، دو روز اول عملیات «دشوار» بود و همه صحنههای فرودگاه کابل را به یاد دارند «اما ظرف ۴۸ ساعت» نیروهای آمریکایی نظم را برقرار کردند.
وزیر دفاع آمریکا گفت، برای خروج ۷۰ هزار تا ۸۰ هزار نفر از افغانستان برنامه ریزی شده بود، اما آمریکا بیش از ۱۲۴ هزار نفر را توانست خارج کند.
او گفت: «ما برای خروج ۵ هزار تا ۹ هزار نفر در روز برنامه ریزی کرده بودیم. به طور میانگین [نیروها] روزانه کمی بیش از ۷ هزار نفر را خارج کردند.»
لوید آستین گفت، هواپیماهای نظامی آمریکا بیش از ۳۸۷ سورتی پرواز انجام دادند که به طور میانگین نزدیک به ۲۳ سورتی در روز است و در اوج عملیات هر ۴۵ دقیقه یک هواپیما به پرواز در می آمد و این پروازها حتی یک روز هم برای تعمیرات، سوخت، و یا مشکلات لجستیک متوقف نشد.
وزیر دفاع آمریکا به سناتورها گفت این «بزرگترین» عملیات تخلیه هوایی در تاریخ آمریکا بود که تنها در ۱۷ روز انجام شد.
آقای آستین ضمن اذعان به بینقص نبودن این عملیات، گفت نیروها آن چنان سریع افراد زیادی را از کابل خارج کردند که در مرحله میانی عملیات، مشکلات در خصوص ظرفیت و بررسی سوابق افراد در پایگاههای بیرون از افغانستان پیش آمد.
وزیر دفاع آمریکا در بخش دیگری از نطق ابتدایی خود خطاب به سناتورها گفت که ایالات متحده هنوز برای خارج کردن شهروندان باقیمانده آمریکایی در افغانستان تلاش می کند.
او گفت آمریکا تمامی افغانستانیهایی را که به سبب همکاری با آمریکا مشمول برنامه «ویزای ویژه مهاجرت» هستند از افغانستان خارج نکرده است و «ما این مسئله را جدی میگیریم.»
وزیر دفاع آمریکا گفت سازمانهای مختلف دولت آمریکا برای تسهیل خروج آنها به فعالیت ادامه می دهند و حتی با این که ارتش آمریکا در افغانستان حضور ندارد «آن بخش از ماموریت ما پایان نیافته است.»
وزیر دفاع آمریکا همچنین در مورد حفظ پایگاه هوایی بگرام که شماری از منتقدان عملیات خروج به آن اشاره کردهاند گفت حفظ آن پایگاه نیازمند آن بود که تا ۵ هزار نیروی آمریکایی صرفا برای آنکه آن پایگاه عملیاتی شود و از آن دفاع کنند، جانشان به خطر افتد و آن پایگاه به ماموریت محول شده - یعنی محافظت از سفارت که در فاصله حدودا ۵۰ کیلومتری قرار داشت - کمک چندانی نمیکرد.
وزیر دفاع آمریکا در سخنان خود با اشاره به تلاشهای گسترده گذشته آمریکا برای ایجاد و تقویت نهادهای دولتی در افغانستان گفت: «ما به تشکیل دولت کمک کردیم. اما نتوانستیم یک ملت را ایجاد کنیم.»
او گفت: «این حقیقت که ارتش افغانستان، که ما و شرکایمان آموزش دادیم، به راحتی ذوب شد و از بین رفت و در بسیاری از موارد حتی یک گلوله هم شلیک نکرد، همه ما را شگفتزده کرد. بیان این موضوع به هر شکل دیگری صادقانه نیست.»
وزیر دفاع همچنین به کشته شدن ۱۳ نیروی آمریکایی و دهها افغان در جریان یک حمله تروریستی و همچنین کشته شدن چند شهروند افغان که سعی داشتند از هواپیماها بالا بروند و همچنین کشته شدن نزدیک به ۱۰ شهروند بیگناه در یک حمله پهپادی آمریکا اشاره کرد و آنها را «غم انگیز» خواند.
جلسه حضور وزیر دفاع و فرماندهان ارشد نظامی آمریکا در کمیته نیروهای مسلح سنا به صورت زنده و با ترجمه همزمان از سایت، فیسبوک، یوتیوب، و تلویزیون صدای آمریکا پخش شد.
پیشتر نیز آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا روز سهشنبه ۲۳ شهریور در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا حاضر شد و از عملیات خروج دفاع کرد. او گفت: تخلیه نیروها از افغانستان در بدترین شرایط قابل تصور، کاری فوق العاده بود. سربازان ما جان خود را فدا کردند تا زندگی دیگران ادامه پیدا کند.
بسیاری از قانونگذاران آمریکایی از دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا به خاطر نحوه مدیریت خروج از افغانستان به شدت انتقاد کردهاند.
کوین مککارتی رهبر اقلیت جمهوریخواهان مجلس نمایندگان ساعتی پس از اعلام خبر خروج کامل نیروهای نظامی آمریکایی از افغانستان در کنار گروهی از نمایندگان جمهوریخواه که در افغانستان خدمت کردهاند اعلام کرد دولت جو بایدن باید پاسخگو باشد.