مخالفان معمر قذافی، رهبر لیبی که در شرق این کشور مستقر هستند، پس از آن که روز شنبه با پشتیبانی هوایی نیروهای غربی توانستند دو شهر را از کنترل نیروهای دولتی خارج سازند، امروز یکشنبه نیز به پیشروی در غرب کشور ادامه دادند.
نیروهای مخالفان روز یکشنبه به شهر العقیله دست یافتند و به پیشروی به سوی شهر کلیدی و نفت خیز راس لانوف در شرق ادامه دادند. یک روز قبل آنها کنترل بندر نفت خیز بریقه و شهر اجدابیا را باز پس گرفتند. نیروهای وابسته به سرهنگ قذافی کنترل این دو شهر را هفته گذشته از مخالفان گرفته بودند.
برخی از نیروهای مخالفان به خبرگزاری های غربی گفتند که آنان همچنین راس لانوف و بن جواد را نیز بازپس گرفته اند. این دو شهر دورترین نقاط در غرب لیبی هستند که پیش از عملیات نیروهای قذافی به دست نیروهای مخالف افتاده بود. ادعای اخیر این نیروها به تنهایی و به شکل مستقل قابل اتکا نیست.
از سوی دیگر، نیروهای نظامی فرانسوی می گویند هواپیماهای این کشور پنج هواپیمای دولتی لیبی و دو هلیکوپتر را در شهر مصراته در غرب لیبی نابود کرده است. جت های نیروهای ائتلاف همچنین حملاتی را در نزدیکی شهر طرابلس، پایتخت لیبی و مقر معمر قذافی ترتیب داده اند.
نیروهای ائتلاف غربی از تاریخ ۱۹ مارس، برای اجرای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد که خواستار به کار گیری هرگونه امکانی در حمایت از غیرنظامیان لیبی در مقابل حملات قذافی شده بود، حملات هوایی و موشکی را علیه مواضع دولتی لیبی آغاز کردند.
این حملات هوایی موجب شد تا نیروهای مخالف دولتی در لیبی بتوانند توان تضعیف شده در مقابل حملات نیروهای دولتی را باز بدست آورند.
روز شنبه مقامها ی لیبیائی از تلاش درحل بحران از راه های دیپلماتیک خبر دادند اما تا کنون گزارشی از پیشرفت دراین زمینه منتشر نشده است.
یک هیأت نمایندگی معمر قذافی روز جمعه گفت دولت او آماده اجرای طرح «نقشه راه» پیشنهاد شده از سوی اتحادیه آفریقا برای حل درگیری ها است.
مقامات دولتی لیبی روز جمعه در آدیس آبابا، پایتخت اتیوپی، با نمایندگان پنج کشور اتحادیه آفریقا ملاقات کردند. نمایندگان اتحادیه آفریقا خواستار آتش بس در لیبی و پایان حملات هوایی و محاصره دریایی نیروهای ائتلاف در لیبی شد.
روز شنبه ایالات متحده آمریکا از تلاش های اتحادیه آفریقا برای حل بحران لیبی و برگزاری کنفرانس قدرت های جهان در آدیس آبابا ستایش کرد. یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت نقش اتحادیه آفریقا در حل بحران لیبی، کلیدی است.
کنفرانس آدیس آبابا خواستار انتقال دمکراتیک در لیبی تا برگزاری انتخابات در این کشور شد. مقامات دولتی لیبی از شرکت در این کنفرانس منع شدند و یک گروه مخالف لیبی نیز نتوانست در آن شرکت کند.
حمایت مقامات دولت اوباما از تصمیم گیری درباره لیبی
اعضای مطرح دولت باراک اوباما از دخالت آمریکا در لیبی دفاع کرده و گفتند واشنگتن برای توقف یک بحران انسانی و در مقابل بی ثباتی در مصر و تونس اقدام کرد.
هیلاری کلینتون وزیر خارجه و رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا روز یکشنبه با حضور در چند برنامه تلویزیونی از تصمیم دولت ایالات متحده برای رهبری نیروهای ائتلاف و تثبیت منطقه پرواز ممنوع در لیبی دفاع کردند.
منتقدان و مخالفان سیاسی در آمریکا گفته اند که باراک اوباما نباید بدون مشورت با کنگره درباره لیبی تصمیم گیری می کرد.
اما خانم کلینتون و آقای گیتس هر دو تاکید کرده اند که اقدامات نیروهای ائتلاف در جهت توقف کشتار مردمی بود که با معمر قذافی رهبر لیبی مخالف بودند. آنان همچنین به تهدید های قذافی اشاره کردند که گفته بود برای مجازات مخالفانش خانه به خانه آنان را جست و جو خواهد کرد.
رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا گفت قیام مردمی لیبی «یک منفعت ملی برای آمریکا نبود» اما تاثیر آن بر منطقه حکم کرد که آمریکا در آن دخالت کند.
باراک اوباما قرار است روز دوشنبه برای ادای توضیح درباره تصمیم آمریکا در قبال لیبی، خطاب به مردم کشورش سخنرانی کند.