تحلیلگران انتصاب مجدد ژوزف عون، فرمانده ارتش لبنان، را به عنوان عامل تثبیت کنندهای تلقی میکنند که نقشش برای حفظ آرامش نسبی لبنان در زمان درگیریهای مرزی با اسرائیل میتواند کلیدی باشد.
بنا بر گزارشی که بخش انگلیسی صدای آمریکا روز ۷ دی منتشر کرد، مشخص نیست که آیا او میتواند لبنان را از درگیری با اسرائیل دور نگه دارد و از حضور فزاینده حماس در این کشور جلوگیری کند.
پارلمان لبنان روز ۲۴ آذر به تمدید دوره تصدی ژوزف عون به عنوان فرمانده ارتش لبنان رای داد. ناظران میگویند این اقدام مانع از بروز بحران در تعیین نقش رهبری ارتش در کشور شد.
لبنان هنوز رئیس جمهوری ندارد و وزارتخانهها با سرپرستهای موقت اداره میشوند؛ چرا که جناحهای سیاسی فرقهگرا نتوانستهاند از زمان پایان دوره ریاست جمهوری میشل عون در سال گذشته بر سر نامزدی مقام ریاست جمهوری به توافق دست یابند.
درگیریهای شبهنظامیان شیعه حزبالله مورد حمایت جمهوری اسلامی در مرز با اسرائیل که آن را حتی قدرتمندتر از ارتش لبنان توصیف میکنند، بالا گرفته است. گفته میشود که حزب الله که به خوبی آموزش دیده است حدود ۱۵۰ هزار موشک دارد.
روز چهارشنبه ۶ دی مرز دو کشور پس از کشته شدن یکی از اعضای حزب الله و دو نفر دیگر که گفته میشود از سوی اسرائیل صورت گرفت، شاهد تبادل آتش سنگین بود.
بنی گانتز، یکی از اعضای کابینه جنگی اسرائیل، در هشداری جدی به حزبالله گفت: «اگر دنیا و دولت لبنان برای جلوگیری از حملات به ساکنان شمالی اسرائیل و دور کردن حزبالله از مرز اقدامی نکنند، ارتش اسرائیل این کار را انجام خواهد داد.»
دانیا کولیلات خطیب، تحلیلگر لبنانی، به صدای آمریکا گفت که از نظر او اسرائیل میخواهد ببیند که آیا تنش با لبنان تشدید میشود یا خیر. خطیب، رئیس مرکز تحقیقات همکاری و برقراری صلح در بیروت، نیز به صدای آمریکا گفت که ژوزف عون در موقعیت دشواری قرار دارد.
او گفت: «آیا ارتش میتواند از جنگ جلوگیری کند؟ نمیتواند. اما جامعه بینالمللی اعتماد دارد که بهتر از آن است که کسی در فرماندهی ارتش نباشد.» او در ادامه گفت: «ارتش تا همین حالا هم توانسته است جناحهای فلسطینی را که میخواهند به اسرائیل حمله کنند محدود کند. ارتش میخواهد به نوعی یک حایل ایجاد کند.»
صدای آمریکا در این گزارش، همچنین گفت ماها یحیی، رئیس مرکز خاورمیانه کارنگی در بیروت، در یک سمینار آنلاین به نگرانیها در مورد ورود احتمالی اعضای حماس به لبنان پس از جنگ و فعالیتهای نظامی فلسطینیها در لبنان اشاره کرد.
او گفت: «این تأثیر چشمگیری در صحنه سیاسی لبنان خواهد داشت. اخیراً ما شاهد فراخوانهای بیشتری برای جذب جوانان فلسطینی در خاک لبنان بودهایم. این موضوع نگرانی قابلتوجهی را در میان طیف وسیعی از لبنانیها ایجاد کرده است.»