در نشست سالانه سازمان امنیت و همکاری اروپا در مالت، روز پنجشنبه ۱۵ آذر، کشورهای غربی از جمله ایالات متحده به شدت از سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، به دلیل جنگ در اوکراین انتقاد کردند.
این نشست که قرار بود به تصویب توافقنامههایی در زمینههایی چون تعیین مقامات ارشد نهادهای امنیتی و حقوق بشری اروپا بپردازد، به صحنه انتقاد از روسیه به دلیل نقض حقوق بشر و هنجارهای بینالمللی تبدیل شد.
رادوسلاو سیکورسکی، وزیر امور خارجه لهستان، با لحنی تند خطاب به هیئت روسیه گفت: «ما فریب دروغهای شما را نمیخوریم. میدانیم که شما در تلاش برای بازسازی امپراتوری روسیه هستید، و اجازه چنین کاری را به شما نمیدهیم.»
آندری سیبیها، وزیر امور خارجه اوکراین، نیز در سخنانی اعلام کرد که اوکراین به مبارزه برای حق موجودیت خود ادامه خواهد داد و افزود: «جنایتکار جنگی روسیه باید بداند که عدالت پیروز خواهد شد و اوکراین حق خود را به دست خواهد آورد.»
هنگام سخنرانی لاوروف، نمایندگان اوکراین، لهستان، و دیگر کشورهای غربی جلسه را ترک کردند. در پاسخ، لاوروف نیز در زمان سخنرانی آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، حضور نداشت.
این نخستین سفر لاوروف به یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا از زمان تهاجم روسیه به اوکراین در اسفند ۱۴۰۰ بود. بلینکن در سخنان خود اظهار داشت: «متأسفم که آقای لاوروف اتاق را ترک کرد. ما با ادب به سخنان او گوش دادیم، اما او چنین احترامی نشان نداد. البته، همکار روس ما در غرق کردن مخاطبان در دریایی از اطلاعات نادرست بسیار ماهر است.»
در این نشست، قدرتهای غربی بار دیگر حمایت خود از اوکراین را اعلام کردند، در حالی که روسیه نیز انتقادات خود از سازمان امنیت و همکاری اروپا را تکرار کرد. لاوروف پیشتر این سازمان را به «تبدیل شدن به ضمیمهای برای ناتو و اتحادیه اروپا» متهم کرده بود.
نشست وزرای خارجه و سایر مقامات از ۵۷ کشور شرکتکننده تحت تأثیر بازگشت احتمالی دونالد ترامپ به کاخ سفید قرار داشت. برخی از مشاوران ترامپ پیشنهاداتی برای پایان دادن به جنگ ارائه کردهاند که شامل واگذاری بخشهایی از اوکراین به روسیه میشود.
در این میان، توافقی برای تعیین مقامات ارشد سازمان امنیت و همکاری اروپا حاصل شد. فریدون سینیرلیاوغلو، وزیر امور خارجه پیشین ترکیه، به عنوان دبیرکل جدید این سازمان انتخاب شد.
ریاست دورهای سال آینده سازمان به فنلاند سپرده خواهد شد. این کشور در پنجاهمین سالگرد تصویب «قانون نهایی هلسینکی»، که پایهگذار این سازمان بود، هدایت نشستها را بر عهده خواهد داشت.
به گفته دیپلماتها، تنشهای منطقهای، از جمله درگیری میان ارمنستان و آذربایجان در قرهباغ کوهستانی، بر تصمیمگیریهای سازمان سایه انداخته و بودجه سالانه آن را مسدود کرده است. در سالهای اخیر، روسیه نیز از حق وتوی خود برای جلوگیری از پیشبرد تصمیمات این سازمان استفاده کرده است.