در حالی که خاموشیهای گسترده در تهران و چند شهر ایران به دلیل کاهش توان تولید برق در نیروگاهها ادامه دارد و سوزاندن مازوت به جای گاز طبیعی در نیروگاهها نیز مشکلات بسیاری برای سلامتی شهروندان ایجاد کرده است، بعضی مقامهای وزارت نیرو از توان این وزارتخانه برای صدور برق به دیگر کشورها خبر میدهند.
به گزارش خبرگزاریهای داخلی ایران، مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق حرارتی روز یکشنبه ۱۲ بهمن در مراسم بهرهبرداری از یک واحد جدید در نیروگاه شیروان در شمال شرق ایران گفت که اکنون امکان صدور برق به کشورهای افغانستان، ترکیه، پاکستان، و عراق فراهم شده است.
این سخنان در حالی است که نیروگاههای برق تهران، اصفهان، و چند شهر دیگر ایران به دلایلی از جمله کمبود سوخت گاز طبیعی، از سوخت مازوت استفاده کردهاند و این امر موجب آلودگی شدید هوا در تهران و اصفهان شده است.
در پی انتقاد از این اقدام، رئیس سازمان محیط زیست اعلام کرد که بهتر است شهروندان نبود برق را تحمل کنند تا هوای آلوده را. از این رو، در یک ماه گذشته برق مناطق مختلف تهران بارها قطع شد و این روند ادامه یافت تا جایی که کارشناسان و برخی رسانهها نسبت به تاریکی شدید بزرگراههای پایتخت و تاثیر آن بر افزایش تصادفات و وقوع جرم هشدار دادند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی خاموشیهای اخیر در تهران را خطای سیاستگذاری در نحوه مدیریت و تامین انرژی خانگی و صنعتی دانسته که چند تهدید بزرگ را متوجه پایتخت کرده است. بر اساس این گزارش، «ناتوانی در تنظیم بازار انرژی در فصل سرد سال» باعث شده تا شهروندان از حق خود، که روشنایی شبانه بزرگراهها و معابر است، محروم شوند.
یکی از صاحبان صنایع و تولیدکنندگان سرشناس ایران نیز در یادداشتی در این روزنامه، قطعی پی در پی برق را موجب خسارت سنگین به صاحبان صنایع دانست. او با بیان این که روزی دو تا سه ساعت برق واحدهای تولیدی قطع میشود، محاسبه کرد که این قطعی برق روزانه ۵۲۲ میلیارد و ۲۴۰ میلیون تومان به صنایع ایران زیان وارد میکند.
از سوی دیگر، همزمان با افزایش انتقادها نسبت به استفاده از سوخت مازوت در نیروگاهها که موجب آلودگی شدید هوا شد، و انتشار گزارش های قطع برق در مناطق مختلف، اخباری نیز از تاثیر فعالیتهای استخراج بیت کوین بر بالا رفتن شدید برق منتشر شد. گزارشها حاکی از آن بود که یکی از نهادهای نظامی برای استخراج بیت کوین توسط یک شرکت چینی در استان کرمان همکاری می کند و وزارت نیرو نیز مجوزهایی برای این منظور در مناطق دیگر صادر کرده است.
حال با وجود این مشکلات، وزارت نیرو از آمادگی برای صدور برق به چهار کشور همسایه ایران سخن گفته است.