صدای آمریکا - جهان در دوران پسا کرونا با شرایط خاصی مواجه است، و مواردی چون عدم اطمینان اقتصادی، محدودیتهای مسافرتی، و اختلاف بر سر واکسن، فرصتهای جدیدی را برای ارمنستان، کشور کوچکی در منطقه قفقاز جنوبی، پدید آورده است.
در دهههای گذشته، این کشور بخش قابل توجهی از درآمد خود را از گردشگری و خدمات مرتبط با آن کسب کرده است.
اما همهگیری ویروس کرونا و جنگ ۴۴ روزه با جمهوری آذربایجان این درآمد را به طرز چشمگیری کاهش داد، و این کشور دشوارترین سال اقتصادی خود در قرن ۲۱ را تجربه کرد.
اما ارمنستان در روزهای اخیر روش جدیدی را برای جذب گردشگران خارجی کشف کرده و آن، «گردشگری واکسن کرونا» است.
واکسن کرونا به وفور در ارمنستان وجود دارد، ولی اکثریت شهروندان این کشور علاقهای به آن نشان نمیدهند و از واکسیناسیون خودداری میکنند. در عوض بسیاری از شهروندان ایران که بختی برای دریافت واکسن در کشور خود ندارند، برای تزریق رایگان واکسن آسترازنکا به ارمنستان سفر میکنند.
صفهای طولانی ایرانیان در مقابل مراکز واکسیناسیون در ارمنستان نشان میدهد که این امر از محبوبیت زیادی در میان ایرانیها برخوردار است.
دکتر پطروسیان در یکی از این مراکز میگوید: «این یک رویکرد بشردوستانه است. این افراد برای واکسیناسیون راهی طولانی را طی کردهاند، بنابراین باید این فرصت را به آنها بدهیم. همچنین ما پزشک هستیم و وظیفه ما کمک به انسانها از هر ملیت، رنگ، و نژادی است.»
دکتر پطروسیان میگوید، ارمنستان یکی از کشورهایی است که هزینه مالی اتحاد واکسن «کوواکس» خود را تأمین میکند، به این معنی که هزینه این واکسنها را مردم این کشور پرداخت میکنند.
به همین دلیل ارمنستان میتواند توزیع واکسنهای خریداری شده خود را به صورت مستقل مدیریت کند. با این حال مردم به مشکلاتی هم که در فرآیند توزیع وجود دارد، اشاره میکنند.
ارمنستان پس از رکود طولانی صنعت گردشگری خود به دلیل همهگیری ویروس کرونا، با انبوهی از توریستهایی مواجه شد که مشتری سرویسها و خدمات مسافرتی، هتل، و واکسن بودند؛ ولی عدم وجود قوانین دولتی یا خصوصی منسجم در این زمینه، مشکلات زیادی را پدید آورده است و بسیاری از خارجیها باید ساعتها زیر آفتاب داغ در صفهای طولانی تزریق واکسن منتظر شوند.
البته دولت ارمنستان اخیرا فقط به گردشگرانی که حداقل ده روز در این کشور اقامت کنند واکسن رایگان تزریق میکنند، و به صاحبان مشاغل نیز قول داده است که برای تأمین منافع تجاری آنها بیشتر تلاش کنند.
در همین حال بسیاری از مردم ارمنستان بر این باورند که ارائه واکسن به گردشگران خارجی نه تنها عملی انسانی است، بلکه برای ارمنستان نیز مفید است و باعث رونق کسب و کار و اقتصاد در این کشور خواهد شد. به گفته آنها حالا که «بسیاری از مردم ارمنستان از دریافت واکسن خودداری میکنند» تزریق واکسن به شهروندان خارجی از خراب شدن و هدر رفتن واکسنها جلوگیری میکند و این به نفع همه خواهد بود.
با این حال وزارت بهداشت ارمنستان گفته است که شهروندان این کشور که تمایل به دریافت واکسن کرونا دارند، از اولویت برخوردارند و نباید در صفهای طولانی بایستند. با این حال مشخص نیست چه تعداد از حدود ۱۱۶ هزار نفری که در این کشور واکسینه شدهاند، گردشگران خارجی هستند.
پیش از سرازیر شدن شهروندان خارجی به ارمنستان، مقامات این کشور گفته بودند که بین سه تا پنج درصد افراد واکسینه شده، گردشگرانی بودند که به ارمنستان سفر کردند.
هرچند که آمار دقیق هنوز مشخص نیست، ولی براساس برخی ارزیابیها حداقل ده هزار ایرانی فقط در هفته گذشته برای دریافت واکسن رایگان کرونا وارد ارمنستان شدند. براساس آمار موجود، ایران با نزدیک به ۳.۵ میلیون مبتلا به ویروس کرونا، و به نزدیک به ۱۰۰ هزار کشته، سیزدهمین کشور پرتلفات جهان است.
واهه هاکوپیان، معاون دبیرکل وزارت بهداشت ارمنستان، پیشتر در پاسخ به سارا دهقان، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، گفته بود: «پویندگی اجتماعی برای تشویق مردم به واکسیناسیون اهمیت زیادی دارد و وزارت بهداشت ارمنستان تصمیم گرفته است تا در این چهارچوب، به توریستها واکسن تزریق کند تا این تغییر رفتار اجتماعی را ترویج کند.»
آقای هاکوپیان همچنین با اشاره به افزایش تقاضا برای واکسن میان دیپلماتهایی که در ارمنستان فعالیت میکنند، گفت تزریق واکسن به خارجیها، در جذب مردم به واکسیناسیون تاثیر مثبتی داشته است.