لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۰۸

ناامیدی شورشیان کرد از اصلاحات ترکیه


شبه نظامیان کرد ادعا می کنند اصلاحات سیاسی ترکیه که به هدف ارتقای دموکراسی در این کشور اعمال می شوند، مسائل اقوام کرد و شکایت های آن ها را مدنظر نداشته است. کردهای ترکیه به همین دلیل به ضرورت ادامه آتش بس با دولت آنکارا فکر می کنند.

رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه هفته گذشته وعده داد رعایت حقوق اقوام کرد کشور را توسعه دهد. به نظر می رسد این وعده بخشی از روند صلح شکننده با «حزب کارگران کردستان» (پ ک ک) این کشور باشد که در ماه مارس آتش بس اعلام کردند.

رهبری «حزب کارگران کردستان» روز پنج شنبه (۱۰ اکتبر) با انتشار بیانیه ای روی تارنمای فرات - که نزدیک به شورشیان کرد شمارده می شود - نوشته است «این بسته نیروهای دموکراتیک، به ویژه کردها را ناامید کرده است. تردیدی نیست که این بسته درخواست های اقوام کرد را مدنظر نداشته است».
در این بیانیه آمده است «احتمال ادامه آتش بس و شروط آن و مسیر و شیوه ادامه آن به رفتار دولت و کشور ترکیه در روزهای آتی بستگی دارد».

انتظار برای واکنش اوجالان
انتظار می رود که «حزب کارگران کردستان» منتظر واکنش عبدالله اوجالان، رهبر زندانی این گروه باشد. او قرار است روز ۱۵ اکتبر بیانیه ای صادر کند. اوجالان برای برقراری آتش بس با دولت ترکیه مذاکره کرد و به هواداران مسلح خود دستور داد تا از ترکیه عقب نشینی کنند.

برادر آقای اوجالان پس از دیدار هفته جاری خود با این رهبر زندانی به خبرنگاران گفت او به زودی بیانیه ای صادر خواهد کرد.
عبدالله اوجالان از سال ۱۹۹۹ تاکنون زندانی بوده است.

اردوغان «حزب کارگران کردستان» را به خلف وعده برای عقب نشینی نیروهای حزب از خاک ترکیه متهم کرده است. او همچنین ادعا کرده است که بسته اصلاحات کشور بخشی از مذاکرات صلح با کردها محسوب نمی شود و بیشتر به هدف توسعه دموکراسی در سراسر ترکیه تنظیم شده است.

اختصاص بودجه به آموزش به زبان کردی و پیشنهادهایی برای افزایش سهم رای نمایندگان احزاب کرد در پارلمان ترکیه از جمله اصلاحات نخست وزیر ترکیه بوده اند.

اما در بسته اصلاحات آقای اردوغان به ضمانت هایی که در مورد فرهنگ و هویت اقوام کرد، خودمختاری بیشتر و آموزش به زبان مادری که در قانون اساسی کشور منظور شده اند، اشاره ای نشده است. «حزب کارگران کردستان» در بیانیه خود این موارد را «تقاضای مسلم مردم کرد» خوانده است.

ایالات متحده، ترکیه و اتحادیه اروپا «حزب کارگران کردستان» را یک سازمان تروریستی می دانند.

«حزب کارگران کردستان» برای به دست آوردن خودمختاری یک جنگ ۲۹ ساله به راه انداخته است، کارزاری که تا به حال جان بیش از ۴۰ هزار نفر را را گرفته است و بیشتر قربانیان آن کرد بوده اند .

تلاش برای مذاکره صلح با اوجالان بهترین شانس ترکیه برای پایان دادن به این درگیری است. درگیری های دولت ترکیه با کردهای کشور لکه تیره ای بر وضعیت حقوق بشر این کشور به جای گذاشته و نامزدی این کشور برای عضویت در اتحادیه اروپا را به تعویق انداخته و رشد اقتصادی ترکیه را تضعیف کرده است.

پارلمان ترکیه روز پنج شنبه برای ششمین بار طرحی را تمدید کرد که براساس آن نیروهای مسلح ترکیه می توانند برای حمله به نیروهای «حزب کارگران کردستان» وارد خاک عراق شوند. «حزب کارگران کردستان» در کوهستان های دورافتاده عراق در مرز با ترکیه پایگاه دارد.
XS
SM
MD
LG