لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۱۳

گزارش: نخستين فستيوال فيلم های کردی در نيويورک به پايان رسيد


گزارش: نخستين فستيوال فيلم های کردی در نيويورک به پايان رسيد
گزارش: نخستين فستيوال فيلم های کردی در نيويورک به پايان رسيد

تم اصلی بيشتر فيلم هايی که برای نمايش در فستيوال فيلم های کردی نيويورک انتخاب شده بود دررابطه با دوری کردتباران از يکديگر و از فرهنگ و زبان مادری است که عاشقانه آن را دوست می دارند

برگزارکنندگان اين نخستين جشنواره فيلم های کردی در ايالات متحده آمريکا آن را فستيوال «سينمای فرا مرزی» می خوانند. فيلم های منتخب اين جشنواره به مدت ۵ روز در دانشگاه نيويورک به نمايش گذاشته شد. تمرکز اين فيلم ها بر روی مردمانی بود که به صورت گسترده ای در اغلب کشورهای جهان از مناطق سنتی کردنشين کشورهای خاورميانه گرفته تا اروپا و آمريکای شمالی سکونت دارند و برخی اوقات در سخت ترين شرايط و محدوده ها هنوز هم ارتباط خود را با يکديگر از طريق يک زبان و فرهنگ مشترک حفظ می کنند.

بنا بر گفته سالی ابرهارت، مدير جشنواره فيلم های کردی نيويورک، اين کوشش برای هم بستگی، در فيلم هايی که در اين جشنواره به نمايش در آمد به خوبی مشاهده می شود. او می گويد برگزار کنندگان، فيلم های بی شماری از درخواست کنندگان شرکت در اين جشنواره دريافت کردند اما فقط می بايست در نهايت ٩ فيلم بلند داستانی و ١٠ فيلم مستند را انتخاب کنند: «اين انتخاب بسيارمشکل بود. ما مجبورشديم که خودمان را محدود کنيم به تازه ترين فيلم ها وفيلم هايی که در چند سال گذشته ساخته شده اند. با اين حال تعداد فيلم های موجود برای تماشا به طورسرسام آوری زياد بود. من فقط می توانم بگويم که تعداد فيلم های برجسته کردی بسيار است.»

فيلم «يول» که درسال ١٩٨٢ برنده جايزه نخل طلایی يا جايزه اول جشنواره سينمايی کن شد، يکی از فيلم هايی بود که در جشنواره نيويورک به نمايش گذاشته شد. دليل نمايش اين فيلم قديمی، کوششی بود برای به نمايش گذاشتن تاريخچه غنی فيلم های کردی. فيلم يول که توسط «ايلماز گونی» فقيد نوشته و کارگردانی شده بود ماجرای ۵ زندانی کرد تبار در زندان های ترکيه بود. گونی که خود يکی از اين زندانيان بود با ارسال نوشته های خود برای يکی از همکارانش، سريف گورن، به طور محرمانه از داخل زندان به خارج، اين داستان را بازگو کرده است. سريف گورن برمبنای اين يادداشت ها فيلم يول را ساخته و فيلمبرداری کرده است.

ابرهارت می گويد برگزار کنندگان، تمام فيلم هايی را که از اغلب مناطق کردنشين جهان برای آنان ارسال شده بود تماشا کردند. فرهنگ کردتباران جهان دائماً مورد تهديد و درمعرض خطر نابودی از طريق تعيين مرزهای تازه، جنگ و سرکوب وحتی پراکندگی گسترده اين مردمان قراردارد. کردستان، منطقه ای است که در ميان مرزهای ترکيه، سوريه، عراق، ايران و ارمنستان قرار دارد. اما امروزه بسياری از کردتباران درکشورهای ديگر جهان نيز سکونت دارند.

تم اصلی بيشتر فيلم هايی که برای نمايش در فستيوال فيلم های کردی نيويورک انتخاب شده بود دررابطه با دوری کردتباران از يکديگر و از فرهنگ و زبان مادری است که عاشقانه آن را دوست می دارند. برای مثال فيلم «باوکی» به کارگردانی «حشام زمان» درباره يک پدر کرد و پسر جوان اوست که از نروژ اخراج شده اند. تنها اميد اين دو، يک سفر دور و دراز ديگر و پناهنده شدن به يک کشورديگر است. اما پدر هنگام دستگيری توسط مقامات مرزی اين کشورتازه تصميم می گيرد هرگونه ارتباطی با پسرخودرا انکار کند تا به اين صورت فرزند او بتواند از زندگی بهتری برخوردارشود.

ابرهارت می گويد: «به نظرمی رسد تم مرزها دراغلب اين فيلم ها وجود دارد. هم چنين مسئله جدايی بين خود کردتبارها آن هم به خاطر مرزهايی که بدون خواست آنان مناطق کردنشين را از هم جدا می سازد. مرزهايی تعيين شده که آنان مجبوربه قبول آن شده اند.»

فيلم «ماه نيمه» ساخته بهمن قبادی يکی از فيلم هايی است که به خوبی مسئله مرزها در آن مطرح شده است. فيلم داستان يک گروه نوازنده کرد تبار ايرانی است که به عراق می روند تا پايان حکومت صدام حسين و آغاز دوران تازه ای از ظهورموسيقی کردی در اين کشوررا جشن بگيرند. فيلم نمايش دهنده سفرپرمشقت ورنج آوراعضای اين گروه است که می کوشند از بخشی از منطقه بومی و محل زادگاه طبيعی خود به بخش ديگری که دراصل به آن ها تعلق دارد بروند.»

ابرهارت درمورد فيلم های ديگری که دررابطه با نژادپرستی عليه کردها، سرکوب آنان و ممنوعيت فرهنگ و زبان اين مردم درممالک مختلف خاورميانه ساخته شده است در فستيوال می گويد: «فيلم زنان دنگبژ که تماما توسط زنان نوشته، کارگردانی و فيلمبرداری شده است، نمايشگر شرايط زندگی اين رامشگران سنتی است. فيلم داستان زندگی چند تن از اين زنان را دنبال می کند که روايتگر داستان های باستانی کردی از طريق خواندن ترانه هايی غمگين و قديمی اند. بسياری از اين زنان به خاطر انتخاب راه موسيقی، مجبور به ترک خانه و خانواده خود شده اند.»

گزارش: نخستين فستيوال فيلم های کردی در نيويورک به پايان رسيد
گزارش: نخستين فستيوال فيلم های کردی در نيويورک به پايان رسيد

فستيوال فيلم های کردی نيويورک با فيلم کردی- ارمنی «ودکای ليمويی» داستان مرد زن مرده ای که بر سرمزار همسرش با زن بيوه و جوان تازه ای آشنا می شود به پايان رسيد. هم چنين فيلمسازان حاضر در جشنواره در يک کارگاه گفتگو درباره کردستان عراق تحت حکومت صدام حسين شرکت کردند و جريان نسل کشی حلبچه که در سال ١٩٨٨ به دستور اين رهبرعراقی درمناطق کردنشين انجام شد را با تماشاگران مورد بحث و بررسی قراردادند.

XS
SM
MD
LG