لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۳

در برابر ۲۸ سینمای تعطیل شده پس از انقلاب در خوزستان یک سینما گشایش یافت


سینما تاج آبادان با قدمتی نزدیک به صد سال یکی از قدیمی ترین تالارهای فیلم در ایران است که هنوز برپا مانده
سینما تاج آبادان با قدمتی نزدیک به صد سال یکی از قدیمی ترین تالارهای فیلم در ایران است که هنوز برپا مانده

خبرگزاریها گزارش کرده اند: نخستین سینمای بعد از انقلاب در امیدیه خوزستان به بهره برداری رسید.

در آیین گشایش نخستین سالن سینمای بعداز انقلاب در امیدیه و نخستین سالن سینمای پس از انقلاب در خوزستان که توسط شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری به بهره برداری رسیده سیدعبدالله موسوی، مدیرعامل این شرکت گفت: « توجه به زیر ساختهای فرهنگی به خصوص در شهرهای کوچک و کمتر توسعه یافته یکی از آرمانهای بزرگ امام است و خوشبختانه با گذشت بیش از ۳۰ سال از انقلاب اکنون این آرمان در حال تحقق است.»

مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری افزود: «با بهره برداری از نخستین سینمای بعد از انقلاب در این شهرستان، جوانان منطقه می توانند فیلم های روز سینمایی را با آخرین تکنولوژی روز مشاهده کنند».

شرکت بهره بردارى نفت و گاز آغاجارى با مرکزیت شهرستان امیدیه با تولید بخش عظیمی از نفت سبک و سنگین کشور از هشت میدان نفتى برای تامین خوراک پالایشگاه هاى داخل کشور و صادرات از جمله شرکتهاى پنج گانه بهره بردار تابع شرکت ملى مناطق نفتخیز جنوب به شمار مى رود.

میدان نفتی آغاجاری در سال ۱۳۱۶ خورشیدی کشف شد و سپس به بزرگترین منطقه تولید کننده نفت ایران تبدیل شد.

با چنین آماری منطقه آغاجاری که بخش بزرگی از درآمد ملی کشور را تامین می کند، تا این روز تنها یک سالن سینمای قدیمی و از کارافتاده داشت که هر از چندگاهی به نمایش فیلم می پرداخت.

براساس شواهد و مستندات تاریخی، شهرهای نفتخیز خوزستان نخستین شهرهایی بوده اند که صاحب سالن سینما در ایران شده اند. زیرا با قرارداد دارسی و آغاز بهره برداری از نفت مسجدسلیمان، کارکنان انگلیسی نفت برای تفریح و پرکردن اوقات بیکاری خود نخستین سالن سینما را صدسال پیش در این منطقه ایجاد کردند. سپس با آغاز کارهای ساختمانی پالایشگاه آبادان آن منطقه نیز دومین شهر ایران بود که صاحب سالن سینمایی شد که البته تماشاگرانش افزون بر انگلیسی های شاغل در نفت، کارمندان ارشد ایرانی حق ورود به آن را داشتند. اما بعدها با توسعه صنعت نفت هر کوی و برزنی در مناطق نفتخیز مالک سالن سینمایی شد که فیلمهای دوبله شده را برای کارگران و کارمندان ایرانی به بهای بسیار اندک به نمایش می گذاشت. برای نمونه تنها شهرستان مسجدسلیمان در دوران شکوفایی اش برخوردار از هفت سالن سینمای شرکت نفت بود که بعدا با کاهش شمار کارکنان انگلیسی در شهر و گشایش دو سالن سینمای بخش خصوصی، شرکت نفت با بستن سالن های سینماهای انگلیسی زبان شمار سالنهای خود در این شهر را به رقم چهار کاهش داد.

خانواده کارگران و کارمندان ایرانی که همچون انگلیسی ها مهاجرانی از شهرها و مناطق مختلف ایران بودند تنها سرگرمی شان در این محل بازی فوتبال، گلف و تماشای فیلم در سالن های سینمایی صنعت نفت بود. تماشای فیلم به واقع یکی از تفریحات و سرگرمی های سنتی اهالی مناطق نفتخیز خوزستان شده بود.

با انقلاب و روی کار آمدن جمهوری اسلامی بسیاری از سالن های سینمای خصوصی و شرکت نفت در این استان تعطیل شد. مثلا برای نمونه هر ۴ سالن سینمای مسجدسلیمان بسته و یکی از آنها مرکز کمیته انقلاب اسلامی شد، یکی از آنها مرکز بنیادشهید و دیگری انبار متروکه شرکت نفت و یکی نیز در اختیار دادگاه انقلاب قرار گرفت.

مجتبی آقاکوچک‌زاده معاون سینمایی حوزه هنری خوزستان در خصوص فعالیت سینماها در استان خوزستان گفت: تا قبل از سال ۱۳۵۶ حدود ۳۸ سینمای عمومی در سطح استان فعالیت داشته‌اند که آبادان با ۱۴سینما از بیشترین تعداد سینما در خوزستان برخوردار بوده است. همچنین اهواز با ۹ سینما، خرمشهربا ۵ سینما، دزفول، مسجدسلیمان، بهبهان و اندیمشک هرکدام با دو سینما و شهرهای شوشتر، رامهرمز و سوسنگرد نیز با یک سینما از شهرهای دارای سینما در خوزستان به شمار می‌رفتند.

مجتبی آقاکوچک‌زاده افزود: به غیر از این سینماها که غالبا در سطح شهرهای پیش گفته به پذیرش مردم علاقمند به پرده نقره‌ای می پرداختند، شرکت‌ها و کارخانه‌های بزرگ استان نیز برای کارکنان خود سینماهایی اختصاصی داشتند که در مجموع می‌توان گفت حدود ۴۵ سالن نمایش در خوزستان تا سال ۱۳۵۶ فعالیت داشتند.»

جنگ ایران و عراق باعث شد سالنهای سینمایی همراه با باشگاه های تفریحی و تالارهای نمایشی از جمله تنها تالار موسیقی و اپرای خوزستان واقع در مسجدسلیمان که (باشگاه مرکزی خوانده می شد و ویژه کارمندان عالیرتبه شرکت نفت بود» در اختیار آوارگان جنگی قرارگیرد.

امروزه روز پس از سی و یک سال از روی کارآمدن جمهوری اسلامی به گفته معاون سینمایی حوزه هنری: در حال حاضر در اهواز پنج سینمای عمومی و در شهرهای آبادان، خرمشهر، دزفول، شوشتر و رامهرمز نیز یک سینما فعالیت دارند البته تا آنجا که اطلاعات من یاری می‌کند بررسی وضعیت سینماهای فعال در استان خوزستان نیاز به مطالعات و تحقیق بیشتر دارد.

وی در خصوص متولیان سینمای فعال در استان گفت: سینماهای اکسین، قدس و بهمن اهواز و همچنین سینما بهمن دزفول(تعطیل به منظور بازسازی) در مالکیت حوزه هنری استان خوزستان هستند، سینما ساحل اهواز و سینما نخل خرمشهر توسط بنیاد یادآوران شلمچه، سینما هلال اهواز توسط جمعیت هلال احمر استان به همراه بخش خصوصی، مجتمع سینمایی دزفول توسط اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان دزفول، سینما نفت آبادان توسط شرکت نفت، سینما آبشار شوشتر توسط بخش خصوصی، سینمای رامهرمز توسط اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان رامهرمز اداره می‌شوند.

به اعتراف مقامات فرهنگی استان، ۱۷ شهرستان خوزستان و شمار قابل توجهی از شهرهای بزرگ که هنوز به شهرستان تبدیل نشده اند فاقد سالن سینما هستند. همچنان که مقامات فرهنگی اعتراف کرده اند ۲۸ سالن سینمای زمان شاه هم اینک بسته شده اند این در حالی ست که جمعیت خوزستان به دوبرابر افزایش یافته است. گشایش سینمای شرکت نفت در امیدیه نخستین سینمای پس از انقلاب در این استان بشمار می آید.

مردم خوزستان بارها در اعتراضات خود خواستار بازگشت بودجه عمرانی این استان توسط شرکت ملی نفت بوده اند؛ اما هربار این درخواست از سوی دولتهای وقت پس از انقلاب ردشده و عنوان کرده اند همه استانها باید به قدر مساوی از مواهب درآمد نفت بهره مند شوند. اما مقامات جمهوری اسلامی تاکنون روشن نکرده اند کارکنان صنعت نفت و خانواده هایشان که در گرمای طاقت فرسای جنوب برای بهره برداری نفت کار می کنند چرا باید از امکانات رفاهی و تفریحی خود محروم باشند؟

XS
SM
MD
LG