لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۱۸

آنچه اوباما باید پیش از ترک کاخ سفید درباره ایران انجام دهد


زلمای خلیلزاد
زلمای خلیلزاد

چکیده ای از مقاله ی زلمای خلیلزاد و جیمز دابینز در واشنگتن پست

رابطه آمریکا با ایران یک معضل ژئوپولتیک کلاسیک است. ایران قدرت منطقه ای مهمی است که سیاست های خصمانه ای را در برابر همسایگان اش دنبال می کند و مردم خودش را سرکوب می کند.

با وجود این، آمریکا فقط می تواند مسائل مرتبط با منافع خودش را در تعامل با ایران مورد رسیدگی قرار دهد. آمریکا همان طور که در برابر اتحاد جماهیر شوروی سابق عمل کرد باید سیاست هایی را پیگیری کند که مانع هژمونی منطقه ای ایران شده و یک موازنه قدرت در منطقه ایجاد کند. آمریکا ضمن دفاع از حقوق بشر می تواند با ایران به لحاظ دیپلماتیک تعامل کند.

طی دوره دولت اوباما تماس ها با ایران به شدت بر مسائل هسته ای تمرکز داشته است. این تماس ها به طور نامنظم انجام می گیرد و شامل دایره کوچکی از افراد برای رسیدگی به مسائل ضروری می شود.

جان کری، وزیر خارجه آمریکا، و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، به راحتی به هم دسترسی دارند ولی این دو فرد گرفتار نمی توانند همه کارها را انجام دهند. کری طی چند ماه آینده احتمالا وزارت خارجه را ترک می کند و ظریف هم سرانجام چنین سرنوشتی خواهد داشت. هیچ تضمینی وجود ندارد که جانشین های آن ها رابطه کنونی را حفظ کنند. سیاست آمریکا نباید به وضعیت این دو بستگی داشته باشد.

باراک اوباما باید پیش از پایان ریاست جمهوری اش روابط دیپلماتیک با ایران را از سر بگیرد. البته روشن نیست که رژیم ایران چقدر آمادگی این امر را داشته باشد. چنین گامی در آمریکا هم بسیار جنجالی خواهد بود. در عین حال، دولت اوباما و دولت ایران می توانند دیپلمات های میان مرتبه ای را در دفاتر حافظ منافع دو کشور مستقر کنند. اقدام دیگر موافقت با سفر دیپلمات های ایرانی مستقر در دفتر سازمان ملل متحد در نیویورک به واشنگتن است.

آمریکا همچنین باید برای ایرانیان امکان سفرهای دانشجویی، دانشگاهی و عادی را تسهیل کند و بهترین راه آن راه اندازی خط مستقیم پرواز تجاری بین دو کشور است.

تمام این اقدامات ممکن است نتایج مورد نظر را در پی نداشته باشد اما ارتباطات بهتر به اطلاعات بهتر و به اتخاذ سیاست های بهتر می انجامد.

شکست داعش باید در کانون تعامل آمریکا با ایران باشد اما راه های استقرار ثبات در منطقه هم باید در مرکز توجه قرار داشته باشد. دشوار بتوان بدون تعامل و رسیدن به سطحی از تفاهم مشترک با ایران در خاورمیانه ثبات برقرار کرد.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست

XS
SM
MD
LG