مسعود پزشکیان، رئیس دولت جمهوری اسلامی، جواد ظریف وزیر پیشین امور خارجه حکومت ایران را به عنوان «معاون راهبردی» خود معرفی کرد. برخی کاربران رسانههای اجتماعی در واکنش ظریف را «مالهکش بزرگ» و «مسئول علاج گندهای نظام» نامیدند.
خبرگزاریهای وابسته به جمهوری اسلامی در ایران روز پنجشنبه ۱۱ مرداد گزارش دادند که مسعود پزشکیان، جواد ظریف را که پیش از این در دو دولت حسن روحانی وزارت امور خارجه را به عهده داشت و در دوره تبلیغات برای رأیگیری حکومتی برای جانشینی رئیسی اصلیترین مبلغ او بود، به معاونت راهبردی خود منصوب کرد.
محمدجواد ظریف، زاده سال ۱۳۳۸ خورشیدی، دانشآموخته روابط بینالملل از دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو و دنور در آمریکا است.
ظریف فعالیت خود را به عنوان یکی از کارگزاران جمهوری اسلامی از سال ۱۳۵۷ در کنسولگری ایران در سانفرانسیسکو آغاز کرد و از سال ۱۳۷۱ تا ۸۱ خورشیدی به عنوان معاونت حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه برای حکومت ایران کار کرد.
او از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی را در دو دولت حسن روحانی به عهده داشت.
نقش ظریف در توجیه سیاستهای سرکوبگرانه جمهوری اسلامی در اعتراضات دی ۹۶ و آبان ۹۸ و همچنین شلیک موشکهای سپاه به هواپیمای مسافربری اوکراینی در عرصه بینالمللی پیش از این بارها مورد انتقاد ناظران قرار گرفته است.
وزارت خزانهداری ایالات متحده در سال ۲۰۱۹ میلادی محمدجواد ظریف را به عنوان سخنگوی علی خامنهای تحریم کرد.
محمدجواد ظریف که پیش از این مخالفان لقب «مالهکش اعظم» را به او نسبت دادهاند، پس از سرنگون شدن هواپیمای مسافربری اوکراینی با شلیک موشکهای سپاه پاسداران در آسمان تهران، گفته بود «[به مقامهای نظامی] عرض کردم دنیا میگوید به هواپیما موشک خورده است. اگر واقعا موشک خورده است بگویید ببینیم ما چطور میتوانیم آن را علاج کنیم.»
انتصاب او به عنوان معاونت راهبردی پزشکیان واکنشهایی را در شبکههای اجتماعی به دنبال داشته است.
یک کاربر در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است: «مالهکش بزرگ مسئول علاج و حل گَندهای نظام شد. پزشکیان بهتر بود برای ظریف معاونت پیشگیریِ شعام را تأسیس میکرد.»
جواد ظریف نقش اساسی در تبلیغات برای «انتخابات» حکومتی برای مسعود پزشکیان داشت. رویداد حکومتی که مسعود پزشکیان پس از معرفی شدن به عنوان جانشین رئیسی، با سپاسگزاری از علی خامنهای بابت «انتخابش»، کسانی را که بر پایه شعارها و ادعاهای تبلیغاتی او به بهبود اوضاع دل بسته بودند، دلسرد کرد و با حواله دادن «مشت محکم» به آنها که رأی ندادند، آب پاکی بر دست امیدواران به «روزنهگشایی» ریخت.
انتصاب ظریف به معاونت راهبردی پزشکیان، ساعاتی پس از تشییع جنازه اسماعیل هنیه که بامداد چهارشنبه در تهران کشته شد، صورت گرفته است.
پیش از این، مجید گلپور، تحلیلگر مسائل بینالملل، در گفتوگو با صدای آمریکا ظریف را یک «دیپلمات ورشکسته» دانسته و تأکید کرده بود که جمهوری اسلامی راه آسانی برای تعامل با جهان ندارد.