وزرای دفاع ژاپن و ایالات متحده و دیپلماتهای ارشد، یکشنبه ۷ مرداد در توکیو، با هدف تقویت بیشتر همکاریهای نظامی خود، از جمله ارتقای فرماندهی و کنترل نیروهای آمریکایی و تقویت تولید موشکهای دارای مجوز آمریکا در ژاپن، با توجه به تهدید فزاینده چین، ملاقات خواهند کرد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه، و لوید آستین، وزیر دفاع، به همراه همتایان ژاپنی خود، یوکو کامیکاوا و مینوروه کیهارا، در کمیته مشاوره امنیتی ژاپن-آمریکا، معروف به مذاکرات امنیتی ۲+۲، برای تأیید دوباره اتحاد خود پس از کنارهگیری رئیس جمهور جو بایدن از رقابت انتخاباتی نوامبر، شرکت خواهند کرد.
برای اولین بار، وزرا مذاکرات جداگانهای برای تأیید تعهد ایالات متحده به «بازدارندگی گسترده» که شامل سلاحهای هستهای نیز میشود، برگزار خواهند کرد. این در حالی است که پیش از این ژاپن از بحث علنی درباره موضوع حساس تهدیدات هستهای فزاینده از سوی روسیه و چین، خودداری کرده بود.
انتظار میرود وزرای دو کشور، درباره برنامههایی برای ارتقای ساختار فرماندهی و کنترل نیروهای آمریکایی در ژاپن با آوردن افسران ارشد با اختیارات فرماندهی برای ایجاد یک همتای آمریکایی برای «فرماندهی متحد ژاپن» که قرار است در مارس آغاز به کار کند، گفتگو کنند.
با اینکه ژاپن میزبان بیش از ۵۰ هزار نیروی آمریکایی است، اما در حال حاضر فرمانده نیروهای آمریکایی مستقر در «یوکوتا» در حومه غربی توکیو، که مسئول مدیریت پایگاههای آنهاست، اختیارات فرماندهی نداشته و از طریق فرماندهی اقیانوس آرام در هاوایی اداره میشود.
پیش از مذاکرات ۲+۲، کیهارا با آستین و وزیر دفاع کره جنوبی، شین وون-سیک، برای اولین مذاکرات دفاعی سهجانبه میزبانی شده توسط توکیو، دیدار و یک یادداشت تفاهم بر اساس توافق ژوئن آنها در سنگاپور امضا کردند که گفتگوهای منظم سطح بالا، تمرینات مشترک و تبادلات دیگر را نهادی میکند.
مقامات دفاعی گفتند که این یادداشت به عنوان پایهای برای همکاریهای دفاعی آینده بین سه کشور علیرغم تغییرات احتمالی رهبری عمل میکند و در عین حال وحدت آنها را نشان میدهد.
ژاپن شتاب بخشیدن به تقویت نظامی خود را سرعت داده و عملیاتهای مشترک با ایالات متحده، و همچنین با کره جنوبی، را بیشتر کرده و در عین حال تلاش میکند تا صنعت دفاعی عمدتاً داخلی خود را تقویت کند.
ژاپن به طور قابل توجهی محدودیتهای صادرات تسلیحات خود را کاهش داده و در دی ماه ۱۴۰۲ به درخواست ایالات متحده برای ارسال رهگیرهای موشکی «پک -۳» ساخته شده در ژاپن تحت مجوز آمریکایی برای تجدید موجودی ایالات متحده که به دلیل حمایت آن از اوکراین کاهش یافته، پاسخ داد.
وزرا همچنین انتظار میرود درباره افزایش تولید رهگیرهای «پک -۳» ژاپنی برای صادرات به ایالات متحده بحث کنند.
ژاپن و ایالات متحده همکاریهای صنعت تسلیحاتی خود را پس از توافق اردیبهشت ۱۴۰۳، بین نخست وزیر ژاپن، فومیو کیشیدا، و بایدن سرعت بخشیدند. دو طرف گروههای کاری برای تولید مشترک موشکها و برای نگهداری و تعمیر کشتیهای نیروی دریایی و هواپیماهای نیروی هوایی ایالات متحده در منطقه ایجاد کردهاند.
در حالی که نقش ژاپن عمدتاً برای کمک به تأمین تسلیحات ایالات متحده و حفظ بازدارندگی معتبر آن در اقیانوس آرام در میان درگیریهای مداوم در خاورمیانه و اوکراین طراحی شده است، مقامات ژاپنی میگویند که این به تقویت صنعت دفاعی ژاپن کمک خواهد کرد.