اسرائیل روز سه شنبه از تایید ثبت نام حدود چهار هزار فلسطینی، که سالها بدون تعیین وضعیت رسمی در سرزمینهای اشغالی زندگی میکردند، به عنوان «ساکنان کرانه باختری» خبر داد.
به گزارش رویترز، این تصمیم دفتر روابط اسرائیل با فلسطینیان، حدود ۲۸۰۰ نفر از ساکنان پیشین نوار غزه را نیز شامل میشود. آنها پس از تصرف غزه از سوی شبه نظامیان حماس در جنگ داخلی سال ۲۰۰۷، این منطقه را ترک کردند.
این مجوز رسمی همچنین به حدود ۱۲۰۰ فلسطینی دیگر، از جمله همسران و فرزندان ساکنان کرانه باختری که وضعیت مشابهی دارند، اعطا میشود.
با ثبتنام رسمی در فهرست فلسطینیان این منطقه که در کنترل اسرائیل است، این افراد میتوانند کارت شناسایی دریافت کنند، و از پستهای بازرسی ارتش اسرائیل در کرانه باختری که در جریان جنگ ۱۹۶۷ توسط اسرائیل تسخیر شد، عبور کنند.
اسرائیل، موانع جادهای را یک ضرورت امنیتی توصیف میکند. اما فلسطینیها و گروههای حقوق بشری آن را به دلیل محدود کردن آزادی رفت و آمد محکوم کردهاند.
بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت که اعطای مجوز اقامت به این چهار هزار فلسطینی یک اقدام بشردوستانه است، و «بخشی از سیاست او برای تقویت اقتصاد و بهبود زندگی فلسطینیها» در کرانه باختری محسوب میشود.
حسین الشیخ، یکی از مقامات ارشد تشکیلات خودگردان فلسطینی که از اختیارات محدودی در کرانه باختری برخوردار است، در توئیتر نوشت که چهار هزار نفر «حق شهروندی» خود را دریافت خواهند کرد و صاحب مدارک شناسایی میشوند.
براساس معاهدات موقت صلح در دهه نود میلادی که منجر به پیدایش تشکیلات خودگردانی فلسطینی شد، به طرف فلسطینی اجازه داده شد که با تأیید قبلی اسرائیل، به همسران و فرزندان ساکنان فلسطینی اقامت دائم در کرانه باختری و غزه اعطا کند.
بنی گانتز این مجوز اقامت را حدود هفت هفته پس از مذاکره با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، در شهر رامالله صادر کرد.این بالاترین سطح مذاکرات بین طرفین از هنگام تشکیل دولت جدید اسرائیل در ماه ژوئن بود.
نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، سیاستمدار راستگرای افراطی، با ایجاد کشور مستقل فلسطینی مخالف است؛ موضوع تفرقهانگیزی که بعید به نظر میرسد توسط دولت فراحزبی او دنبال شود.
مذاکرات اسرائیل و فلسطینیها در سال ۲۰۱۴ به شکست انجامید.