لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۰۹

واکنش‌های متضاد در جهان عرب به کشته شدن نصرالله، رهبر حزب‌الله


عکس از آرشیو
عکس از آرشیو

کشته شدن رهبر حزب‌الله از سوی اسرائیل با سکوت بسیاری از کشورها در منطقه مواجه شده، که نشان‌دهنده شکاف بین جمعیت‌های خشمگین از اسرائیل و مقاماتی است که روابط خود را با اسرائیل عادی کرده‌اند یا با حکومت ایران حامی حزب‌الله، مخالف هستند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، حسن نصرالله که به مدت ۳۲ سال رهبری گروه شبه‌نظامی قدرتمند حزب‌الله در لبنان را بر عهده داشت، دشمنان منطقه‌ای فراتر از اسرائیل و غرب برای خود ساخت.

کشورهای حوزه خلیج فارس و اتحادیه عرب به طور گسترده‌تر، گروه او را در سال ۲۰۱۶ به عنوان «سازمانی تروریستی» معرفی کردند؛ اگرچه اتحادیه عرب اوایل سال جاری میلادی این نامگذاری را پس گرفت.

دولت عربستان سعودی عصر یکشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که تحولات لبنان را با نگرانی جدی دنبال می‌کند و بر حفظ حاکمیت و امنیت منطقه‌ای لبنان تاکید کرد. اما هیچ اشاره ای به نصرالله نکرد.

قطر، امارات متحده عربی و بحرین در مورد کشته شدن نصرالله کاملاً سکوت کرده‌اند. امارات و بحرین در سال ۲۰۲۰ روابط خود را با اسرائیل عادی کردند و بحرین در سال ۲۰۱۱ شورش قابل توجه دموکراسی خواهی جامعه شیعه خود را سرکوب کرد.

با این حال، تلویزیون بحرینی حامی حکومت ایران، اللؤلؤه، ویدئوهایی را پخش کرد که نشان می‌دهد راهپیمایی‌هایی با ابعاد به نسبت متوسطی در سوگ نصرالله برگزار می‌شود. این کانال گفت حکومت بحرین به تظاهرات کنندگان «حمله» و برخی را بازداشت کرد.

وبسایت اپوزیسیون بحرین، «بحرین میرور»، گزارش داده که حکومت بحرین یک روحانی شیعه را به دلیل ابراز همدردی با حسن نصرالله بازداشت کرده است. رویترز نتوانست گزارش رسانه‌های بحرینی را تأیید کند.

بر اساس بیانیه دفتر ریاست جمهوری مصر، عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری این کشور با نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان، تلفنی گفت وگو کرد و گفت قاهره هرگونه نقض حاکمیت لبنان را رد می‌‌کند. در این بیانیه نامی از نصرالله برده نشد.

مصر در گذشته از جمهوری اسلامی ایران و گروه‌های نیابتی آن انتقاد کرده است؛ اگرچه تماس‌های غیررسمی با دولت ایران داشته و وزیر امور خارجه مصر نیز پیشتر با مقامات ایرانی دیدارهای رسمی داشته است.

شیخ احمد بن حمد الخلیلی، مفتی اعظم کشور عمان، در مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس گفت که کشورش از درگذشت دبیرکل حزب‌الله «پس از این که خاری در گلوی پروژه صهیونیستی برای بیش از سه دهه بود، ناراحت است.»

عمر الجمال روزنامه‌نگار مقیم عراق در ایکس نوشت: «قربانیان نصرالله در سوریه صدها هزار نفر هستند، آیا او مستحق رحمت مسلمانان است؟»

روزنامه‌نگار مستقر در امارات، سیف الدرعی، در ایکس ویدئویی را به اشتراک گذاشت که به گفته او «شادی» ساکنان استان ادلب سوریه پس از خبر کشته شدن نصرالله را به تصویر می‌کشد.

او گفت: «حزب‌الله کاری کرد که یهودیان علیه برادران ما در سوریه انجام ندادند.»

عبداللطیف آل الشیخ، شاعر عربستانی در ایکس نوشت: «نگاه پیروزمندانه صرفا [نمایش] خصومت از روی تصادف نیست، بلکه واکنشی طبیعی به مجموعه‌ای از سیاست‌ها و اقدامات کثیف است که نارضایتی گسترده‌ای را برانگیخته است.»

یک مجری تلویزیون مصری به نام لمیس الحدیدی، در شبکه ایکس گفت: «شادی و نگاه پیرزمندانه [به کشته شدن نصرالله] اکنون ارائه پیروزی به دشمن، تکه تکه کردن ملت (عرب) و خیانت به مردم لبنان و غزه است.»

او گفت: «اختلافات خود را کنار بگذارید و ایران را فراموش کنید، زیرا یک کشور عربی وجود دارد که هر ساعت بمباران می‌شود.»

XS
SM
MD
LG