نشریه اسرائیلی هاآرتص روز پنجشنبه در گزارشی به نقل از خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، نوشته است که دادگاهی در سوئیس، شرکت نفتی اسرائیلی ایلات -اشکلون را به پرداخت یک میلیارد و یک صد میلیون دلار غرامت به ایران محکوم کرده است. خبرگزاری ایرنا این خبر را از قول یک «منبع آگاه» در دفتر حقوقی نهاد ریاست جمهوری ایران منتشر کرده است.
در واکنش به این حکم، وزارت دارایی اسرائیل با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که «بدون توجه به موضوع مورد بحث، باید توجه داشت که قانون «تجارت با دشمنان»، انتقال پول به دشمن را ممنوع میکند و شرکت نفت ایران جزو دشمنان است.»
این حکم پرداخت غرامت در پی یک مبارزه طولانی حقوقی میان دو کشور بر سر درآمدهای حاصل از خط لوله ای که پیش از انقلاب ایران توسط یک شرکت مشترک ایرانی- اسرائیلی احداث گردید، صادر شده است.
بر اساس این طرح که از سال ۱۹۶۸ (۱۳۴۷) در زمان حکومت شاه آغاز به کار کرد، نفت ایران از طریق اسرائیل به اروپا صادر می شد. به این ترتیب که نفت از ایران با کشتی به بندر ایلات می رفت و از آنجا از طریق خط لوله تازه ساز ترانس- اسرائیل به بندر اشکلون در مدیترانه منتقل می شد.
این خط لوله که با سرمایه گذاری مشترک ایران و اسرائیل تاسیس شده و مالکیت آن بین دوکشور مشترک بود، پس از انقلاب ۱۳۵۷ که ایران را از موضع دوست و متحد به دشمن اسرائیل تبدیل کرد و درپی سلب مالکیت از دارایی های ایران توسط اسرائیل، عملا مصادره و ملی اعلام گردید.
ایران برای دریافت سهم میلیاردی خود از درآمد این خط لوله که همچنان مشغول به کار است، و نیز برای پس گرفتن دارایی های تصرف شدهاش، تاکنون سه شکایت به دادگاه های بین المللی در سوئیس و فرانسه برده است.
ایرنا می گوید این حکم تنها به درآمد اسرائیل از محل فروش نفت ایران مربوط می شود که اسرائیل به صورت اعتبار آن را دریافت کرده و هرگز مبلغ آن را پرداخت نکرده است.
به گزارش ایرنا حکم اخیر مربوط به موردی است که شرکت نفت ایران ۱۴ میلیون و ۷۵۰ هزار مترمکعب نفت خام به ارزش ۴۵۰ میلیون دلار به شرکت نفت ترانس –آسیا یا تائو پرداخت کرده است. در سال ۱۹۸۹(۱۳۶۸) دادگاه بدوی در سوئیس تائو را به پرداخت ۵۰۰ میلیون دلار به شرکت ایرانیفیمارکو- انشتالت، که پیش از انقلاب در لیختن اشتاین تاسیس شده بود، محکوم کرد.
پرداخت این مبلغ به دلیل اختلاف بر سر میزان بهره این پول به تعلیق افتاد. به نوشته ایرنا و به نقل از همان منبع آگاه، حکم اخیر دادگاه با درنظرگرفتن بهره این مبلغ است و به منزله پایان پرونده تلقی میشود و بنا برآن شرکت تائو موظف است علاوه بر یک میلیارد و یک صد میلیون دلار غرامت، ۷ میلیون دلار نیز برای هزینه دادگاه بپردازد.
این منبع همچنین گفته است که ایران برای اجرای این حکم و دعاوی دیگر علیه شرکت تائو، به دادگاه های پاناما نیز علیه این شرکت اسرائیلی شکایت برده است. این شرکت در پاناما تاسیس شده است.
در همین حال دادگاه عالی فدرال سوئیس رسیدگی به پرونده ادعایی ۷ میلیارد دلاری ایران علیه اسرائیل را نیز پذیرفته است.
اصل این شکایت به سهام ایران در شرکت خط لوله ایلات-اشکلون و نیز مالکیت دو بندر نفتی و تاسیسات مخازن نفت و یک ناوگان تانکر نفت مربوط می شود که اسرائیل آن ها را مصادره کرده است.
به نوشته هاارتص شرکت تائو در اسرائیل زیر نقابی از پنهان کاری قرار دارد و هرگونه اطلاع رسانی رسانه ها درباره خط لوله و امور مالی آن مورد سانسور کامل قرار دارد.