لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۱۸

نیویورک تایمز: مخالفت جهانی با عملیات اسرائیل در غزه


ساختمانی در شرق خان یونس که بر اثر اصابت موشک اسرائیلی ویران شده است – ۲۶ تیر ۱۳۹۳
ساختمانی در شرق خان یونس که بر اثر اصابت موشک اسرائیلی ویران شده است – ۲۶ تیر ۱۳۹۳

روزنامه نیویورک تایمز در مقاله‌ای به قلم هلن کوپر و سومینی سنگوپتا با عنوان «در حالی که بیشتر دنیا به اسرائیل روی خوش نشان نمی‌دهند، آمریکا به حمایت خود ادامه می‌دهد»، به جنگ بین اسرائیل و فلسطینی‌ها در نوار غزه و واکنش‌های جهانی به آن می‌پردازد.

در حالی که حملات اسرائیل به غزه وارد سومین هفته خود شده است و شمار کشته‌شدگان فلسطینی در حال افزایش است، واکنش‌ها در ایالات متحده آمریکا توأم با سکوت بوده است. نتایج یک نظرسنجی که اواخر هفته گذشته انجام شد، نشان می‌دهد هنوز اکثریت آمریکایی‌ها از اسرائیل حمایت می‌کنند، که به نظر تحلیلگران، بخشی از آن به دلیل شکست بهار عربی در گسترش دموکراسی در خاورمیانه است. در چنین وضعیتی اما، اسرائیل مبارزه برای کسب حمایت افکار عمومی در دیگر نقاط جهان را از دست می‌دهد.

روز چهارشنبه، شورای حقوق بشر سازمان ملل رأی به تشکیل کمیسیون تحقیق برای بررسی جنایات جنگی ادعا شده در غزه داد، که آمریکا تنها کشوری بود که رأی منفی داد.

کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل موضوعی را مطرح کرد که به گفته او به احتمال قوی هم اسرائیل و هم حماس با حمله به غیرنظامیان، مرتکب جنایات جنگی می‌شوند؛ ولی صدای طبل از سوی رهبران جهان بلند شد که بیش از ۶۵۰ فلسطینی که اکثرشان غیرنظامی بودند کشته شدند، در حالی که فقط ۳۲ سرباز اسرائیلی جان باختند.

سه شنبه، رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، با سرپوش گذاشتن بر ظواهر فلسطینی‌ها، اسرائیل را به خاطر حمله به غزه محکوم کرد. تظاهرات طرفداری از فلسطینی‌ها در پاریس، برلین، وین، آمستردام و دیگر شهرهای اروپا ادامه دارد که برخی از آنها حتی تا حدی بوی ضدیت با نژاد سامی می‌دهد.

به نوشته نیویورک تایمز یک کارتون باراک اوباما (رئیس جمهوری آمریکآ) که او را سپر دفاعی اسرائیل در برابر انتقادهای جامعه جهانی برای حمله اسرائیل به غزه نشان می‌دهد، در رسانه‌های اجتماعی پخش شده است.

نظرسنجی دیگری توسط شبکه سی ان ان نشان می‌دهد که تفاوت فاحش بین واکنش جهانی در مقایسه با آمریکایی‌ها دیده می‌شود. ۵۷ درصد آمریکایی‌ها باور دارند که اقدام نظامی اسرائیلی‌ها در غزه قابل توجیه است، فقط ۴۰ در صد آنها می‌گویند که اسرائیل از نیروی نظامی بیش از حد استفاده کرده است.

نظرسنجی انجام شده از سوی مرکز پژوهشی «پیو» در روزهای هشتم تا چهاردهم ژوئیه نشان داد که ۵۱ درصد آمریکایی‌ها با اسرائیلی‌ها ابراز همدردی کرده‌اند، در حالی که فقط ۱۴ درصد مردم آمریکا در مورد فلسطینی‌ها چنین احساسی داشتند.

واکنش‌های متفاوت در آمریکا و خارج از آن، در واقع پژواک حمایت نسل‌های متعدد آمریکا از اسرائیل، در برابر انتقاد غیرآمریکایی‌ها در دیگر نقاط جهان از اسرائیلی‌هاست.

آندرو کوهوت، مدیر مرکز پیو می‌گوید «اروپایی‌ها مثل ما بطور سنتی از اسرائیل حمایت نمی‌کردند. آن بخش از جهان به آنها نزدیکتر است و آنها بیشتر در معرض دید اعراب و مسلمانان قرار دارند و بیشتر به درک نقطه‌نظرهای فلسطینی‌ها تمایل نشان می‌دهند.»

از نظر بسیاری در خارج از آمریکا، اشغال سرزمین‌های فلسطینی در کرانه باختری توسط اسرائیل عملی غیرقانونی است. روز چهارشنبه، سفیر ایسلند در آمریکا، گرتا گاناردوتیر، این اشغال را هسته مرکزی مشکلی دانست که عامل خشونت‌های کنونی است.

«اشغال غزه و کرانه باختری ازجمله اورشلیم شرقی است که بر همه جنبه‌های زندگی روزانه فلسطینی‌ها اثر می‌گذارد که نقض حقوق انسانی آنهاست.»

بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد روز چهارشنبه در اورشلیم، خواهان «پایان دادن به اشغال و تحقیر روزانه فلسطینی‌ها و خشمی که با آن همراه است، شد.»

در سال ۲۰۱۳، «پیو» در یک نظرسنجی دیگر، نتیجه‌‌گیری کرد که در حالی که احساسات گسترده ضداسرائیلی در خارج از ایالات متحده وجود دارد، آمریکایی‌ها نسبت به اسرائیلی‌ها همدردی نشان می‌دهند.

آرون دیوید میلر، یک مشاور پیشین دولت‌های جمهوریخواه و دموکرات آمریکا در امور خاورمیانه، می‌گوید احساسات اسرائیلی در آمریکا متفاوت است زیرا در این کشور یک جامعه نیرومند طرفدار اسرائیلی‌ها وجود دارد و آمریکایی‌ها «کمابیش اسرائیلی‌ها را مثل خودشان می‌بینند، یعنی به عنوان یک مجموعه دموکراتیک.»

آقای میلر که اکنون معاون سرپرست مرکز پژوهشی «وودرو ویلسون» برای پژوهشگران است گفت که تقویت چنین پیوندی بین آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها تاکنون نتیجه شکست «جنبش دموکراتیک بهار عرب» است.

در آغاز درگیری اخیر اسرائیل توانست همدردی جهانی برای قتل سه نوجوان اسرائیلی را کسب کند، ولی چنین حمایتی به سرعت تغییر کرد، وقتی نیروهای دفاعی اسرائیل در تلاشی برای متوقف کردن پرتاب موشک از غزه از سوی حماس به داخل شهرهای اسرائیل، وارد مناطق پرجمعیت غزه شد.

دانیل لوی، یکی از نمایندکان پیشین اسرائیل در مذاکرات صلح، که اکنون در شورای روابط خارجی اروپا است و غالبأ از منتقدین بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل است، می‌گوید «وقتی اسرائیل در غزه علیه مردم آن منطقه دست به عملیات می‌زند، بطور باورنکردنی، این کار را در مناطق پرجمعیت می‌کند، مردم غزه جایی برای رفتن ندارند و بنابر این شما می‌دانید که عملیات‌تان تلفات سنگین غیرنظامی درپی خواهد داشت.»

آقای لوی در ادامه می‌گوید نتیجه این است که «به روشنی همدردی اولیه که رهبران غربی مایل به ابراز آن بودند، ناپدید شد.»

برخی از کارشناسان سیاست خارجی و پاره‌ای از مقام‌های اسرائیلی گفتند که مطمئن نیستند که فقدان همدردی، مخصوصأ در اروپا اصلأ مهم باشد.»

ژنرال آموس یدلین، مدیر مؤسسه اسرائیلی برای مطالعات امنیت ملی و سرپرست پیشین اطلاعات ارتش می‌گوید «اروپایی‌ها به هر حال ضداسرائیلی هستند.» او به حملات اخیر به مراکز تجاری یهودیان در شهرهای اروپا توسط تظاهر کنندگان خشمناک هوادار فلسطینی‌ها اشاره می‌کند.

ژنرال اسرائیلی افزود «فرانسه، ترکیه و لندن- شما دارای جمعیت عمده مسلمان هستید، و این‌ها علیه ما تظاهرات خواهند کرد حتی اگر موشک‌ها به تل‌آویو اصابت کنند.»

XS
SM
MD
LG